Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Tessa: ‘Ook in Nederland is een abortus nog steeds een misdrijf’

Tessa: ‘Ook in Nederland is een abortus nog steeds een misdrijf’

Tessa: ‘Ook in Nederland is een abortus nog steeds een misdrijf’

Abortus: ‘vermoord’ je dan een ongeboren mens? Of kies je als vrouw voor jezelf? Egoïstisch? Verstandig? Over dit omstreden onderwerp is momenteel weer een felle discussie gaande en dat is te begrijpen. 

Verboden

Waarom er nu weer ophef over is? Een nieuwe wet in Amerika leidt tot wereldwijde onrust. Tot er anders wordt bepaald door de overheid, mogen vrouwen in Texas geen abortus meer laten uitvoeren na zes weken zwangerschap. Na zes weken is het volledig verboden, al ben je verkracht en ongewenst zwanger. Geen uitzonderingen. In Nederland vinden er per jaar zo’n 30.000 abortussen plaats en dat mag in ons land officieel tot 24 weken in de zwangerschap. Artsen gaan wel uit van 22 weken en dat is omdat zij tot op twee weken nauwkeurig de duur van de zwangerschap kunnen bepalen. Soms weet je nu eenmaal niet precies wanneer je zwanger bent geworden. Abortus mogen ondergaan is één van de basisrechten van vrouwen in Nederland, maar toch wordt het op een bepaalde manier nog gezien als een misdrijf.

Dit omdat abortus nog in het Wetboek van Strafrecht staat. Deze wet zorgt er bijvoorbeeld voor dat de abortuspil niet verkrijgbaar is bij de huisarts. Die pil veroorzaakt een miskraam tot negen weken in de zwangerschap en dit zou het hele proces veel laagdrempeliger maken, want dan kun je het als vrouw thuis doen. Ook zit de anticonceptiepil – waardoor je dus voorkomt dat je ongewenst zwanger wordt – vanaf 21 jaar niet in het basispakket. En wat dacht je van de verplichte wachttijd van vijf dagen als je besluit abortus te willen?

Lees ook
Lina onderging een abortus toen ze 21 was. ‘Iedereen denkt, het zal wel je eigen fout zijn’

Crimineels

Ik heb er zelf nooit mee te maken gehad, met een abortus, maar ik kan me wel voorstellen hoe het moet zijn voor een vrouw. Zelf werd ik zwanger van een tweeling toen ik 28 was en mijn kinderen waren – en zijn – meer dan gewenst en welkom. Maar als ik één ding zeker weet als moeder, is dat het krijgen van een kind de meest ingrijpende gebeurtenis in je leven is. Dat ‘doe je er niet zomaar’ bij. Een kind kost energie, tijd, geld en 18 jaar lang veel aandacht – en sommige vrouwen kunnen dat een kind niet aanbieden, om wat voor reden dan ook. Sommige vrouwen kiezen voor abortus omdat ze geen stabiel leven hebben, omdat er geen vader in beeld is, omdat er geen geld of onderdak is. Maar waarom maakt niet eens uit; het moet gewoon kunnen. Waarom zien we het nog steeds als iets crimineels in plaats van als iets puur medisch? Waarom zijn we zelfs in Nederland nog niet 100% baas over eigen buik?

Gratis pil

Amnesty verwoordt het precies zoals ik dat ook vind: ‘Volgens de internationale mensenrechtenwetgeving heeft iedereen recht op leven en gezondheid, en het recht om gevrijwaard te zijn van geweld, marteling of wrede behandeling. De mensenrechten stellen dat beslissingen over je lichaam alleen aan jou zijn. Dwang, laat staan met geweld, is verboden en abortus tot een misdrijf maken is een schending van mensenrechten. Iemand dwingen een ​​ongewenste zwangerschap te voldragen is een schending van het recht op privacy en lichamelijke autonomie.’ Laat iedereen vrij zijn, ook in Nederland. Haal abortus uit het Wetboek van Strafrecht en maak de pil gratis, voor iedere vrouw, op welke leeftijd dan ook. Pas dan zijn we als vrouwen echt onze eigen baas.

Tessa werkt en schrijft voor Flair. Ze woont in Bussum met haar man Billy en hun zoontjes Bodi en Daaf, een tweeling van nu 2,5 jaar oud. Volg haar peuteravonturen op Instagram:

 

View this post on Instagram

 

A post shared by TESS (@tessaheinhuis)

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief. 

Bron: Amnesty International