Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Corona > Hardere aanpak nodig: burgemeesters willen af van ‘dringend advies’ voor mondkapjes

Hardere aanpak nodig: burgemeesters willen af van ‘dringend advies’ voor mondkapjes

Corona
Hardere aanpak nodig: burgemeesters willen af van ‘dringend advies’ voor mondkapjes

Een week geleden vond wederom een vervroegde persconferentie van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge plaats. Een dringend advies dat de revue passeerde, was het dragen van mondkapjes op bepaalde drukke plekken. Maar van dat verzoek willen burgemeesters nu af. Er zou namelijk een hardere aanpak nodig zijn.

Dringend advies mondkapjes

Burgemeesters in het Veiligheidsberaad willen af van het dringende advies om mondkapjes te dragen. Volgens hen schept dit advies onduidelijkheid en bovendien hebben zij zo geen handvatten om te kunnen handhaven. “Een plicht is helderder”, aldus burgemeester René Verhulst van Ede voorafgaand aan de bijeenkomst in het provinciehuis van Utrecht.

Massaal inslaan van bier en wijn

In het beraad waarin de burgemeesters van de 25 veiligheidsregio’s samenkomen, bespreken de bestuurders maandagavond onder meer of er wel of niet een avondklok moet worden ingesteld, of er een mondkapjesplicht moet komen, de ontheffingen voor de cultuursector en of supermarkten in het hele land op uitgaansavonden om 22.00 uur moeten sluiten. De gemeente Utrecht ging over tot dit besluit nadat jongeren er afgelopen weekeinde na het sluiten van de kroegen massaal bier en wijn wilden inslaan. Er stonden lange rijen met wachtende jongeren bij de winkels.

Geen controle

“Je weet wat ervan komt na het halen van een krat bier”, aldus minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid). “Met deze horeca-aanpak loopt het over naar de thuissituatie waar je helemaal geen controle meer hebt”, stelt burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum. Volgens veel burgemeesters koerst het land af op extra maatregelen als het aantal besmetting niet snel weer gaat dalen.

Lees ook
Klotsende oksels: ‘Binnen paar dagen misschien wéér nieuwe coronamaatregelen nodig’

Meer dan 25.000 besmettingen

De tweede coronagolf stopt vooralsnog niet. In de afgelopen week zijn meer dan 25.000 besmettingen vastgesteld. Het exacte cijfer komt dinsdagmiddag in de wekelijkse update van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat meldde vorige week dinsdag dat het in de zeven dagen ervoor 19.326 meldingen van positieve tests had gekregen. De week daarvoor steeg het aantal besmettingen met 13.471 en nog een week eerder kwamen 8.265 coronagevallen aan het licht. In de zes dagen sinds de vorige update is het aantal besmettingen met 22.920 toegenomen. Tussen zondagochtend en maandagochtend werden 4.581 positieve tests geregistreerd, een nieuw dagrecord.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP | Beeld: iStock

Shoppen is altijd een goed idee