Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Corona > Mij niet bellen: zó (bizar) lang kan het coronavirus besmettelijk blijven op je smartphone

Mij niet bellen: zó (bizar) lang kan het coronavirus besmettelijk blijven op je smartphone

Corona
Mij niet bellen: zó (bizar) lang kan het coronavirus besmettelijk blijven op je smartphone

Dat we in dit hele jaar nog nooit zoveel hebben ontsmet als in ons hele leven ervoor, staat voor bijna iedereen vast. We leven in een wereld waarin het bizar besmettelijke coronavirus nog steeds als een razende om zich heen grijpt, mede vanwege dat virusdeeltjes op sommige oppervlakken en materialen extreem lang actief blijven. Maar hoe lang blijft het coronavirus eigenlijk besmettelijk op datgene dat we het meest gebruiken: onze smartphone? Well… schrikbarend lang, blijkt uit nieuw onderzoek.

Getsie

Het coronavirus kan maar liefst 28 dagen (!) besmettelijk blijven op glazen schermen van smartphones en roestvrij staal. Ook cash betalen blijkt nóg minder verstandig dan je misschien dacht: het virus blijft namelijk nét zo lang besmettelijk op bankbiljetten.

Virus overleeft langer dan gedacht

De bevindingen van het nationale wetenschappelijke bureau van Australië (CSIRO) suggereren dat het virus extreem robuust is. Het kan bij kamertemperatuur veel langer overleven op gladde oppervlakken dan eerder werd gedacht, meldt de Britse omroep BBC. Het virus wordt vooral overgedragen als mensen hoesten, niezen of praten. Maar deskundigen zeggen dat het ook kan worden verspreid door kleine deeltjes in de lucht (aerosolen), en via oppervlakken als metaal en plastic.

Verschillende uitkomsten

Eerdere laboratoriumstudies hebben aangetoond dat het virus twee tot drie dagen kan overleven op bankbiljetten en glas, en tot zes dagen op plastic en roestvrij staal, hoewel de resultaten verschillen. Ter vergelijking: het griepvirus houdt het in vergelijkbare omstandigheden tot 17 dagen uit.

Lees ook
Steeds meer Nederlanders zijn ‘coronamoe’: waarom we nog even moeten volhouden

Donker en warm

De jongste experimenten in Australië werden in het donker uitgevoerd, omdat al is aangetoond dat UV-licht het virus doodt. Het onderzoek, gepubliceerd in Virology Journal, ontdekte verder dat het virus minder lang overleefde bij hogere temperaturen. Het bleek op sommige oppervlakken binnen 24 uur bij 40 graden niet meer besmettelijk. Het vermogen van het coronavirus om bij lagere temperaturen op roestvrij staal besmettelijk te blijven, zou een verklaring kunnen zijn voor de uitbraak van corona in de vleesverwerkingsindustrie en koelopslag. Wereldwijd zijn duizenden arbeiders in vleesverwerkende fabrieken en slachthuizen positief getest.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP | Beeld: iStock

Shoppen is altijd een goed idee