Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Corona > Van spierpijn tot vermoeidheid: dít zijn de vaakst voorkomende bijwerkingen van het coronavaccin

Van spierpijn tot vermoeidheid: dít zijn de vaakst voorkomende bijwerkingen van het coronavaccin

Van spierpijn tot vermoeidheid: dít zijn de vaakst voorkomende bijwerkingen van het coronavaccin

Het vaccineren is inmiddels in volle gang, waarmee het ‘oude normaal’ langzaam maar zeker weer dichterbij komt. Op 7 maart* waren er zo’n 1,2 miljoen mensen die al de eerste prik hadden gehad. Hierdoor weten we ook wat de bijwerkingen van het coronavaccin zijn. Wij hebben ze even voor je op een rij gezet. 

Meest voorkomende bijwerkingen coronavaccin

Voor iedereen die begint te steigeren: bijwerkingen bij vaccinaties zijn normaal. Dat is altijd zo geweest, ook bij de vaccinaties die je als kind krijgt. Bovendien wordt een vaccin alleen goedgekeurd als de voordelen opwegen tegen de eventuele nadelen en als het compleet veilig is. Maar het is altijd spannend, want wat kan er gebeuren met zo’n nieuw vaccin?

Op een rij

Bijwerkingencentrum Lareb houdt de bijwerkingen van het coronavaccin nauwkeurig bij. Volgens hen zijn de meest gemelde bijwerken:

  • Reacties op de prikplek
  • Hoofdpijn
  • Vermoeidheid
  • Spierpijn
  • Pijn in gewrichten
  • Koorts
  • Misselijkheid
  • Koude rillingen
  • Opgezette lymfeklieren in de oksel, hals of sleutelbeen

De bovenstaande klachten houden overigens niet heel lang aan. De meeste zouden in de meeste gevallen na één tot drie dagen alweer verdwijnen.

Wie krijgt bijwerkingen coronavaccin?

Het RIVM meldt dat jongeren meer of vaker klachten ervaren dan ouderen. Maar het hangt ook af van welk vaccin je krijgt en of het de eerste of tweede prik is, zo is te lezen op de website van de NOS. Lareb is bezig met een grootschalig onderzoek om de onderlinge vaccins met elkaar te vergelijken.

Lees ook:
Better safe than sorry: ook met déze ‘onschuldige’ klachten zou je je moeten laten testen op corona

Lockdown

Hoewel het vaccineren in volle gang is, blijft de lockdown gelden. Zo moeten we nog altijd voor 21.00 uur ‘s avonds binnen zijn (op enkele uitzonderingen na) en zijn de deuren van de horeca én sportscholen nog altijd gesloten. Wel mogen winkels sinds dinsdag weer meer dan twee klanten tegelijkertijd ontvangen op afspraak, waardoor meerdere ketens hebben besloten hun vestigingen weer open te gooien. Ook maakte Action bekend de maximale shoptijd te verlengen. Tóch nog wat lichtpuntjes, dus.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: *RIVM, VIVA | Beeld: Getty Images