Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > #geenrozewolk: ‘Wat als je zwangerschap géén roze wolk is?’

#geenrozewolk: ‘Wat als je zwangerschap géén roze wolk is?’

#geenrozewolk: ‘Wat als je zwangerschap géén roze wolk is?’

Tilda Timmers is de trotse moeder van Livia en Emmi, en kampte een aantal jaar geleden met een postnatale depressie. Als ervaringsdeskundige helpt ze vrouwen zónder roze wolk en schrijft ze wekelijks voor Flaironline.nl een blog om deze moeders te helpen. Deze week richt ze zich tot moeders in spe die hun zwangerschap níet als een roze wolk ervaren.

Zwangerschap géén roze wolk

“Het zal je maar gebeuren. Je bent eindelijk zwanger! Al jaren droomde je van het uitzoeken van babykleertjes, het inrichten van de babykamer en het zien groeien van je mooie buik. Je verlangde naar dat wij-gevoel, het gevoel van: vanaf nu zijn we voor altijd samen. Je verheugde je op die eerste trappel in je buik en hoe dit zou voelen. Je droomde al die tijd van een roze wolk.”

‘Sommige moeders blijven hun hele zwangerschap gespannen afwachten of er niet iets anders mis zal gaan’

“Helaas is die roze wolk voor jou tijdens de zwangerschap nergens te bekennen. Sterker nog: je voelt je ziek, zwak en misselijk. En als je pech hebt, de hele dag, maar ook de hele zwangerschap door. Sommige moeders zijn zelfs zo erg aan het spugen tijdens de zwangerschap, dat ze in verband met uitdroging- en uitputtingsverschijnselen moeten worden opgenomen in het ziekenhuis. Of je hebt geen last van allerlei zwangerschapskwalen, maar bent vrijwel de hele zwangerschap angstig. Omdat je bang bent dat je een miskraam krijgt of dat er iets mis zal gaan tijdens deze zwangerschap.”

Wat zal er misgaan?

“Dit komt veel vaker voor dan men denkt. Sommige moeders hebben één of meerdere miskramen meegemaakt en voelen zich hierdoor ontzettend onzeker en bang tijdens hun zwangerschap. Dat is niet ineens voorbij, als dat eerste trimester eindelijk op zijn eind is. Nee, deze moeders blijven hun hele zwangerschap gespannen afwachten of er niet iets anders mis zal gaan. Alsof het zwaard van Damocles constant boven hun hoofd hangt. Dat is heel begrijpelijk, maar ook heel zwaar voor deze moeders.”

Schuldgevoel

“Angst en depressie komt dus niet alleen na de bevalling voor. Dat begint voor sommige aanstaande mama’s al heel vroeg in de zwangerschap. Iets wat veel mama’s heel naar vinden. Deze moeders vertellen mij: nu ben ik eindelijk zwanger, maar ik kan er amper van genieten. Deze moeders voelen zich beschaamd en praten er niet over, omdat ze niet ondankbaar willen lijken als ze even van zich af willen praten. Ze voelen zich schuldig, omdat het hen wel gelukt is om zwanger te worden terwijl er nog zoveel moeders zijn waarbij dit niet lukt of gelukt is. ‘Dus dan ga ik niet zitten zeuren’, hoor ik vaak in mijn praktijk.”

Het is geen zeuren, lieve mama

“Ik vind dat alles behalve zeuren, lieve mama’s! En dat schuldgevoel en die schaamte horen er ook bij. Dat mag er gewoon zijn, hoe moeilijk je dit ook vindt. Accepteer het en laat het dan weer gaan. Realiseer je dat jij hier niet voor gekozen hebt. Dat als het aan jou had gelegen, je natuurlijk wel op een roze wolk had gezeten tijdens de zwangerschap. Dat jij zelf ook het liefst stralend door deze zwangerschap heen zou gaan, zonder constant met een kotszakje in je binnenzak rond te moeten lopen. Jij had ook het liefst je zwangerschap in ontspannen en vrolijke stemming door willen brengen, in plaats van te battelen met angstige en sombere gedachten en emoties. Als dit ene keuze was geweest, had je waarschijnlijk een hele ander scenario gekozen.”

Online zwangerschapsgroep via Zoom

“Ik hoop dat als je dit leest, dat je je iets minder eenzaam voelt en dat je weet dat je ergens terecht kunt om hierover te praten. Mijn deur staat altijd voor je open! Ik start deze week met een online zwangerschapsgroep via Zoom. Zodat moeders die zich niet goed voelen in hun zwangerschap, om welke reden dan ook, niet langer geïsoleerd thuis zitten en hier alleen mee rond blijven lopen. Maar juist de connectie aan kunnen gaan met andere zwangere mama’s, zodat je herkenning en ondersteuning vindt. Vroegtijdige hulp is ontzettend belangrijk als je in de zwangerschap al niet op een roze wolk zit. Mail naar info@froufroubegeleiding.nl en ik ga je hiermee helpen.”

Over Tilda

Tilda is moeder van Livia (6) en Emmi (2). Samen met haar man Tim woont ze in Amersfoort. Tilda is ervaringsdeskundige en therapeut voor moeders zonder roze wolk. In haar praktijk Frou Frou Begeleiding doet ze naast een op een sessies ook Skype-consulten. Tevens heeft Tilda twee boeken geschreven: Toen kreeg ik weer lucht en This is Post Partum. Onlangs is haar podcast voor moeders zonder roze wolk verschenen, die ze speciaal voor Flair heeft opgenomen. De eerste aflevering beluister je hier. Tilda is ook te vinden op Instagram. Meer lezen van Tilda? Lees iedere week haar blog op Flaironline.nl.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Tilda Timmers (@geenrozewolk)