Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Tilda Timmers over mindfulness: ‘De meeste moeders kunnen eigenlijk vrij weinig loslaten’

Tilda Timmers over mindfulness: ‘De meeste moeders kunnen eigenlijk vrij weinig loslaten’

Tilda Timmers over mindfulness: ‘De meeste moeders kunnen eigenlijk vrij weinig loslaten’

Tilda Timmers is de trotse moeder van Livia en Emmi, en kampte een aantal jaar geleden met een postnatale depressie. Als ervaringsdeskundige helpt ze vrouwen zónder roze wolk en schrijft ze wekelijks voor Flaironline.nl een blog om deze moeders te helpen. Deze week schrijft ze een persoonlijk verhaal, over mindfulness.

Acceptatie maakt je leven als mama makkelijker

Voordat ik ooit kennis had gemaakt met mindfulness, had ik geen idee wat acceptatie nu eigenlijk inhield. Iedereen had het altijd maar over loslaten. Ik had geen idee hoe loslaten dan werkt.. Ik vond het een heel abstract woord, met een nog vagere betekenis. De meeste moeders kunnen eigenlijk vrij weinig loslaten. Als je eenmaal moeder bent, heb je over weinig dingen nog controle of zekerheid en dat is nu net wat veel moeders denken nodig te hebben. Maar is dat wel zo?

Kennismaken met mindfulness

Toen ik me begon te verdiepen in mindfulness, ging er een wereld voor me open. Ik had altijd een enorme behoefte om van alles te controleren in mijn leven. Ver voordat ik therapeut werd, was mijn agenda mega vol en tot op de seconde af dichtgetimmerd met ingeplande afspraken. Er was dus weinig ruimte voor spontaniteit, maar ook weinig ruimte voor zelfreflectie. De acceptatie was ver te zoeken. Als je in de roes van na de bevalling zit en de dagen vliegen aan je voorbij, dan is het moeilijk om vinger aan de pols te houden, over hoe je je nu echt voelt. Hoe komt het dat we altijd maar aan het “doen” zijn en eigenlijk nog amper gewoon rustig op een stoel kunnen zitten met een boek? Gewoon even “zijn”?

Acceptatie is de sleutel

Omdat je vaak niet in het hier en nu wil zijn. Omdat je jezelf vaak vergelijkt met anderen Omdat het gras aan de overkant altijd groener is. Omdat die andere baan je veel leuker lijkt. Omdat de baby van de buren wel doorslaapt. En omdat je eigenlijk een groter huis wil, nu je een kindje hebt. Met een tuin. O en een eigen oprit. En vergeet de leuke buurt niet. Herkenbaar? Wat is er gebeurt met de acceptatie van dingen, precies zoals ze zijn? Het komt nog amper in de meeste mensen op. Zonde, want als je leert dingen te accepteren zoals ze zijn, gaat er een wereld voor je open. Laat staan wat er gebeurt, als jij jezelf gaat accepteren zoals je bent. Of nog mooier: als je van jezelf gaat houden, onvoorwaardelijk en precies zoals je nu bent.

Lees ook
Tilda Timmers over je kindje verliezen: ‘Wat heb ik verkeerd gedaan?’

Oneindig veel gepieker

Acceptatie is het nieuwe zwart. Waarom? Omdat de doe-modus je niks brengt. Het zorgt voor oneindig gepieker ’s nachts. Voor een continue gevoel van onvrede omdat je dingen anders wilt zien dan ze op dit moment zijn. Het zorgt er ook voor dat je niet gelukkig bent met je leven, jezelf als moeder en alles wat daaromheen hangt. Als jij leert dat accepteren bij jou en je leven hoort, zal je zien hoe veel gelukkiger je je gaat voelen in het moederschap. Omdat je rust hebt. Geen gemaal in het holst van de nacht, geen discrepanties tussen waar je nu bent in je leven en waar je zogenaamd zou moeten zijn. En bovendien: jij en je gezin kunnen alles aan wat er op jullie afkomt. Gewoon omdat je hebt leren accepteren.

Wil je hulp?

Ook zo benieuwd hoe je acceptatie kunt leren? Mail dan naar info@froufroubegeleiding.nl. Ik begeleid je over het pad dat acceptatie en zelfvertrouwen heet.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.