Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Wat als je relatie in zwaar verkeert na het krijgen van één of meerdere kinderen?

Wat als je relatie in zwaar verkeert na het krijgen van één of meerdere kinderen?

Wat als je relatie in zwaar verkeert na het krijgen van één of meerdere kinderen?

Tilda Timmers is de trotse moeder van Livia en Emmi, en kampte een aantal jaar geleden met een postnatale depressie. Als ervaringsdeskundige helpt ze vrouwen zónder roze wolk en schrijft ze wekelijks voor Flaironline.nl een blog om deze moeders te helpen. Deze week vertelt ze wat te doen als je relatie in zwaar weer verkeert na het krijgen van kinderen.

“Als je een of meerdere kindjes hebt gekregen, verander je niet alleen zelf, maar ook je relatie. Bij het ene stel gaat dit vanzelf en lijkt dit moeiteloos te gaan. Bij de andere ouders kost dit wat meer moeite en weer bij andere stellen is de verandering zo groot dat hun relatie enorm onder druk komt te staan. Het is ook niet niks: je krijgt een kindje en ineens ben je niet meer gewoon Jut & Jul, maar ben je Jut & Jul the parent edition. Niet iedereen vindt dit even gemakkelijk en dat mag ook gewoon.”

Waar is de fun gebleven?

“Maar wat als je relatie in een zodanige negatieve spiraal zit, dat je je wel eens afvraagt: is dit het? Verdien ik niet gewoon meer dan dit? Waar is de fun gebleven? Dit hoor en zie ik regelmatig in mijn praktijk en het is voor deze moeders en vaders vaak heel ingewikkeld. Want de meesten willen bij elkaar blijven voor de kindjes en omdat ze al zo lang samen zijn. Een mama vertelde me laatst: ‘Steeds denk ik weer aan wie hij was, voordat onze struggles begonnen. Hij was altijd zo lief en attent. Tegenwoordig gedraagt hij zich zo egoïstisch en ongeïnteresseerd. Ik herken hem niet meer.’”

‘Een relatie is aanpoten, zeker als je kleine kinderen hebt’

“Ook hoor ik van vaders vaak dingen die hen dwars zitten. Zoals: ‘Eerst was mijn vrouw heel spontaan en gezellig. Nu ligt ze om 21.00 uur al te slapen en hebben we nog amper seks. Waar is zij gebleven?’ Aan beide kanten gebeurt er heel veel als je ouders bent geworden. Moeders zijn moe, willen niks liever dan slapen en vaders gaan vaak na hun verlof weer aan het werk en voor hen gaat hun leven grotendeels weer op de oude voet verder. Dit zorgt soms voor wrijving en dat stellen elkaar even niet meer zo goed kunnen vinden. En soms duurt dit niet ‘even’ maar jarenlang en besluiten stellen dat de koek op is. Wanneer red je je relatie nog en wanneer geef je op? Het antwoord is niet zo eenvoudig.”

Ga op tijd in relatietherapie

“Ik denk dat in relatietherapie gaan een hele belangrijke en vaak onderschatte stap is. Veel stellen denken: dat hebben wij niet nodig, we redden ons zelf wel. Als het dan toch niet loopt zoals ze gehoopt hadden, schakelen ze alsnog een relatietherapeut in. Maar, daar wringt nu net de schoen. Want relatietherapie moet je niet starten als je al aan scheiden denkt, die wil je juist starten voor je op dat moment aankomt. Investeren in elkaar en in je relatie is superbelangrijk en wordt vaak vergeten.”

‘Jezelf vastzetten in een toxische relatie is zo zonde en soms ook gevaarlijk’

“Om bovenstaande te beantwoorden is het belangrijk om jezelf een paar kritische en eerlijke vragen te stellen. Bijvoorbeeld: wat verwacht ik van mijn partner en zijn deze wensen reëel? Dan bedoel ik dus dat hij of zij ook de vaatwasser uitruimt of zijn sokken opruimt, niet of hij superdure cadeaus voor je koopt als daar de financiële middelen niet voor zijn. Of: wat is mijn eigen aandeel in deze relatie? Wat kan ik zelf veranderen zodat het beter gaat? Durf dus ook eerlijk naar jezelf te kijken. ‘Waar twee kijven, hebben twee schuld’, zei mijn oma altijd. Of: in welke zin gaat mijn partner mijn grenzen over, terwijl hij of zij allang weet dat ik dit niet oké vindt. Hoeveel betrokkenheid heeft mijn partner bij ons gezin en is hij of zij ook daadwerkelijk present als hij thuis is. Dus niet: achter de laptop aan het werk tijdens etenstijd of constant op zijn telefoon als je samen als gezin een film aan het kijken bent.”

Oorlogssituatie

“En dan zijn er nog de gezinnen waar de situatie tussen ouders als toxisch kan worden omschreven. Veel ruzies, schelden, mentaal en fysiek misbruik, etc. Alsof je in een oorlog situatie zit. In dat laatste geval is er dus sprake van huiselijk geweld. Dit kan en mag nooit gebeuren. Niet alleen voor jezelf, maar ook niet voor je kids. Helaas gebeurt dit nog erg vaak en blijven stellen bij elkaar wegens financiële redenen, of omdat ze die ketting niet kunnen of willen doorbreken. Supernaar, want alle partijen zijn hier de dupe van. Als je dit herkent, zoek dan alsjeblieft hulp! Blijf hier niet alleen mee rondlopen. Jezelf vastzetten in een toxische relatie is zo zonde en soms ook gevaarlijk. Je verdient veel meer en veel beter dan dit. Je kan bijvoorbeeld Stichting Veilig thuis, Meld Misdaad Anoniem en voor de kinderen De Kindertelefoon bellen. Als dit je niet aanspreekt, ga dan naar je huisarts en vraag daar om hulp. Er zijn zoveel goede therapeuten en coaches die je kunnen helpen.”

Blijf er niet alleen mee rondlopen!

“Uiteraard hoop ik altijd dat de ouders die in mijn praktijk komen het gaan redden en bij elkaar blijven. Ik help deze ouders waar ik kan of verwijs ze door naar een gespecialiseerde relatietherapeut die hen verder kan helpen. Schaam je alsjeblieft niet voor je relatie struggles; een relatie is simpelweg keihard werken. Ze noemen een relatie niet voor niks een werkwoord. Het is aanpoten, zeker als je kleine kinderen hebt. Wees je er bewust van dat je niet alleen bent en dat er op allerlei manieren hulp beschikbaar is die je kan helpen. Herken je bovenstaande en wil je hier met mij over praten? Mail dan naar info@froufroubegeleiding.nl. Mijn deur staat voor jullie open!”

Lees ook
Moeite met ‘nee’ zeggen? Waarom grenzen stellen in het moederschap zo belangrijk is

Over Tilda

Tilda is moeder van Livia (6) en Emmi (2). Samen met haar man Tim woont ze in Amersfoort. Tilda is ervaringsdeskundige en therapeut voor moeders zonder roze wolk. In haar praktijk Frou Frou Begeleiding doet ze naast een op een sessies ook Skype-consulten. Tevens heeft Tilda twee boeken geschreven: Toen kreeg ik weer lucht en This is Post Partum. Onlangs is haar podcast voor moeders zonder roze wolk verschenen, die ze speciaal voor Flair heeft opgenomen. De eerste aflevering beluister je hier. Tilda is ook te vinden op Instagram. Meer lezen van Tilda? Lees iedere week haar blog op Flaironline.nl.

Op de hoogte blijven van onze artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Geenrozewolk Tilda

Tekst: Tilda Timmers | Beeld: Laloes fotografie, Getty Images