Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Miljuschka Witzenhausen > Miljuschka: ‘Dikke tranen biggelen over mijn wangen als ik denk aan het kindje dat haar moeder straks kwijt is’

Miljuschka: ‘Dikke tranen biggelen over mijn wangen als ik denk aan het kindje dat haar moeder straks kwijt is’

Miljuschka: ‘Dikke tranen biggelen over mijn wangen als ik denk aan het kindje dat haar moeder straks kwijt is’

Miljuschka Witzenhausen (34) is tv-kok, presentator en culinair blogger. Ze is samen met Philip en heeft twee kinderen, Rembrandt (10) en Felina (8). Elke week schrijft ze in Flair over haar rollercoasterleven.

Baby blues

“Na acht weken is Bo oud genoeg om het nest te verlaten. Dus reizen wij af naar de geboortegrond van onze pup. Het eiland van cranberries, garnalen en oesters: Terschelling. De puppykamer is inmiddels met de grootst mogelijke zorg ingericht. En ter ondersteuning van onze opvoedkundige capaciteiten zijn we ook alvast maar in training gegaan met oefenhonden.We zijn volledig voorbereid en hebben echt overal aan gedacht. Dacht ik. Tot een verontrustende gedachte de kop opsteekt. ‘Wat zal het wennen worden voor haar.'”

Dikke tranen

“‘Zo zonder haar mama, broertjes en zusjes. In een compleet nieuwe omgeving. Met alleen relatieve vreemden’, zucht ik tegen Flip. Hij kijkt me geschokt aan. Tot aan dit moment was het toeleven naar het thuisbrengen van de pup, ook voor hem, één groot feest. Maar nu het eenmaal zover is, krijg ik bij de gedachte dat Bo afscheid van haar familie moet nemen een brok in mijn keel. Die gedachte komt ook bij Flip hard aan. Een vloed aan emotie overvalt me. Dikke tranen biggelen over mijn wangen, als ik alleen maar denk aan het kindje dat haar moeder straks kwijt is. Flip probeert zich groot te houden. ‘We zullen zo goed voor haar zorgen, dat ze haar moeder niet hoeft te missen.'”

‘Ik weet niet of het kan, maar volgens mij maakt dit babyhondje mij hormonaal’

Moeder-pup-relatie

“Zijn goedbedoelde opmerking helpt niet. Integendeel, bij het woord missen wordt mijn stortvloed aan tranen alleen maar groter. Jemig, wat is er met me aan de hand? Ik heb in mijn leven al twee keer eerder een pup mee naar huis mogen nemen. Maar toen was ik nog klein en werd ik nog niet gekweld door pijnlijke gedachten over een mogelijk traumatisch verstoorde moeder-pup-relatie. Ik vond het leuk en ik was ervan overtuigd dat mijn pups het even leuk vonden. Maar hoe anders is dat nu. Deze keer is het ophalen een moment doordrenkt van onzekerheid en zorg.”

Hormonaal

“Onzeker of wij wel in staat zijn het gezin waar ze uit komt te vervangen. Zorg om het emotionele welzijn van onze uit de kluiten gewassen dreumes. Misschien kan ze helemaal niet zonder haar moeder? Bij die laatste gedachte stromen de tranen nog harder over mijn wangen. Mijn hemel, ik lijk wel hormonaal. Maar als ik iets niet kan zijn, dan is dat het. Dat vond ik nu juist het grote voordeel aan deze baby. En toch lijkt dit wiebelige gevoel er verdacht veel op. Ik merk dat ik voorzichtig rijd richting Harlingen, waar we de boot pakken. We moeten nu geen ongeluk krijgen. Ook dat gevoel herken ik.”

Lees ook 
Miljuschka: ‘Het is een gesprekje van weinig woorden, maar het doet me goed dat ik niet de enige ben’

Alle roekeloosheid de deur uit

“Het is hetzelfde gevoel dat na de geboorte van mijn eerste op kwam zetten. Nooit meer ging ik in het reuzenrad of de achtbaan. Een instinctieve angst weerhield mij ervan om risico’s te nemen, want ik had de zorg voor een baby. Mijn hormonen schopten mijn roekeloosheid de deur uit. Ik weet niet of het kan, maar volgens mij maakt dit babyhondje mij hormonaal. Als Bo op de terugweg de auto volpoept en ik alleen maar kan denken: wat ruikt ze lekker, weet ik het zeker. Ik bén hormonaal.”

Deze column van Miljuschka komt uit Flair 40. Deze editie ligt vanaf 30 september in de winkels. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen kan hier.

View this post on Instagram

Bo de Beuker is thuis gekomen❤️

A post shared by Miljuschka (@miljuschka) on

Beeld: Bart Honingh, Instagram