Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Marije maakt zich zorgen: ‘Vind je het gek dat twintigers van nu massaal een burn-out krijgen?’

Marije maakt zich zorgen: ‘Vind je het gek dat twintigers van nu massaal een burn-out krijgen?’

Marije maakt zich zorgen: ‘Vind je het gek dat twintigers van nu massaal een burn-out krijgen?’

Yay, de nieuwe Flair ligt weer in het tijdschriftenschap! En dat betekent óók weer een kersverse editorial van hoofdredacteur Marije Veerman (38), die met Franklin (38), zoon Kyano (12) en dochter Liv (9) in Purmerend woont. 

Realiteit

“‘Mam, heb je gezien wat voor huis Enzo Knol heeft gekocht?’ Ik heb Kyano net opgehaald van voetbal en we zitten in de auto naar huis. ‘Echt waar, dat huis is sick! Hij heeft een tuin, dat lijkt wel een bos. Er staan hele rijen bomen in en zijn huis is niet normaal groot.’ Ik zou graag willen meegaan in zijn enthousiasme, maar er zit de laatste tijd een stemmetje in mijn hoofd dat ik maar niet het zwijgen kan opleggen. Ik maak me zorgen. Zorgen over de wereld waarin ze opgroeien. Een wereld waar uiterlijk vertoon de norm is geworden. Ze kijken naar filmpjes waarin vloggers hun dure auto’s en grote huizen etaleren, maar hebben geen idee hoe lastig de wereld straks voor ze gaat worden.”

“Ik heb mazzel gehad dat ik bij een van de laatste generaties hoor die nog konden studeren zonder studieschuld. Mijn ouders spaarden om de basisbeurs te kunnen ophogen zodat ik schuldenvrij de toekomst tegemoet kon. Een tijd waar de wereld na je studie nog aan je voeten lag. Dat je in ieder geval het gevóel had dat alles binnen de mogelijkheden lag. Sinds het leenstelstel in 2015 is ingevoerd, is dat verleden tijd. Zelfs voor ons, met twee inkomens, is het onmogelijk om ze schuldenvrij aan hun leven te laten beginnen. Laat staan als het je maar net lukt om rond te komen. Dan zal je kind sowieso zijn leven tegemoet treden met zestigduizend euro in de min en kun je de komende vijfendertig jaar afbetalen. Denk je eens in hoe groot de druk dan is om een baan te vinden? Om het perspectief nog deprimerender te maken, krijgt de generatie van Kyano straks ook nog te maken met het oplossen van de miljarden aan staatschulden die nu tijdens de coronacrisis zijn ontstaan. Ooit zullen die miljarden die er nu uitvliegen ergens terugbetaald moeten worden. En de huizenmarkt zit momenteel zo op slot dat ik me afvraag of hij straks überhaupt nog wel in staat is om een huis te kopen. Zie dat maar eens te verkroppen terwijl de snelle wereld van geld, dure schoenen, mooie auto’s en grote huizen, dankzij een jeugd vol Instagram en YouTube-filmpjes nog nooit normaler heeft geleken. Enzo Knol kan het immers toch ook betalen?”

Lees ook
Marije heeft slapeloze nachten: ‘Ik had toen natuurlijk al moeten ingrijpen’

“Vind je het gek dat twintigers van nu massaal een burn-out krijgen? Omdat ik zijn verwachtingen toch ietwat wil temperen en hem wat realiteitszin wil bijbrengen, vraag ik voorzichtig of hij wel begrijpt dat zo’n huis echt heel erg veel geld kost. En dat dat met een normale baan eigenlijk niet haalbaar is. Kyano kijkt me aan alsof ik een complete idioot ben. Zo’n blik die eigenlijk alleen pubers kunnen geven. ‘Mam, dat snap ik heus wel. Ik vertelde het alleen omdat ik ernaar keek en dacht: wow daar zou mama een hele mooie tuin van kunnen maken.’ Met zijn realiteitszin zit in het in ieder geval gelukkig goed.”

Deze editorial van Marije lees je in Flair 16-2021. Dit nummer ligt nu in de winkel. Liever thuis laten bezorgen? Bestellen kan hier.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Marije Veerman (@marije.veerman)

Fotografie: Esmee Franken

Shoppen is altijd een goed idee