Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Corona > Tijdelijke verzwaring van de semi-lockdown écht van korte duur? ‘Deze plekken gaan weer open’

Tijdelijke verzwaring van de semi-lockdown écht van korte duur? ‘Deze plekken gaan weer open’

Corona
Tijdelijke verzwaring van de semi-lockdown écht van korte duur? ‘Deze plekken gaan weer open’

Inmiddels is het alweer bijna een maand geleden dat de gedeeltelijke lockdown is ingegaan. Daarmee heeft onder andere de horeca weer de deuren moeten sluiten en geldt er een alcoholverbod na 20.00 uur. Vorige week werd een tijdelijke verzwaring aangekondigd en moesten ook onder meer ook bioscopen weer op slot. Toch lijkt het erop dat die tijdelijke sluiting niet langer hoeft te duren dan de twee weken die ervoor ingecalculeerd waren.

Tijdelijke verzwaring gedeeltelijke lockdown opgeheven?

Nederlanders kunnen binnen afzienbare tijd weer naar zwembad, museum, theater, bioscoop, bordeel, pretpark of dierentuin. Die locaties waren vorige week voor veertien dagen gesloten vanwege het hoge aantal nieuwe coronagevallen. “Maar we kunnen met een gerust hart zeggen dat die maatregelen niet langer dan twee weken nodig zijn. We kunnen het houden bij twee weken, zoals beoogd was”, aldus Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.

Te vroeg voor verdere versoepeling

Voor een verdere versoepeling is het vooralsnog te vroeg, zegt Kuipers. Eerst moet het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) berekenen “waar de cijfers naartoe gaan” en wat het gevolg van het intrekken van een regel kan zijn. Het betekent dat de beperkingen van 13 oktober voorlopig van kracht blijven. Toen besloot het kabinet onder meer om de horeca te sluiten en veel sportcompetities stil te leggen.

Lees ook
Help! Bestaat er een kans dat de scholen ook opnieuw moeten sluiten vanwege het coronavirus?

Daling in aantal besmettingen

Het aantal mensen bij wie het coronavirus wordt vastgesteld, daalt de laatste dagen snel. Ziekenhuizen zien bovendien meer patiënten vertrekken dan binnenkomen. “Zo’n 4700 positieve tests afgelopen etmaal, dat is beduidend lager dan het eerder was, maar het is aanzienlijk meer dan in augustus.”

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP | Beeld: iStock, Instagram

Shoppen is altijd een goed idee