Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > ‘Met een tweeling verschoon je gemiddeld 5.100 luiers per jaar’

‘Met een tweeling verschoon je gemiddeld 5.100 luiers per jaar’

‘Met een tweeling verschoon je gemiddeld 5.100 luiers per jaar’

Ik weet nog dat ik vroeger, láng voordat ik kinderen kreeg, vreesde voor al die vieze poepluiers. Dat me dat toch zó’n vervelende stinkklus leek, de godganse dag al die doorgelekte kak weg wassen. En toen kreeg ik een tweeling. 

Ofwel: twéé keer zoveel luiers als dat ik ooit had verwacht. Ik ging even rekenen wat dat betekent… En opgeteld kom je dan al gauw uit op een gemiddelde van 5.100 luiers per jaar. Joe.

OMG

Zeg dat je kinderen pas echt zindelijk worden tegen de tijd dat ze 2,5 jaar zijn, dan zit je toch al op een mooie 12.000, 13.000 luiers die je hebt verschoond tegen de tijd dat het potje in zicht komt. O my god. Als ik het zo zeg, dan vind ik het opeens een wonder dat ik überhaupt nog tijd heb voor iets anders.

Niet leuk

Maar zoals met zoveel: soms vallen dingen waar je tegenop ziet, uiteindelijk heel erg mee. De luiers vind ik nu helemaal zo erg nog niet: ik denk dat ik er ongeveer 20 seconden over doe om 1 van mijn zoontjes te verschonen. Als tweelingmoeder word je steeds sneller, want je hebt natuurlijk nog een (stinkende) peuter aan je been hangen. Wat ik veel moeilijker vind aan het tweelingmoederschap? Dat het onbezorgde aan jezelf denken voor altijd voorbij is. Je dag staat altijd in het teken van je kinderen, nooit meer gaat het een hele dag over hoe het met jóu gaat. Laatst vroeg iemand aan mij, eerlijk en oprecht: ‘Vind je het leuk om moeder te zijn?’. Ik joelde niet gelijk: ‘Jaaaaaaa!’. Ik vind het wel leuk, maar echt niet altijd even leuk. Niet álles aan het moeder zijn is leuk.

Angst

Ik vind het niet leuk dat ik nooit meer zomaar even de deur uit kan. Dat ik het nooit meer ’s avonds spontaan laat kan maken met een vriendin. Dat ik de halve dag bezig ben met broodkorsten van de vloer rapen en de onder gekletterde badkamer dweilen. Dat ik altijd zorgen en angst heb dat ik het niet goed doe als moeder, dat ik mijn jongens niet genoeg geef. En de angst dat er iets ergs gebeurt met Bodi of Daaf, vreet me soms vanbinnen op. Toen ik zwanger was, was ik bang dat ze veel te vroeg geboren zouden worden. Toen ze baby’s waren, was ik bang dat ze niet genoeg melk dronken. Toen ze jonge dreumesen waren, was ik bang dat ze zouden vallen. Nu ze peuters zijn, ben ik bang dat ze nog harder vallen, stikken in hun eten, of bekneld raken in hun knuffels in bed. Er is in alle fases een ander soort angst en dat zal altijd blijven, denk ik. Het is het moederschap in haar puurste vorm.

En dus vallen die 5.100 luiers per jaar ontzettend mee. Ik doe het hop, flop, met m’n ogen dicht inmiddels. Grappig dat ik ooit dacht dat zoiets onbenulligs als luiers verschonen een ‘ding’ zou zijn. Maar je weet gewoon niet wat voor gevoelens je te wachten staan als je nog niet zwanger bent, als je nog niet bevallen bent. Alle momenten dat je jezelf moet wegcijferen en dat je je zorgen maakt om je kinderen, komt pas veel later. En daar leer ik elke dag weer beter mee omgaan. Vaak met een veeg kak op m’n trui, handen of commode, dat wel.

Tessa Heinhuis (31) is redactiemanager online van Flair. Ze woont in Amsterdam met haar man Billy en hun zoontjes Bodi en Daaf (bijna 2). Ze schrijft voor Flair over het eerlijke tweelingmoederschap: je kunt de persoonlijke en grappige verhaaltjes over Bodi en Daaf ook elke week lezen in Flair (in de rubriek; Eerst Nog Even Dit)

Volg hier de leukste twins van Instagram:

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tess (@tessaheinhuis)

Bron | MM

Shoppen is altijd een goed idee