Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Tessa: ‘Is 5 dagen per week oppas voor mijn kinderen te veel?’

Tessa: ‘Is 5 dagen per week oppas voor mijn kinderen te veel?’

Tessa: ‘Is 5 dagen per week oppas voor mijn kinderen te veel?’

Ik riep altijd: ‘Oh, als ik eenmaal moeder ben, dan wil nog maar 3 dagen werken hoor’. Nu het zover is en ik inderdaad eenmaal moeder ben, denk ik daar heel anders over.

Want: ik vind een dag werken leuk én minder pittig dan een dag met mijn tweeling van bijna 2,5 jaar doorbrengen.

Boos mama

Bodi en Daaf zijn de liefsten ter aarde en ik als moeder ken ze het beste. Ik snap elke blik, elke piep, elke val. Ik ben er voor ze en leg ze elke avond met hartjes en kusjes in bed. Maar het is niet altijd even easy. Sommige dagen gaan stroef, met veel gehuil en gegil. Vanaf 6.15 uur ’s ochtends. Boze peuterdriftbuien om niets. Laatst werd Daaf heel verdrietig toen ik mijn slipper uitdeed. Hij kwam huilend en mekkerend twintig keer met die slipper aan. Ik deed hem weer aan. Ook niet goed. Nog steeds in tranen. Natuurlijk is het soms ook om te lachen, hoor, die peuters. Het klinkt ook grappig als ik het opschrijf, maar geloof me: het is niet altijd grappig als je er middenin zit als moeder.

Niet altijd

Als ze overdag slapen, doe je het huishouden. Dweil je die op de grond gesmeten boterhammen maar weer op en kun je de Tupperware van achter uit de tuin vissen. Is de een zoet, jammert de ander. Er is altijd wel een luier te verschonen, een was te draaien of een cracker van de vensterbank te rapen. Moeder zijn is nooit af. En dus vind ik een dag achter mijn laptop mijn werk doen een stuk makkelijker. Overzichtelijk: mails, schrijven, oplossen, met volwassenen overleggen. Een peuter is een heel ander verhaal. En natuurlijk geniet ik ook van die kleine snuitjes zoveel bij me en ben ik supertrots op ze. Natuurlijk. Maar níet op élke seconde van élke dag.

5 dagen opvang

Nu vraag ik me wel eens af waarom we niet 5 dagen opvang hebben voor de jongens. Zij vinden het heerlijk om te spelen op de peuterspeelzaal of op de crèche. Ze zijn sociaal en graag met andere kindjes van hun leeftijd. Ze zijn dol op hun oppas en op opa en oma. Ze zien ons genoeg, maar zijn bij ons thuis altijd het vervelendst. Dat is hun veilige haven, dat snap ik. Daarom laten ze zich bij ons zo gaan. En ik wil helemaal niet de moeder zijn die haar kinderen ‘maar’ 2 dagen per week ‘heeft’. Maar eerlijk? Niemand weet ook hoe ons echte leven is, buiten Instagram Stories om. Daar zie je twee schattige blonde jochies. Ik als moeder zie ook alle driftbuien, boze nijdige knijphandjes en oneindig jammerlijk gehuil. Ik als moeder zie ook dat ik soms wat opgesloten ben in mijn eigen leven. Dat ik amper de deur uit kan met twee rondrennende knullen die niet luisteren. En de relatie met mijn man? Die wordt hier ook niet veel romantischer van.

Moeder zijn

Ik ga het niet doen, hoor. Die 5 dagen opvang. Maar soms denk ik er wel aan. Ik wilde niet zo worden en ik ben het ook niet, maar ik denk er tóch aan, dat het me wel eens heerlijk lijkt. 5 dagen per week rust en gewoon Tess zijn. Maakt me dat een slechte moeder? Ik denk het niet. Ik denk dat het me gewoon een échte, real life, goudeerlijke, niet gefotoshopte tweelingmoeder maakt.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tess (@tessaheinhuis)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tess (@tessaheinhuis)

Tessa Heinhuis (31) is online manager van Flair. Ze woont sinds kort in Bussum met haar tweeling Bodi en Daaf en haar man Billy.  

Lees ook
Tessa: ‘Waarom zijn matching outfits altijd voor moeders en dochters, en niet voor zoons?’