Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Tessa: ‘Bijna 2 jaar na mijn keizersnede doet het litteken op mijn buik nóg pijn’

Tessa: ‘Bijna 2 jaar na mijn keizersnede doet het litteken op mijn buik nóg pijn’

Tessa: ‘Bijna 2 jaar na mijn keizersnede doet het litteken op mijn buik nóg pijn’

‘Een goede vriendin van mij is laatst bevallen, net als ik ook via een keizersnede. Zij begrijpt mij nu als geen ander: de nasleep van een keizersnede is heel heftig. En dat onderschatten zoveel mensen nog: ook vrouwen die op de natuurlijke manier zijn bevallen.

Ik was zwanger van een tweeling en omdat Bodi in een stuit lag, werd het een keizersnede. Ik hoorde wel eens dingen als: ‘Oh nou, dat scheelt een hoop pijn met persen!’.

Na de bevalling begint het pas

Maar zoals ik het nu weer herbeleef met mijn vriendin, weet ik weer: hoe je je voelt in de dagen na een keizersnede, is echt intens. Je bent uitgeput, je kunt niet eens aan de commode staan om je baby te verschonen. Ik weet nog dat ik in de eerste twee weken na de bevalling vooral in bed lag en ik daar heel verdrietig om was. Ik wilde óók moederen, ik wilde mijn eigen baby’s aankleden. Maar ik kon niets behalve ze lekker bij me hebben liggen in bed. Douchen kon nog net: daarna moest ik weer gaan liggen. Het duurde zeker drie weken voordat ik een stukje kon lopen naar het einde van de straat. Uitgeput was mijn lijf.

Nog steeds

En wat ik vooral zwaar vind is iets waar ik bijna niets over lees of hoor. Namelijk dat het litteken aan je buik héél lang na de bevalling nog pijn kan doen. Soms, als ik te snel opsta, trekt het. Soms, als ik sport en buikspieroefeningen doe, heb ik daarna een zeurende, stekende pijn aan mijn buik. Nou heb ik na mijn keizersnede een moeilijk herstel gehad, waarbij ik nog twee keer geopereerd moest worden. Het litteken van mijn keizersnede is dus niet gewoon, maar een driedubbele. Er is fysiek veel met me gebeurd twee jaar geleden, maar toch denk ik vaak: ‘Dat moet nu toch wel eens over zijn?’. Ik schrik dan een beetje als ik die pijn voel, omdat ik bang ben dat er toch nog steeds iets niet goed is. Dat er blijvende schade is waardoor ik niet opnieuw zwanger kan worden, bijvoorbeeld.

Litteken

Als ik andere moeders die zijn bevallen via een keizersnede spreek op Instagram, hoor ik dat ik niet de enige ben. Er zijn veel meer vrouwen die járen na hun bevalling het litteken nog voelen trekken, of bij sommige snelle bewegingen er last van hebben. Mooi hoe vrouwen elkaar in dit soort bijzondere dingen kunnen vinden: je deelt iets heftigs met elkaar, iets dat mijn eigen zus, moeder of zelfs mijn man niet begrijpt. En waar je dus maar weinig over hoort. Nou, wat mij betreft tijd om eerlijk te praten over keizersnedes. Want het is een heel heftig herstel, voor iedere moeder die op die manier is bevallen. En dat mag gezegd worden, vind ik.

Laten we niet meer doen alsof een keizersnede ‘bevallen via de makkelijke weg’ is. Het litteken op mijn buik herinnert mij er in ieder geval elke dag nog aan, dat het allesbehalve makkelijk ging. En dat litteken zal er de rest van mijn leven zitten.’

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tess (@tessaheinhuis)

Foto Tessa: By Mabel Photography