Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Marije filosofeert over het nieuwe normaal: ‘Dat flexibelere werken, daar willen we eigenlijk niet meer zonder’

Marije filosofeert over het nieuwe normaal: ‘Dat flexibelere werken, daar willen we eigenlijk niet meer zonder’

Marije filosofeert over het nieuwe normaal: ‘Dat flexibelere werken, daar willen we eigenlijk niet meer zonder’

Yay, de nieuwe Flair ligt weer in het tijdschriftenschap! En dat betekent óók weer een kersverse editorial van hoofdredacteur Marije Veerman (37), die met Franklin (37), zoon Kyano (11) en dochter Liv (8) in Purmerend woont. Dit keer schrijft ze over het nieuwe normaal.

Nieuwe normaal

“Twaalf weken zijn er inmiddels verstreken sinds díe persconferentie van premier Rutte. Op de toch wel historische datum van 15 maart werden de scholen gesloten. Restaurants moesten dicht en in beginsel zou zelfs eten afhalen niet meer mogelijk zijn.

‘Tot mijn schaamte moet ik bekennen dat ik nog tijdens de speech van Rutte in de auto richting McDrive sprong’

Dat weet ik nog goed, want wij zouden naar de McDonald’s gaan. Tot mijn schaamte moet ik bekennen dat ik nog tijdens de speech van Rutte in de auto richting McDrive sprong. Als mijn kleinkinderen ooit aan mij vragen: ‘Oma, waar was jij toen Rutte die befaamde woorden sprak?’ is dat wat ik zal moeten antwoorden. Mooi is anders.

Nieuwe gewoontes

Inmiddels zijn veel beperkingen opgeheven, en sla ik aan het filosoferen. Want hoe gaan we hier als land uitkomen? Welke nieuwe gewoontes blijven bestaan en welke zullen langzaam vervagen? Groeien mijn kinderen op in een land waar een hand geven niet meer de manier van begroeten is? Zoenen we straks nog met verjaardagen? En nog interessanter misschien wel: hoe kijken we tegen de huidige werkweek aan?

‘ls er iets positiefs te melden was over de afgelopen periode, dan is het wel dat er meerdere momenten op de dag waren die je met je gezin kon delen’

Al jaren gaan er stemmen op om de arbeidsmarkt, waar kan, flexibeler in te richten. Zodat de druk op het verkeer, maar vooral ook op jezelf afneemt. Met name vrouwen zijn het kind van de rekening als het gaat om het vasthouden aan de negen-tot-vijf-mentaliteit. Uit onderzoek blijkt nog steeds dat zij het leeuwendeel van de zorgtaken op zich nemen, waardoor ze zich vaak in allerlei bochten moeten wringen om een baan en een gezin te kunnen combineren. Met een enorm percentage aan burn-outs tot gevolg.

Strijden

Stel je voor dat corona eindelijk zorgt voor een kentering, omdat bedrijven nu hebben gezien dat het werk, ook thuis, gewoon gedaan wordt. Dat je straks zonder schuldgevoel een uurtje aan de kinderen kunt besteden, zolang je dat uur ’s avonds, als ze in bed liggen, maar weer inhaalt.

Lees meer
Marije over afgelaste vakantie: ‘Het is een luxeprobleem. Of eigenlijk een luxeteleurstelling’

Wederhelft

Hetzelfde geldt natuurlijk voor je wederhelft. Want als er iets positiefs te melden was over de afgelopen periode, dan is het wel dat er veel minder gehaast hoefde te worden en dat er meerdere momenten op de dag waren die je met je gezin kon delen. Ook met die mannen die normaal veertig uur buiten de deur zijn. En dat flexibelere werken, daar willen we eigenlijk niet meer zonder. Als we daar nu allemaal een beetje voor strijden, dan moeten we samen een heel eind kunnen komen. Hebben we toch nog iets om aan de kleinkinderen te vertellen later.”

Deze editorial van Marije komt uit Flair 23. Dit nummer ligt nu in de winkel. Liever thuis laten bezorgen? Bestellen kan hier.