Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Corona > Nóg langer een semi-lockdown? Mededeling tijdens ‘persmoment’ onverwachte klap in gezicht van NL

Nóg langer een semi-lockdown? Mededeling tijdens ‘persmoment’ onverwachte klap in gezicht van NL

Corona
Nóg langer een semi-lockdown? Mededeling tijdens ‘persmoment’ onverwachte klap in gezicht van NL

Inmiddels is het alweer twee weken geleden dat de gedeeltelijke lockdown in is gegaan. Hiermee heeft de horeca onder meer de deuren opnieuw moeten sluiten, is de verkoop van alcohol na 20.00 uur niet meer toegestaan en worden er geen sportwedstrijden (behalve op topniveau) meer georganiseerd. De aangescherpte maatregelen gingen in eerste instantie voor vier weken in, maar volgens minister Hugo de Jonge moeten we er rekening mee houden dat het nog veel langer gaat duren.

Maatregelen nog veel langer van kracht?

De huidige coronamaatregelen zullen zeker nog tot in december gaan duren. Dat zei zorgminister Hugo de Jonge dinsdag tijdens een persmoment. Het zal volgens hem nog even gaan duren voordat de besmettingsgraad met het coronavirus ver genoeg omlaag is. Eerder had het kabinet gezegd dat de strengere maatregelen vooralsnog vier weken zouden duren, vanaf medio oktober.

Volhouden

“Wat we zeker weten is dat de huidige maatregelen veel langer nodig zullen zijn dan die vier weken”, zegt De Jonge. Pas als het virus weer onder controle is, kan het kabinet meer vrijheden toelaten zolang iedereen zich aan de basisregels houdt. “Tot die tijd is het een kwestie van volhouden.”

In kleine kring

Het kabinet kijkt volgende week of er mogelijk nog strengere regels nodig zijn om het virus verder in te dammen. Maar het versoepelen van maatregelen zit er nog even niet in. Het lopen met lampionnen langs huizen op Sint Maarten zal dus alleen in kleine groepen kunnen, verwacht premier Mark Rutte. En waarschijnlijk zal ook Pakjesavond slechts in “kleine kring” gevierd moeten worden. “Houd daar nou voorlopig nog even rekening mee”, zegt de premier.

Lees ook
Flair’s Vijf: 5x originele én coronaproof activiteiten om te doen op een druilerige herfstdag

En kerst?

Verder vooruitkijken naar de feestdagen wilde Rutte nog niet. “Over de kerst is het nu nog niet te voorspellen hoe zich dat ontwikkelt.” Mensen die in de kerstvakantie naar het buitenland willen, moeten nog even wachten op een “nader advies” van het kabinet. Dat advies zal ook over reizen in de voorjaarsvakantie gaan.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP | Beeld: iStock, Instagram

Shoppen is altijd een goed idee