Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Corona > Minuscule blijmaker: de avondklok blijft, maar we mogen straks wel íets langer buiten blijven

Minuscule blijmaker: de avondklok blijft, maar we mogen straks wel íets langer buiten blijven

Minuscule blijmaker: de avondklok blijft, maar we mogen straks wel íets langer buiten blijven

Vanavond is het weer tijd voor een nieuwe persconferentie, maar het ziet er (what else is new) somber uit. Het heropenen van de terrassen voor Pasen, waar eerder over gesproken werd, lijkt een ver-van-ons-bed-show door het stijgende aantal besmettingen. Mogelijk worden er eerder regels teruggedraaid, dan versoepeld. Met één uitzondering: de avondklok.

Uurtje later binnen

Hij verdwijnt helaas niet, maar hij gaat vanaf volgende week woensdag een uurtje later in. Dat is volgens ingewijden besloten in het kabinetsberaad over de coronapandemie, meldt NOS zojuist. De eindtijd van de avondklok blijft hetzelfde, 04.30 uur. Voor het ingaan van de door velen gehekelde maatregel zei Mark Rutte nog dat de avondklok tussen 20.00 en 21.00 uur in moest gaan om effectief te zijn. “Na negen uur neemt het enorm af in effectiviteit”, aldus de premier zo’n twee maanden geleden.

Zomertijd

De burgemeesters drongen aan op wijziging van de avondklok. Het weer wordt beter en het blijft langer licht. Bovendien gaat komend weekeinde de zomertijd in (bereid je zó het beste op voor op die overgang). Mensen willen naar buiten en dat geeft een grotere druk op de handhaving, verklaarde beraadsvoorzitter Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen. “De combinatie langer licht en mooi weer, maakt dat mensen naar buiten gaan. Hoe goed is zo’n maatregel dan te handhaven en in hoeverre draagt het bij aan het bestrijden van het virus”, zegt Bruls verder over hun afweging. Ook de ramadan speelt in dit voorstel mee.

Druk op de samenleving

De burgemeesters hopen dat de algehele situatie snel verandert. Zij willen het land stapje voor stapje weer openen. “Wij schrikken van de oplopende cijfers en de druk op het zorgstelsel, maar wij schrikken minstens net zoveel van de druk op de samenleving en de economie”, aldus Bruls. “Je kunt nu niet zeggen om de strenge maatregelen met nog twee maanden te verlengen. Vooral niet nu de vaccinaties op stoom komen. Je kunt niet wachten op de laatste Nederlander die gevaccineerd wil worden. De sociale en economische crises vragen om andere maatregelen dan Nederland op slot te houden om het het virus te bestrijden.”

Zorgelijk vooruitzicht

Het openen van de terrassen, meer ruimte voor winkels en opening van het hoger onderwijs zit er voorlopig niet in, meldden ingewijden. Verder zullen Rutte en De Jonge aankondigen dat het advies om niet naar het buitenland op vakantie te gaan nog zeker tot half mei van kracht blijft. Voor de korte termijn ziet het er “zorgelijk” uit, zei De Jonge maandag nog. Op de lange termijn is er “best een hoopvol perspectief” door de vaccinaties.

Lees ook
Mogelijke heropening terrassen lijkt slechts ’n zoethouder: weinig positieve berichten over nieuwe persco

Vrees voor scholen

Demissionair onderwijsminister Arie Slob vreest zelfs voor de basis- en middelbare scholen. Vooralsnog kunnen deze openblijven dat nog, maar het aantal besmettingen loopt ook onder kinderen op. “Fingers crossed”, aldus de minister dinsdag. Slob prijst de scholen die nu met maatregelen weer lesgeven. Ook is het aantal besmettingen onder kinderen in absolute aantallen nog relatief laag. Wel houdt hij een slag om de arm: “Je weet natuurlijk nooit wat er gaat gebeuren.” Dat de besmettingscijfers onder kinderen van 0 tot 12 jaar toenemen, komt volgens Slob ook omdat er nu meer getest wordt.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP | Beeld: Getty