Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Wat als je spijt hebt van het moederschap? ‘Dit gevoel gaat gepaard met een enorm taboe’

Wat als je spijt hebt van het moederschap? ‘Dit gevoel gaat gepaard met een enorm taboe’

Wat als je spijt hebt van het moederschap? ‘Dit gevoel gaat gepaard met een enorm taboe’

Tilda Timmers is de trotse moeder van Livia en Emmi, en kampte een aantal jaar geleden met een postnatale depressie. Als ervaringsdeskundige helpt ze vrouwen zónder roze wolk en schrijft ze wekelijks voor Flaironline.nl een blog om deze moeders te helpen. Deze week schrijft ze over het taboe dat gepaard gaat met het gevoel van spijt van het moederschap.

Spijt van moederschap

“Voor sommige moeders is een zwangerschap iets waar ze soms al jaren naar uitkijkt. Ze wisten al heel jong dat ze moeder wilden worden en als het dan eenmaal zover is, zijn deze moeders enorm blij. Maar er zijn ook mama’s bij wie dit niet het geval is. Bij wie de zwangerschap bijvoorbeeld ongepland was of de moeders die zich de hele zwangerschap ongelukkig voelen. Omdat ze moeite hebben met de veranderingen in hun lijf, de hormonen die door hun lichaam gieren en alle zwangerschapskwalen. Of de mama’s die na de bevalling denken: waar ben ik aan begonnen? Ik mis mijn oude leven. Waar is mijn identiteit gebleven? Wie ben ik nu ik moeder ben?”

‘Hoe moeilijk het ook is, praat erover met iemand’

“Dit zijn allemaal dingen die ik vaak hoor in mijn praktijk. Spijt hebben van je zwangerschap of zelfs van het krijgen van een kindje is een groot taboe. Want, je wilde dit toch zelf? Dan moet je ook niet klagen, toch? Ik denk dat het veel genuanceerder ligt dan dit. Deze moeders hadden van te voren ook niet bedacht dat hun zwangerschap of de post partum periode zo zou lopen. Sommige van deze moeders ontwikkelen zelfs een prenatale depressie en krijgen hierdoor naast de al eerder genoemde klachten, ook nog eens angst- en depressieve gedachten er bovenop.”

Die roze wolk komt maar niet

“Veel moeders hopen dat het vanzelf over gaat en dat als ze dan eenmaal bevallen zijn, de roze wolk dan wel komt. Dat die donkere gedachten als sneeuw voor de zon verdwijnen en dat het zich vanzelf oplost. Helaas gebeurt dit meestal niet. De klachten zetten vaak na een bevalling door of verergeren zelfs. En zo wordt een prenatale depressie een postpartum depressie. Veel moeders die ik zie in mijn praktijk vertellen me dat ze tijdens hun zwangerschap al niet op die roze wolk zaten. Dat ze eigenlijk amper konden ontspannen of genieten tijdens die negen maanden, omdat ze zich veel zorgen maakten, niet blij waren of simpelweg niet wisten hoe ze die donkere gedachten moesten verdrijven.”

Spijtgevoelens als het kindje er eenmaal is

“Sommige moeders die bij mij in de praktijk komen, ervaren die spijtgevoelens ook nog na de bevalling. Iets waar deze mama’s zich vaak enorm voor schamen en zich enorm schuldig over voelen. Als je dit herkent, weet dat je niet alleen bent en dat je geen slecht mens of een ontaarde moeder bent. Je kunt je gevoel niet dwingen, net zo min je je gedachten kan onderdrukken. Beide komen en gaan, als een golfbeweging gedurende de dag. Als je je verzet tegen deze golf, wordt het vaak moeilijk en zwaar en dreig je soms te verdrinken. Als je leert deze golf te voorkomen of te berijden, wordt het makkelijker.”

Taboe XXL

“Spijt hebben van je zwangerschap of je kindje gaat gepaard met een enorm taboe. Deze mama’s worstelen elke dag met het overkomen van hun schuldgevoel en durven er vaak met niemand over te praten. Andere moeders merken dat ze weinig gevoel hebben bij hun kindje(s) en worstelen hier enorm mee. De schaamte en de negatieve gedachten verteren deze moeders soms van binnen en zorgen voor een allesbehalve roze wolk, voor- en na de zwangerschap. Hoe moeilijk het ook is, praat erover met iemand. Je partner, een goede vriendin, je zus, etc. Alleen rondlopen met deze zware lading op je rug, is niet goed voor je en bovendien uitputtend. Dus zorg voor verlichting en begin alsjeblieft met praten.”

Blijf er niet alleen mee rondlopen

“Als dit niet helpt, zoek dan alsjeblieft professionele hulp. Blijf er niet te lang alleen mee rondlopen. Hoe eerder je aan de bel trekt hoe beter. Ik zie soms moeders in mijn praktijk die na maanden en soms zelfs na jaren pas bij mij komen. Dan duurt het ook een stuk langer voor je weer dat positieve pad op bent, dan als je bijvoorbeeld na een paar weken bij me in de praktijk komt. Weet dat ik er ben om naar je te luisteren, zonder judgement en zonder veroordeling. Ik krijg je hier weer uit! Heb je behoefte aan een luisterend oor? Mail dan naar info@froufroubegeleiding.nl.”

Lees ook
Sharing is caring: zo kom je uit die postpartum depressie

Over Tilda

Tilda is moeder van Livia (6) en Emmi (2). Samen met haar man Tim woont ze in Amersfoort. Tilda is ervaringsdeskundige en therapeut voor moeders zonder roze wolk. In haar praktijk Frou Frou Begeleiding doet ze naast een op een sessies ook Skype-consulten. Tevens heeft Tilda twee boeken geschreven: Toen kreeg ik weer lucht en This is Post Partum. Ook nam ze speciaal voor Flair een podcast op, samen met bekende moeders zonder roze wolk. De eerste aflevering beluister je hier. Tilda is ook te vinden op Instagram. Meer lezen van Tilda? Lees iedere week haar blog op Flaironline.nl.

Op de hoogte blijven van onze artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Geenrozewolk Tilda

Tekst: Tilda Timmers | Beeld: Laloes fotografie, Getty Images