Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Corona > Nieuwe maatregelen overdreven? Aantal besmettingen met wéér de helft gestegen naar bijna 20.000

Nieuwe maatregelen overdreven? Aantal besmettingen met wéér de helft gestegen naar bijna 20.000

Corona
Nieuwe maatregelen overdreven? Aantal besmettingen met wéér de helft gestegen naar bijna 20.000

Gisteren heeft het kabinet een hele reeks nieuwe, strengere en hardere maatregelen tegen het coronavirus aangekondigd, die dinsdag om 18.00 uur ingaan voor tenminste drie weken. Niet iedereen ziet de noodzaak daarvan in, maar de hard stijgende cijfers onderstrepen de zorgen. Uit de nieuwe wekelijkse update van het RIVM blijkt dat de GGD’s sinds vorige week dinsdag 19.326 nieuwe positieve coronatests hebben gemeld. Dat is 43 procent meer meer dan vorige week (13.471).

Reproductiegetal licht gedaald

Het reproductiegetal is van 1,33 licht gedaald naar 1,27. Dat betekent dat 100 besmette mensen gemiddeld 127 anderen besmetten. Het aantal positieve tests afgelopen week is ruim vijf keer meer dan de meldingen in de laatste week van augustus (3.588), meldt het RIVM. In totaal lieten de afgelopen week 206.670 mensen zich testen, dat is 14.415 meer dan vorige week (192.255).

Snelle toename in alle regio’s

Niet alleen het absolute aantal nieuwe positieve testen gaat omhoog, maar ook het percentage mensen dat in de teststraat positief test is de afgelopen week gestegen van 6,1 naar 7,4 procent. “De laatste weken zien we in vrijwel alle regio’s een snelle toename van het aantal meldingen bij de GGD’en en van het percentage mensen met een positieve testuitslag in de teststraten”, aldus het RIVM.

Er lopen 146.000 besmette personen rond

Nederland telt steeds meer coronapatiënten die anderen kunnen besmetten met het virus (dat híerin verschilt van een gewoon griepje). Volgens het RIVM zijn er nu ongeveer 146.000 besmettelijke personen in Nederland. Vorige week waren het er ruim 104.000 en de week daarvoor ongeveer 95.000. Het aantal is wel een schatting, benadrukt het RIVM. Misschien zijn er ruim 96.000 besmettelijke personen, maar het zou ook kunnen gaan om meer dan 200.000 mensen. Nederland telde begin juli ongeveer 3000 besmettelijke personen. Op het hoogtepunt van de corona-uitbraak, eind maart, waren het er vermoedelijk meer dan 200.000.

Lang besmettelijk

“Als iemand het coronavirus oploopt, dan is deze persoon een tijd lang besmettelijk voor anderen. Hoelang dit duurt, verschilt van persoon tot persoon”, legt het RIVM uit. Wie minstens een week na de eerste klachten 24 uur lang vrij van symptomen is, en bijvoorbeeld niet meer hoest, is niet meer besmettelijk.

Meer mensen opgenomen in ziekenhuis

In de ziekenhuizen werden over dezelfde periode 244 mensen opgenomen vanwege COVID-19. Vorige week waren dat er nog 152. Deze dinsdag zouden 33 coronapatiënten zijn opgenomen in ziekenhuizen, meldt het LCPS. Het aantal ic-opnames bleef ongewijzigd op 142 staan. In totaal zijn nu 693 ziekenhuisbedden bezet door COVID-19-patiënten. De afgelopen dagen zijn 102 bevestigde COVID-19-patiënten als overleden gemeld, aldus het RIVM. Vorige week waren dat er 33. Voor zover bekend zijn er 51 patiënten ook afgelopen week daadwerkelijk overleden.

Virus verspreidt zich snelst onder jongeren

“Het grootste aantal mensen met een positieve testuitslag per 100.000 inwoners is nog steeds te vinden in de leeftijdscategorie 20-29 jaar”, schrijft het RIVM. Maar in alle leeftijdsgroepen vanaf tien jaar is een “sterke stijging” te zien van het aantal positieve tests, aldus het instituut.

Lees ook
Gewoon een griepje of corona? Zó herken je het verschil

Niet iedereen laat zich testen

De door het RIVM gemelde patiënten zijn niet allemaal in de afgelopen week positief getest, opgenomen of overleden. Sommige patiënten worden later gemeld, benadrukt het instituut. Ook is het aantal mensen dat met het COVID-19-virus is besmet in Nederland waarschijnlijk hoger dan de cijfers van het instituut laten zien, omdat niet iedereen zich laat testen.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP, NU.nl | Beeld: iStock

Shoppen is altijd een goed idee