Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Miljuschka Witzenhausen > Miljuschka: ‘Een angstig hoopje mens doet open, zo heb ik haar nog nooit gezien’

Miljuschka: ‘Een angstig hoopje mens doet open, zo heb ik haar nog nooit gezien’

Miljuschka: ‘Een angstig hoopje mens doet open, zo heb ik haar nog nooit gezien’

Miljuschka Witzenhausen (34) is tv-kok, presentator en culinair blogger. Ze is samen met Philip en heeft twee kinderen, Rembrandt (10) en Felina (7). Elke week schrijft ze in Flair over haar rollercoasterleven. Dit keer vervolgt ze haar verhaal over haar vriendin Floor.

MRI

Floor bleef het hele weekend door mijn hoofd spoken. Ze had zo veel obstakels in het leven overwonnen. Ze was altijd vol goede moed blijven knokken. Ze had een alcoholistische vader en een misbruikende opa overleefd. Ze was opleidingen gaan volgen en had zich ondanks haar sociale en maatschappelijke achterstand weten op te werken tot leidinggevende binnen een groot bedrijf. Ik hoopte dat die vechtlust haar hier ook doorheen zou trekken.

Maandagochtend belde ik haar al vroeg.“Vergeet je niet zo het ziekenhuis te bellen om te vragen wanneer je een afspraak krijgt?”

‘Ze zullen je toch niet drie weken laten rondlopen met iets ernstigs?’

“Zeker niet. Ik heb mijn telefoon al in de aanslag. Ze zijn om negen uur open en dan hang ik gelijk aan de telefoon.”

Om tien over negen belde ze me terug. “En?”

“Die mevrouw kon er niets van zeggen. Het kon één, twee of drie weken duren.”

“Maar ze zullen je toch niet drie weken laten rondlopen met iets ernstigs?”

“Dat vroeg ik ook. En toen zei die mevrouw dat inderdaad door de artsen werd ingeschat hoe snel het moest. Dus hoe ernstiger de situatie, hoe eerder ik aan de beurt ben, denk ik dan maar.”

Horrorverhalen

Een uur later belde Floor me weer. “En?”

“Ik moet volgende week al komen! Voor een afspraak van twee uur. En ik sprak Sandra net, haar moeder moest ook zo snel komen en die bleek terminaal te zijn!”

‘Wacht dat even af, voordat je je van alles in je hoofd haalt’

Ik voel een knoop in mijn maag. “Doe even rustig, Floor. Laat je niet gek maken door al die horrorverhalen van iedereen. Misschien is er iemand uitgevallen en kun je even tussendoor. Je weet helemaal de reden niet.”

“Nou, ik word er niet vrolijk van. Ik vind het allemaal geen goede signalen.”

“Blijf rustig, Floor. Het is de onzekerheid die zo vreselijk is. Woensdag weet je misschien meer. Wacht dat even af, voordat je je van alles in je hoofd haalt.”

Lees ook
Miljuschka voert emotioneel gesprek met goede vriendin: ‘Tuurlijk mag Sterre bij mij, maar dat hoeft niet’

Doodsvonnis

Die dinsdag bel ik Floor om te zeggen dat ik onderweg ben naar haar huis om Sterre op te halen.

“Dat hoeft niet meer,” antwoordt ze koud.

“Hoezo dat dan?”

“Ik ga niet naar die kliniek. Ik wil het niet weten als het iets ergs is.”

‘Als ik morgen ga, hoor ik misschien wel dat ik doodga’

“Dat meen je niet. Ga nou gewoon wel. Je krijgt het vroeg of laat toch te horen. En misschien is het juist wel positief.”

“Nee, ik ga niet. Jij hebt makkelijk praten! Als ik morgen ga, hoor ik misschien wel dat ik doodga. Begrijp je dat? Morgen kan ik mijn doodvonnis te horen krijgen!” schreeuwt ze in totale paniek.

“Floor, je bent bang. Logisch, maar probeer helder te blijven denken.”

“Nee, ik ga niet. Ik heb mijn zus al afgezegd. En ik wil dat jij me met rust laat. Ga je met iemand anders bemoeien!”

Inmiddels ben ik bij Floors huis aangekomen. “Floor, je mag me niet buitensluiten. Doe even open. Ik sta voor de deur. Ik blijf hier net zo lang staan tot je opendoet.”

Een angstig hoopje mens doet voor me open. Zo heb ik Floor nog nooit gezien. Ik pak haar vast. “Kom, we pakken je koffer in en nemen Sterre mee. Vannacht slaap je bij mij en morgen gaan we samen naar die MRI.”

Deze column van Miljuschka komt uit Flair 18. Deze editie ligt vanaf 29 april in de winkels. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen kan hier.