Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > ‘Er wordt aan de ouders van plots overleden Wouter (14) gevraagd of hij gevaccineerd was. Waanzin’

‘Er wordt aan de ouders van plots overleden Wouter (14) gevraagd of hij gevaccineerd was. Waanzin’

‘Er wordt aan de ouders van plots overleden Wouter (14) gevraagd of hij gevaccineerd was. Waanzin’

“Het is zo’n nieuwsbericht waarvan je maag omkeert. Wouter (14) in elkaar gezakt op het hockeyveld en overleden. De absolute doodsangst van iedere ouder. ‘Dit zal je gebeuren’, zei ik zachtjes.

En meer woorden kon ik er niet voor vinden, want alles schiet in zo’n tragedie tekort. Niets dekt de lading van het verdriet. Er speelde direct ook iets anders door mijn hoofd. Iets waarvan ik helemaal niet wilde dat het zich hardnekkig aan mijn brein opdrong: ‘Dit is voer voor anti-vaxxers.’ Ik hoopte zo dat ik ernaast zat. Maar nee.

Het was publicist Sietske Bergsma, ook wel bekend als #moederhartmoeder, die publiekelijk op Twitter met het niet te bevatten verdriet van Wouters ouders aan de haal ging voor eigen gewin. Of deze mensen in hun slechts een dag oude rouw even aan Sietske wilden laten weten of Wouter gevaccineerd was. Een ander aanspreekpunt was ook goed – hoe keurig. ‘De onzekerheid rond vaccinbijwerkingen vraagt NU om een fundamentele discussie’, aldus de aasgier. Ik kan me niet heugen dat een bericht op social media me zo kwaad heeft gemaakt.”

Alles lijkt geoorloofd

“Je zou je eigenlijk nergens meer over moeten verbazen tegenwoordig. Alles lijkt geoorloofd, van je vrijheid opeisen door steden te plunderen en te slopen tot het lastigvallen van ouders die nog maar net een kind hebben verloren. Het is niet de eerste keer dat dit laatste gebeurt. Wanneer er iemand plotseling overlijdt en een naaste maakt daar bedroefd melding van op social media, kun je er vergif op in nemen dat er wel ergens een anoniem account opduikt om het verband met een eventuele vaccinatie te leggen. Het is de schaamte en alle fatsoen voorbij. Het is rücksichtslos vooruitlopen op zaken. Alsof artsen en ouders zelf niet zo snel mogelijk willen weten wat de oorzaak van zo’n schokkende dood is. En alsof artsen dan niet direct aan de bel trekken als duidelijk zou worden dat er een overduidelijk verband met vaccineren is. Niemand wil onnodig dode kinderen. NIEMAND.”

Het is empathieloos en volslagen egoïstisch

“Een niet te dragen verlies nog wat extra emotionele ballast geven, dat is wat Sietske doet. Alles voor eigen gewin. Empathieloos. Volslagen egoïstisch. Uit onderzoek van het AMC is inmiddels gebleken dat de hartspier van Wouter was aangetast en verzwakt door een virus. Daar zal Sietske ongetwijfeld geen genoegen mee nemen, met die verklaring. Daar zal wel weer een complot achter zitten; dit moet wel één grote leugen zijn, want het is nooit genoeg, het is nooit eens toegeven. In een ziekelijke zoektocht naar haar eigen waarheid dé waarheid niet willen zien, niet willen horen en daarin letterlijk over lijken gaan. Ik hoop maar dat Wouters ouders er niet te veel van mee hebben gekregen. Ik hoop dat zij de ruimte krijgen te doen wat nu echt belangrijk is; afscheid nemen van hun zoon.”

Hester Zitvast (44) is freelance journalist, moeder van drie kinderen (20, 17 en 7 – en zwanger van de vierde). Door haar Twitter-verslaving zit ze bovenop het nieuws en daar heeft ze vaak wel een mening over. Voor Flair ventileert ze die opinie. Daar hoef je het als lezer natuurlijk niet altijd mee eens te zijn. Een goede (en fatsoenlijke) discussie gaat ze niet uit de weg.