Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Miljuschka over plantblindheid: ‘Mijn aandacht werd er gelijk door gegrepen’

Miljuschka over plantblindheid: ‘Mijn aandacht werd er gelijk door gegrepen’

Miljuschka over plantblindheid: ‘Mijn aandacht werd er gelijk door gegrepen’

Miljuschka Witzenhausen (35) is tv-kok, presentator en culinair blogger. Ze is samen met Philip en heeft twee kinderen, Rembrandt (10) en Felina (8). Elke week schrijft ze in Flair over haar rollercoasterleven.

Schreeuw om aandacht

“Het okergeel en donkerrood van de bomen schreeuwen om het hardst om aandacht. De herfst toont zijn kleuren, er is geen ontkomen aan. Hoe anders is dat als alles groen is. Een groen dat we zo gewend zijn, dat we bijna geen onderscheid maken tussen gras en brandnetels. Groen is groen. We zien de variëteit aan planten die tussen het gras en de bomen schuilgaat vaak niet eens. Als ons het gras en de brandnetels al opvallen.”

Plantblindheid

“Plantblindheid noemen ze dat, zag ik laatst in een indrukwekkend programma op televisie. Met plantblindheid wordt bedoeld dat mensen massaal planten over het hoofd zien. Het programma kwam toevallig voorbij, maar mijn aandacht werd er gelijk door gegrepen. Hoe komt het dat we de planten in onze omgeving voor lief nemen? En waarom is dat zo anders met dieren? Als ik je zou vragen welk dier je voor het laatst hebt gezien, zou je daar vast een antwoord op kunnen geven. Maar als ik je dezelfde vraag zou stellen over een plant, is de kans dat je je die herinnert nihil.”

‘Ik had zojuist achteloos een aantal tomaatjes van hun lijf gerukt en genadeloos in mijn mond vermorzeld’

Waarnemen van beweging

“Een belangrijke oorzaak is kennelijk dat dieren bewegen. Wij mensen zijn ingesteld op het waarnemen van beweging. Daarom zien wij planten eigenlijk niet. Ze bewegen niet. Althans, zo lijkt het. Maar, zo leerde het programma mij, niets is minder waar! Planten bewegen ook, zij het in een heel ander, veel trager tempo. En, zo liet datzelfde het programma mij zien, planten reageren op aanraking, kunnen licht en donker ‘zien’, want zij richten zich naar de zon. En ze weten precies waar wortels weerstand tegen kunnen komen en wat ze dus moeten zien te ontwijken.”

Menselijke eigenschappen

“Planten werden naar mijn idee bijna menselijke eigenschappen toegedicht. Dat was voor mij een openbaring. Met ontzag keek ik over mijn grasveldje uit. Met respect staarde ik naar mijn taxushaag en voelde de schaamte opkomen. Ik had die middag nog flink wat onkruid uit mijn tuin getrokken en op de brandstapel gegooid. Ik had bossen overhangende takken gesnoeid. Ook die waren op de brandstapel terechtgekomen. En och arme stakkertjes, ik had zeker duizenden grassprietjes platgestampt onderweg naar de
kas, waar ik achteloos een aantal tomaatjes van hun lijf rukte, om ze vervolgens genadeloos in mijn mond te vermorzelen.”

Lees ook 
Miljuschka: ‘Ik dacht dat ik van een duizelingwekkende hoogte naar beneden zou storten’

Meer respect

“Gelukkig stelde de interviewer de deskundige de vraag die ik zojuist al voor mezelf met een ‘ja’ had beantwoord: moeten we planten als mensen zien? ‘Nee’, was het antwoord. En toch stelde me dat niet helemaal gerust. Want als wij pas sinds kort weten dat planten meer kunnen dan we dachten, hoe kunnen we er dan zeker van zijn dat zij anders zijn dan wij? Dat weten we niet. Maar wat ik nu wel weet, is dat planten en bomen intelligent zijn. En dat ze wel wat meer respect verdienen. Vooral als je bedenkt dat zij door het afgeven van zuurstof aan het begin van al ons leven staan.

Okergeel, donkerrood of onopvallend groen. Ik zal nooit meer op dezelfde manier naar de wereld van planten en bomen kijken. ”

Deze column van Miljuschka komt uit Flair 47. Deze editie ligt vanaf 18 november in de winkels. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen kan hier.

Beeld: Bart Honingh