Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Corona > Voorzichtig positief: aantal nieuwe besmettingen lijkt langzaam af te nemen

Voorzichtig positief: aantal nieuwe besmettingen lijkt langzaam af te nemen

Corona
Voorzichtig positief: aantal nieuwe besmettingen lijkt langzaam af te nemen

Het aantal nieuwe coronabesmettingen lijkt wat af te nemen. Het RIVM meldde donderdag 10.280 positieve coronatests in het afgelopen etmaal. Dit is echter is inclusief de aantallen die woensdag ontbraken door een technische storing. Hoeveel dit er precies waren is onbekend.

ICT-storing bij RIVM

Woensdag meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu 8118 positieve tests. Dit cijfer was lager door een ict-storing, waardoor de gegevens niet compleet waren. Het gemiddeld aantal besmettingen van woensdag en donderdag komt uit op 9200. In de drie voorgaande dagen meldde het RIVM iets meer dan 10.000 besmettingen. Het aantal sterfgevallen kwam afgelopen etmaal uit op 62. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Zulke informatie wordt soms met wat vertraging doorgegeven. Tussen dinsdagochtend en woensdagochtend waren 54 sterfgevallen gemeld.

Grote getallen

In de afgelopen zeven dagen zijn in Nederland in totaal bijna 68.000 positieve tests geregistreerd. Over de week ervoor meldde het RIVM ruim 58.000 nieuwe gevallen. Dat betekent dat er sinds het begin van de uitbraak meer dan 330.000 mensen in Nederland positief zijn getest. De veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond registreerde afgelopen week 1159 positieve tests. Utrecht noteerde 1079 gevallen, gevolgd door Midden- en West-Brabant (827). Regio Haaglanden telde 805 nieuwe besmettingen en Brabant-Zuidoost 752.

Ademruimte

Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) noemt de bescheiden stijging van het aantal ziekenhuisopnames van de laatste twee dagen een “gunstige ontwikkeling”. Ziekenhuizen hebben hierdoor wat ademruimte gekregen. “Dat biedt de mogelijkheid om patiënten zo goed mogelijk te blijven spreiden.”

Kuipers eens met afwachten

Voor conclusies over de effectiviteit van de coronamaatregelen, die twee weken terug werden aangescherpt, vindt Kuipers het te vroeg. De voorzitter van de acute zorg, die ook bestuursvoorzitter is van het Erasmus MC en het woord voert namens het Landelijk Coördinatiecentrum Patiëntenspreiding (LCPS), steunt de pas op de plaats die het kabinet maakt door nu nog af te wachten.

Lees ook
Verkoudheid of toch corona? Dit zijn 4 manieren om thuis fit te blijven

‘We moeten scherp blijven’

Na eerdere forse stijgingen, van soms meer dan honderd patiënten op een dag, kwamen er de afgelopen twee dagen in totaal slechts 26 Covid-19-patiënten bij. In totaal zijn nu 2348 coronapatiënten opgenomen. Kuipers hoopt dat de afvlakking zal doorzetten. “Dat zou fantastisch zijn.” Het aantal besmettingen zou dan wel snel moeten gaan afnemen. “Dit is precies het kritische moment waarop je kijkt of er een afvlakking is”, aldus Kuipers. Hij voegt eraan toe dat “we wel heel scherp moeten kijken”. Als de cijfers niet snel afnemen, is het weer tijd om in te grijpen, volgens hem.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP | Beeld: iStock

Shoppen is altijd een goed idee