Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > #geenrozewolk: ‘Als je zwanger bent maar de roze wolk maar niet kunt vinden’

#geenrozewolk: ‘Als je zwanger bent maar de roze wolk maar niet kunt vinden’

Column
#geenrozewolk: ‘Als je zwanger bent maar de roze wolk maar niet kunt vinden’

Tilda Timmers is de trotse moeder van Livia en Emmi, en kampte een aantal jaar geleden met een postnatale depressie. Als ervaringsdeskundige helpt ze vrouwen zónder roze wolk en schrijft ze wekelijks voor Flaironline.nl een blog om deze moeders te helpen. Deze week richt ze zich tot vrouwen die zwanger zijn, maar de roze wolk maar niet kunnen vinden.

Zwanger maar géén roze wolk

“Voordat je zwanger werd, kon je het al helemaal inbeelden. Je zag jezelf zitten met je mooie buik, zielsgelukkig, lekker cocoonend op de bank met een kopje thee. Of misschien had je de hele kinderkamer al uitgezocht op Pinterest en zag je jezelf al zitten met je baby’tje in die mooie schommelstoel. Je dacht van tevoren dat je enorm happy zou zijn in je zwangerschap en dat niks of niemand dat meer af zou kunnen pakken. Dan ineens is daar die grijze donderwolk. De roze wolk is in geen velden of wegen te bekennen en ineens lijkt het alsof je je in drijfzand bevindt.”

Niet happy

“Sommige vrouwen die zwanger zijn, voelen zich niet happy. Nog zo’n taboe-onderwerp waar bijna niemand over praat. Want je moet toch blij en dankbaar zijn als je zwanger bent? Jij en je partner wilden dit kindje toch zo graag? Nou, dan moet je ook stralen en blijdschap van de daken schreeuwen, toch? Maar is dat wel zo? Ik denk persoonlijk van niet. Ik denk dat je prima dankbaar kunt zijn om het feit dat je zwanger bent, maar ook de niet-zo-roze-wolk-momenten kan ervaren. Het is allemaal namelijk niet zo zwart-wit, als je het mij vraagt. Sowieso vindt ik het heel bijzonder dat anderen deze zwangere moeders een bepaald gevoel of gedachte op willen leggen. Deze moeders hebben het al zwaar genoeg.”

IUI, IVF of ICSI

“Als je bijvoorbeeld in een langdurig fertiliteitstraject hebt gezeten en na al die tijd eindelijk zwanger bent, is de druk enorm hoog bij deze moeders. Het moet nu allemaal lukken, het moet daarnaast ook allemaal fijn zijn en je moet je positief voelen. En vooral: niet te veel klagen. Want jullie wilden dit toch zo graag? Mijns inziens is dit niet zo zwart-wit. Want juist doordat je een dergelijk traject achter de rug hebt, maakt je dat als mama extra kwetsbaar. Je hebt ontzettend veel meegemaakt samen en veel moeten doorstaan om zwanger te mogen worden. Dus wees lief voor jezelf. Ook al ben je nu zwanger en zou je zogenaamd op die roze wolk moeten zitten. Dit hoeft echt niet altijd het geval te zijn. Dus sta jezelf toe om bepaalde gedachten en emoties te hebben, en weet dat dit er soms bijhoort. Je hoeft het niet leuk te vinden, maar deze gedachten zijn er nu toch al. Dus probeer ze er ‘gewoon’ te laten zijn.”

Veel moeders schamen zich

“Wat ik veel hoor in mijn praktijk van zwangere moeders zonder roze wolk: ‘Ik voel me zo schuldig en ik schaam me zo voor mijn gedachten’. Of: ‘Ik moet wel een heel slechte moeder zijn of worden met dit soort gedachten’. Neem van mij aan: dit soort gedachten zijn heel begrijpelijk en komen veel vaker voor dan je denkt. Alleen bijna niemand spreekt hier openlijk over. Omdat mama’s bang zijn bestempeld te worden als slechte of ontaarde moeder. Geloof me lieve moeders, ook met donkere gedachten over je kindje of het moederschap kun je nog steeds een goede mama zijn. Die twee dingen staan echt los van elkaar.”

