Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Corona > Ruim drie maanden ‘opgesloten’ voor… lucht? ‘Avondklok heeft geen enkel effect gehad’

Ruim drie maanden ‘opgesloten’ voor… lucht? ‘Avondklok heeft geen enkel effect gehad’

Ruim drie maanden ‘opgesloten’ voor… lucht? ‘Avondklok heeft geen enkel effect gehad’

Na een lange tijd gefluister werd-ie eind januari dan toch echt ingevoerd: de gevreesde avondklok. Waar in eerste instantie gezegd werd dat we er slechts een paar weken aan vast zouden zitten, is-ie pas sinds gisteren – ruim drie maanden verder – van de baan. Maar wat is nu eigenlijk het effect geweest van deze maatregel? 

Effect avondklok

In de nieuwste aflevering van BEAU schoof Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, aan en kwam de avondklok ter sprake. Hij stelde dat het invoeren van deze maatregel nauwelijks effect heeft gehad. “Bij de invoering van de avondklok was de berekening dat het tien procent zou verminderen”, vertelt hij erover in de talkshow. “Als je kijkt naar het beloop van de ziekenhuisopnames in de tijd, zagen we zowel bij de invoering als bij het opschuiven geen enkel effect.”

Stijgend aantal vaccinaties

“We zitten op het hoogste aantal besmettelijke personen tot nu toe, ondanks dat er gevaccineerd wordt”, vervolgt Kuipers. De voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg zei blij te zijn dat het aantal vaccinaties per week stijgt en kan uitkomen op 1,5 miljoen prikken per week, “zonodig met behulp van huisartsen en ziekenhuizen”.

Registreren van gevaccineerden

Waar Kuipers voorstander van is, is het registreren van gevaccineerden. Hier moet je als ingeënt persoon nu nog toestemming voor nemen. “Doe dat alsjeblieft”, smeekt hij. “Zeg ja, want die informatie is echt relevant.”

Lees ook
Tabee avondklok, hallo terrassen! Wat zijn de volgende versoepelingen volgens het openingsplan?

Openingsplan

Sinds woensdag 28 mei zijn we niet alleen van de avondklok af, maar zijn ook de terrassen weer geopend. Daarnaast mogen de niet-essentiële winkels hun deuren weer (beperkt) openen en kunnen we weer winkelen vooraf een afspraak te maken. De eerstvolgende datum voor verdere versoepelingen op het eerder door het kabinet gemaakte openingsplan staat op 11 mei. Tenminste, als het aantal opnames van coronapatiënten in het ziekenhuis laag genoeg is. Dan kunnen doorstroomlocaties in de buitenlucht, zoals bijvoorbeeld dierentuinen, eindelijk weer open. Er mag dan ook weer binnen worden gesport en kunst en cultuur mag binnen worden beoefend. Vanaf deze stap wordt er ook gekeken naar mogelijke verruimingen in de regels rondom sporten buiten. Daarnaast wil het kabinet toegangstesten toestaan voor bezoeken. Hoe de rest van het openingsplan eruitziet, lees je hier.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP | Beeld: Getty Images