Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Corona > Geen grote verrassing, wél weer een domper: geen grote evenementen tot déze datum

Geen grote verrassing, wél weer een domper: geen grote evenementen tot déze datum

Geen grote verrassing, wél weer een domper: geen grote evenementen tot déze datum

Hoewel de lockdown voorlopig van kracht blijft en we bijvoorbeeld na 21.00 uur ‘s avonds nog steeds de deur niet uit mogen (op een paar uitzonderingen na), gaan er vanaf vandaag ook wat versoepelingen in. Eén daarvan is dat winkels weer meer dan twee klanten per verdieping mogen ontvangen, afhankelijk van de oppervlakte. Goed nieuws, want daardoor openen meerdere ketens weer de deuren. Op het gebied van evenementen blijft het daarentegen helaas somber; tot en met begin mei is er geen ruimte voor het organiseren van publieke festiviteiten.

Voorlopig geen grote evenementen

Nu we inmiddels al een jaar te maken hebben met de coronacrisis, kijkt het overgrote merendeel reikhalzend uit haar een feestje. Een wijntje drinken in de kroeg, dansen op een festival of een concert bezoeken: het is er allemaal al een tijdje niet bij. En helaas, dat blíjft voorlopig zo. Tot en met 5 mei is er namelijk geen ruimte voor het organiseren van publieke evenementen, waarmee grote feesten op onder andere Koningsdag (27 april) en Bevrijdingsdag (5 mei) dus niet mogelijk zijn. Zelfs als de coronamaatregelen voor die tijd aanzienlijk versoepeld zouden worden, gaan gemeenten daar tot die tijd geen vergunningen voor afgeven.

Knoop doorhakken

Tot en met 5 mei zijn alleen digitale evenementen mogelijk. Deze afspraak hebben de 25 burgemeesters die samen het Veiligheidsberaad vormen maandag gemaakt met justitieminister Ferd Grapperhaus en coronaminister Hugo de Jonge. Ze willen daarmee duidelijkheid scheppen voor de organisatoren van evenementen, aldus beraadsvoorzitter Hubert Bruls. “Een groot evenement op poten zetten kost veel voorbereidingstijd. We weten nu niet of een publieksfeest eind april, begin mei mogelijk zal zijn. En in die tijd zijn er normaal gesproken zoveel feestelijkheden dat het hele land de straat op gaat”, legt de beraadsvoorzitter en tevens burgemeester van Nijmegen uit. “We vonden daarom dat we nu de knoop door moesten hakken en duidelijk moesten zijn, ook al zouden er dan veel meer vrijheden zijn.”

Perspectief bieden

De burgemeesters wilden de periode dat ze geen vergunningen gaan afgeven niet oprekken tot 1 juni of 1 juli. “Dat is te ver in de tijd. Als de vaccinaties goed op stoom zijn moet dat een rol gaan spelen in het afschalen van maatregelen, vinden wij. Dan moet de samenleving zich meer en meer openen”, aldus Bruls. “Je kan niet doorgaan met alles te verbieden; we moeten ook perspectief bieden. Daarom zijn we heel blij met de proefexperimenten in de FieldLabs. Zo leren we hoe het allemaal wel kan.”

Lees ook
Wil je van je coronakilo’s af? Dít is volgens deskundigen het beste en gezondste dieet

Volgende week nieuwe besluiten

Het kabinet gaat de mening van het Veiligheidsberaad verwerken in de routekaart voor de coronamaatregelen. Volgende week neemt het kabinet weer nieuwe besluiten.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP | Beeld: Getty Images