Het gaat weer voorbij!

“Probeer de negatieve gedachten en emoties die je ervaart op een dag te accepteren voor wat ze zijn. Namelijk: van voorbijgaande aard. Je hoeft er niks mee. De gedachte is er nu toch al, dus laat hem weer voorbij gaan. Daarnaast is het belangrijk dat je de lat zo laag mogelijk legt voor jezelf. Hoe bozer je wordt op jezelf, hoe moeilijker je het jezelf maakt. Jij hebt hier niet voor gekozen, voor die donkere wolk tijdens je zwangerschap. Het is je overkomen. Dus wees mild voor jezelf. Bekijk jezelf zoals je je vriendin ook zou benaderen. En volg dit advies dan zelf op.”

Praat erover

“Als laatste zou ik willen zeggen: blijf er niet te lang alleen mee rondlopen. Als je al maanden met een zwaar gevoel rondloopt en de bevalling met rasse schreden nadert: zoek dan alsjeblieft hulp. Vind een lifecoach, psycholoog of therapeut bij wie je een goed gevoel hebt en ga in gesprek. Zodat je met een fijn en zelfverzekerd gevoel richting je bevalling kan gaan. Hoe eerder je aan de bel trekt, hoe beter, is mijn ervaring. Je hoeft dit niet alleen te doen, sterker nog: liever helemaal niet.”

Lees ook
#geenrozewolk: ‘De vijf heftigste gedachten na de bevalling (én hoe je ermee omgaat)’

Wil je hulp?

“Ben je zwanger en mis je die roze wolk? Wil je hulp bij het dealen met alle negatieve gedachten of emoties met betrekking tot het (naderende)moederschap? Mail dan naar info@froufroubegeleiding.nl. Ik begrijp als geen ander hoe je je nu voelt. Ook ik zat tijdens en na mijn zwangerschap niet op die roze wolk en ga je hiermee helpen.”

Over Tilda

Tilda is moeder van Livia (6) en Emmi (2). Samen met haar man Tim woont ze in Amersfoort. Tilda is ervaringsdeskundige en therapeut voor moeders zonder roze wolk. In haar praktijk Frou Frou Begeleiding doet ze naast een op een sessies ook Skype-consulten. Tevens heeft Tilda twee boeken geschreven: Toen kreeg ik weer lucht en This is Post Partum. Onlangs is haar podcast voor moeders zonder roze wolk verschenen, die ze speciaal voor Flair heeft opgenomen. De eerste aflevering beluister je hier. Tilda is ook te vinden op Instagram. Meer lezen van Tilda? Lees iedere week haar blog op Flaironline.nl.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

🎙 TODAY IS THE DAY! 🎙 . Vandaag is het zover! Mijn nieuwste reeks podcast interviews met bekende mamas gaat live! . Zo leuk dat ik see afleveringen nu met jullie mag delen. . Deze eerste aflevering is opgenomen vlak voor de Corona uitbraak en lockdown. . Ik praat tijdens deze eerste aflevering met @evelinestallaart over de eerste keer sex na de bevalling en alle do’s en don’ts op dit gebied. . Het is zo belangrijk om dit soort taboe onderwerpen meer openbaar te bespreken! . Gaan jullie ook luisteren en zo ja: vertel me wat je ervan vindt! . #podcast #interview #letstalkaboutsex #nadebevalling #podcasting #eerlijk #moederschap #seks #postpartum #moeders #vaders #ouders #relatie #therapeut #seksuoloog #mama #mamacoach #moedercoach #papa #ouderschap #partner #auteur #toenkreegikweerlucht #thisispostpartum #ppd #geenrozewolk #amsterdam #zelfvertrouwen #ontwikkeling #momsofinstagram

Een bericht gedeeld door Tilda Timmers (@geenrozewolk) op

Shoppen is altijd een goed idee