Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Waarom het meer dan oké is om hulp te vragen én accepteren als kersverse moeder

Waarom het meer dan oké is om hulp te vragen én accepteren als kersverse moeder

Waarom het meer dan oké is om hulp te vragen én accepteren als kersverse moeder

Tilda Timmers is de trotse moeder van Livia en Emmi, en kampte een aantal jaar geleden met een postnatale depressie. Als ervaringsdeskundige helpt ze vrouwen zónder roze wolk en schrijft ze wekelijks voor Flaironline.nl een blog om deze moeders te helpen. Deze week gaat haar column over het vangnet voor nieuwbakken ouders en dat het meer dan oké is om hulp te vragen én accepteren als kersverse moeder.

Vangnet ouders

“Een bekende Engels uitspraak over het moederschap is: ‘It takes a village to raise a child‘. Oftewel, je hebt als ouders een vangnet nodig om je te helpen als je een baby hebt gekregen. Veel moeders hebben niet zo’n dergelijk vangnet en ervaren het moederschap als zwaar. Vaak hoor ik in mijn praktijk dat moeders vragen: waar is mijn zogenaamde mama tribe? Of ze vertellen dat ze niet wisten dat ze mama zijn zo zwaar zouden vinden.”

Waar is mijn village eigenlijk?

“Ik heb dit zelf toentertijd ook zo ervaren toen ik net moeder was geworden. Ik dacht: waar is mijn village? Hoe moet ik dit allemaal in mijn eentje doen? Ja, mijn man was er. Maar eerlijkheidshalve ook heel vaak niet. Ik zie mezelf nog staan met onze newborn op mijn arm, de dag na mijn bevalling. In het ziekenhuis waren ze vergeten om hem uit te roosteren van het OK-programma. Dus, daar ging mijn man de dag na de bevalling. Ik stond huilend bij de voordeur en keek tegelijk reikhalzend uit naar het moment dat onze fijne kraamverzorgster zou komen.”

Help! Hoe moet ik dit doen?

“Ik dacht regelmatig: hoe doen al die andere moeders dit allemaal? Waar is mijn tribe? Komen ze straks bij me aankloppen? Het moederschap is toch amper te doen in je eentje? Omgerekend is de rol van een moeder meer dan een fulltime job. Eigenlijk is het anderhalve FTE. Laat dit even op je inwerken. Dus als je weer gaat werken, heb je eigenlijk praktisch gezien twee fulltime banen. Natuurlijk hebben we hier in Nederland opvang en bestaat er zoiets als ouderschapsverlof. Maar er heerst ook een motto van: niet praten, maar poetsen in onze maatschappij. Je moet niet te veel klagen, dan word je al snel gezien als een zeurpiet. Wat ik ook vaak hoor, is de uitspraak: ‘Je bent zwanger, niet ziek.’ Je wordt geacht ‘gewoon’ weer aan het werk te gaan na de komst van je kindje, terwijl de meeste moeders blij zijn als ze weer een nacht hebben doorgeslapen. Veel mama’s zijn mentaal nog niet toe aan die volgende stap en dat geeft helemaal niks.”

Je moet die mama tribe zelf creëren

“Veel moeders worstelen enorm in die eerste maanden na de bevalling en dat is heel begrijpelijk. Dus de village is meer dan welkom bij de meeste mama’s onder ons. Dat dorp moet je dus zelf zien te bouwen als moeder. Maar hoe doe je dit? Allereerst is het belangrijk dat je om hulp gaat vragen. Bij je ouders, schoonfamilie, vrienden, familie, etc. Op het moment dat he het zwaar hebt als moeder, is dergelijke hulp kunnen accepteren een belangrijk tweede punt. Veel mama’s vinden dat ze het maar alleen moeten doen. Want ‘dat doen al die andere moeders toch ook?’ Misschien wel, maar vraagt niet hóe ze het doen. Namelijk: op hun tandvlees, net als jij (en ik toentertijd). Dus schroom niet en vraag én accepteer de hulp die je zo hard nodig hebt en verdient. Je hoeft dit niet alleen te doen, lieve mama!”

Find your online tribe

“Een ander belangrijk punt is om op zoek te gaan naar andere moeders of mama-vriendinnen op te zoeken. Ben je de eerste in je vriendengroep en zoek je aansluiting bij andere moeders? Of heb je weinig vriendinnen en zitten daar geen mama’s tussen? No worries! Kijk dan eens bij de groepssessies die ik aanbied in mijn praktijk. Verbinding en herkenning vinden is zo ontzettend belangrijk als je net moeder bent geworden. Die tribe kan je overal vinden. Dus ook op social media bijvoorbeeld. Vind die leuke mama-accounts die wel open en eerlijk zijn op hun Instagram. Ontvolg daarentegen ook accounts die je onzeker maken of het gevoel geven dat je faalt as moeder. Het werkt vaak twee kanten op. Ga eens in gesprek met ene leuke Insta-mama die een post plaatste waar je je in herkent. Durf eerlijk te zijn over wat er zich in je hoofd afspeelt en het zal je verbazen wat het je kan brengen!”

Lees ook
Anouk (35) is trots op haar moederlijf: ‘Die zelfverzekerdheid had ik niet na mijn eerste bevalling’

Wil je hulp en ondersteuning?

It takes a village to raise a child. Let’s build this village together! Dus, voel je je eenzaam en wil je graag connecten met andere moeders die jou begrijpen? Mail dan naar info@froufroubegeleiding.nl. Samen gaan we ervoor zorgen dat de eenzaamheid minder wordt en je zelfvertrouwen groeit als mama.”

Over Tilda

Tilda is moeder van Livia (6) en Emmi (2). Samen met haar man Tim woont ze in Amersfoort. Tilda is ervaringsdeskundige en therapeut voor moeders zonder roze wolk. In haar praktijk Frou Frou Begeleiding doet ze naast een op een sessies ook Skype-consulten. Tevens heeft Tilda twee boeken geschreven: Toen kreeg ik weer lucht en This is Post Partum. Onlangs is haar podcast voor moeders zonder roze wolk verschenen, die ze speciaal voor Flair heeft opgenomen. De eerste aflevering beluister je hier. Tilda is ook te vinden op Instagram. Meer lezen van Tilda? Lees iedere week haar blog op Flaironline.nl.

Op de hoogte blijven van onze artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Geenrozewolk Tilda

Tekst: Tilda Timmers | Beeld: Laloes Fotografie, Getty Images