Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Corona > Weer nieuwe maatregelen? ‘Zonder trendbreuk in besmettingen is dat wél nodig’

Weer nieuwe maatregelen? ‘Zonder trendbreuk in besmettingen is dat wél nodig’

Corona
Weer nieuwe maatregelen? ‘Zonder trendbreuk in besmettingen is dat wél nodig’

Waar het eerder nog met babystapjes de goede kant op leek te gaan, is het coronavirus weer volledig op zijn retour. Donderdag werden er ruim 5.800 nieuwe besmettingen gemeld en daarmee zijn we nog lang niet van de huidige crisis af. Integendeel, als het aantal besmettingen niet daalt, dan is het kabinet “genoodzaakt aanvullende maatregelen te nemen”, aldus minister Hugo de Jonge.

Nieuwe maatregelen nodig?

Rond het weekeinde of begin volgende week moet een trendbreuk zichtbaar zijn in de besmettingen, aldus De Jonge, minister van Volksgezondheid. Als dat onvoldoende is “ontkom je er niet aan aanvullende maatregelen te nemen”. Het aantal besmettingen groeit de afgelopen dagen snel. Dinsdag waren het er nog zo’n 4.500, woensdag zo’n 5.000.

Besmettingsdruk moet omlaag

Volgens de minister kan er pas afgeschaald worden als de besmettingsdruk dusdanig lager is dat je ook met minder maatregelen de R (het aantal personen dat een besmet mens opnieuw besmet) onder de één kunt houden. “Daar is op dit moment weinig aanleiding voor om dat te veronderstellen.”

Dinsdag in gesprek met OMT

Het kabinet bespreekt volgende week dinsdag het advies van het OMT. De Jonge wilde nog niet ingaan op mogelijke aanvullende stappen.

‘Coronamoe’

Wat zorgelijk is, is dat de term ‘coronamoe’ steeds vaker de revue passeert en steeds meer mensen de maatregelen negeren. En dat is niet alleen in Nederland het geval, maar in heel Europa. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwt voor een ‘pandemiemoeheid’, en hamert erop dat overheden naar hun mensen moeten luisteren en samen op zoek te gaan naar oplossingen. “Sinds de uitbraak van het virus hebben burgers enorme offers gebracht”, zegt Hans Kluge, Directeur Europa van de WHO, in een verklaring. “Dat heeft ons allemaal uitgeput.” Volgens hem is het daarom normaal om je apathisch of gedemotiveerd te voelen, maar dat betekent niet dat we alle maatregelen rondom corona maar overboord moeten gooien.

Lees ook
Steeds meer Nederlanders zijn ‘coronamoe’: waarom we nog even moeten volhouden

Volhouden

Ook viroloog Steven van Gucht vindt het begrijpelijk dat mensen coronamoe zijn, maar benadrukt dat de crisis wel degelijk reëel is en we het probleem samen moeten oplossen. “Er is een tendens om schuldigen te zoeken en om kritiek te geven. Dat is begrijpelijk, maar ik wil het herhalen: een virus is niemand zijn fout. We moeten dit samen oplossen.”

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP | Beeld: iStock

Shoppen is altijd een goed idee