Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Corona > Hou je vast: deze (ingrijpende) maatregelen kondigt premier Rutte vanavond aan

Hou je vast: deze (ingrijpende) maatregelen kondigt premier Rutte vanavond aan

Corona
Hou je vast: deze (ingrijpende) maatregelen kondigt premier Rutte vanavond aan

Een groot deel van Nederland worstelt zich gespannen door deze laatste maandag van september heen. Vanmorgen is bekendgemaakt dat er om 19.00 uur – opnieuw eerder dan gepland – een persconferentie over de corona-aanpak plaatsvindt. Nog voordat het zover is, sijpelen de eerste veranderingen door naar de media en die zijn allesbehalve minimaal.

Natafelen? Nu effe niet

Tot 19.00 uur zal er hoogstwaarschijnlijk niets worden bevestigd, maar “ingewijden” sommen een lange lijst op met de verwachte maatregelen, zo melden diverse nieuwsmedia. Verwacht wordt onder meer dat horecagelegenheden in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag, en mogelijk zelfs in het hele land, nóg vroeger de deuren gaan sluiten dan nu al het geval is. Er zou een inloopstop komen om 21.00, waarna deuren om 22.00 dicht moeten.

Maximaal 4 personen in huis

Een andere maatregel die voor het hele land zal gaan gelden, is een ingrijpende. De landelijke norm voor gezelschappen bij mensen thuis zal worden teruggebracht naar vier personen. Het maximale aantal mensen in publieke ruimtes, zoals in restaurants, wordt terug geschaald naar dertig (exclusief personeel). In buitenruimtes gaat voor bijeenkomsten een maximum van vijftig personen gelden.

Thuiswerken wordt de norm

Verder wordt Nederland weer strenger wat betreft thuiswerken. Dit wordt opnieuw de norm en werkgevers die dat niet toestaan terwijl het wel kan, worden daarop aangesproken. Zij riskeren zelfs een tijdelijke sluiting van hun bedrijf.

Boodschappen doen

Ook bij het boodschappen doen, nemen we een stap terug. Supermarkten moeten het gebruik van karretjes en mandjes weer gaan stimuleren. Mogelijk volgen er ook weer een deurbeleid en het desinfecteren van de karren door supermarktpersoneel. Ook worden er weer speciale winkeluren georganiseerd voor kwetsbare groepen, zoals ouderen. Supermarkten voerden deze regels aan het begin van de crisis veelal zelf in, maar deze worden momenteel bijna nergens meer nageleefd.

Veranderingen voor contactberoepen

Voor alle zogenoemde contactberoepen, zoals kappers, gaat een registratieplicht gelden. Ook bij een knipbeurt moet je voortaan dus, net als bij een etentje, je contactgegevens achterlaten. Dat moet het voor de gezondheidsdiensten makkelijker maken te achterhalen met wie een besmet persoon allemaal in contact is geweest. Wellicht gaat die registratieplicht er ook komen voor andere, publieke ruimtes. Er wordt tevens gesproken over een mondkapjesplicht voor mensen met contactberoepen en plastic gezichtsbeschermers voor bedienend personeel in de horeca.

Maatregelen voor de ‘G3’

In Amsterdam, Rotterdam en Den Haag (de G3 genoemd) lopen de besmettingen momenteel het hardst op. Mogelijk wordt daarom vanavond aangekondigd dat er van en naar deze gebieden enkel nog noodzakelijke gereisd mag worden.

Geen publiek bij sportwedstrijden

Ook de sportwereld krijgt een nieuwe knauw. Publiek bij alle sportevenementen zou weer verboden worden. Het gaat in dit geval dus niet alleen om de prof-wedstrijden, maar ook om de amateurs. De profclubs mochten de afgelopen weken een gereduceerd aantal toeschouwers toelaten in hun stadions. Voor supporters die ondanks het advies om niet te schreeuwen en zingen in de stadions toch hun mond opentrokken, had premier Rutte afgelopen week al een duidelijke boodschap. “Gewoon je bek houden.”

Lees ook
Coronavirus verspreidt zich razendsnel in Nederland: déze steden staan in top 10 Europese brandhaarden

Herfstvakantie

De maatregelen die het kabinet vanavond aankondigt, zullen volgens bronnen dinsdag om 18.00 gaan gelden. Deze zullen vervolgens waarschijnlijk op 20 oktober, in de herfstvakantie, worden geëvalueerd. Mogelijk vallen daarom ook veel vakantieplannen voor die periode in het water.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP, AD, NOS | Beeld: iStock

Shoppen is altijd een goed idee