Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Miljuschka Witzenhausen > Miljuschka: ‘Wij zijn ‘in control’, of denken we dat alleen maar?’

Miljuschka: ‘Wij zijn ‘in control’, of denken we dat alleen maar?’

Miljuschka: ‘Wij zijn ‘in control’, of denken we dat alleen maar?’

Miljuschka Witzenhausen (34) is tv-kok, presentator en culinair blogger. Ze is samen met Philip en heeft 2 kinderen, Rembrandt (10) en Felina (7). Elke week schrijft ze in Flair over haar rollercoasterleven.

Volle maan

“De dag is omgevlogen. Het is middernacht en ik loop naar buiten voor wat frisse lucht. Het regent. Door de regen heen schijnt de maan. Een volle maan. Een supermaan zelfs, omdat hij een beetje dichter bij de aarde staat dan anders.”

Naam voor de maan

“Voor onze voorouders was de maan heilig. Zij gaven elke volle maan een naam die verwees naar de seizoenen en naar wat er op dat moment in de natuur gebeurde. De volle maan van januari werd Stille Maan genoemd, omdat er in deze periode weinig groeide en er minder voedsel te vinden was. In februari werd de volle maan IJsmaan genoemd; een naam die verwijst naar de temperatuur en de sneeuw. In maart de Windmaan; een verwijzing naar het weer. In april de Maan der ontwaking, die duidt op de lente. En ga zo maar door: mei de Grasmaan, juni de Plantmaan, juli de Rozenmaan, augustus de Bliksemmaan, oktober de Bloedmaan, november de Donkere maan en december de Koude Maan. Uit die natuurgebonden namen blijkt de band die wij van oudsher met de natuur hebben. Een band die ervoor zorgde dat we konden overleven als soort.”

‘De natuur doet wat ze al miljoenen jaren doet. Ook al heeft dat desastreuze gevolgen’

“Onze band met de natuur is in de huidige tijd en zeker in de westerse wereld veel losser geworden. Wij kennen geen voedselschaarste meer en kunnen eigenlijk elk product waar we behoefte aan hebben het hele jaar door krijgen. Van aardbeien en watermeloen in de winter tot spruitjes in de zomer. We zijn niet meer afhankelijk van de seizoenen of van wat er op een bepaald moment in de natuur gebeurt. Wij zijn ‘in control’. Of denken we dat alleen maar?”

Desastreuze gevolgen

“De maan bepaalt nog steeds wanneer het eb en vloed is. Dat doen wij niet. In de lente bloeit alles nog steeds, als het maar warm genoeg is – ook al is dat voor ons niet in de juiste maand. Het vriest nog steeds als het maar koud genoeg is – al komt die kou niet meer op de momenten waarop wij die verwachten. En het dooit nog steeds als het warmer wordt – al betekent het dat die warmte alle wildlife die van de kou afhankelijk is, doodt.”

‘Als ik omhoog kijk naar de maan, voel ik me schuldig’

“De natuur doet wat ze al miljoenen jaren doet. Ook al heeft dat desastreuze gevolgen. Wij denken te kunnen bepalen dat zij zich hetzelfde blijft gedragen, ook al veranderen wij de omstandigheden. Dat zij in onze pas blijft lopen, terwijl wij het zijn die al jaren uit de pas lopen.”

Lees meer
Miljuschka: ‘Hoe graag je het ook wil, ik kan haar moeder niet zijn en jij ook niet’

Verantwoorde keuzes

“Ik ook. Ik loop ook uit de pas. Maak zelf ook actief deel uit van de wereld die de band met onze natuur verstoord heeft. Ik rijd in een auto, neem het vliegtuig en eet vlees. Als ik omhoog kijk naar de maan, voel ik me schuldig. Ik kan geen ijzer met handen breken, maar ik neem me voor zo veel mogelijk verantwoorde keuzes te maken. De maan kijkt me star aan. Emotieloos. Zij blijft doen wat ze al sinds het begin der tijden doet. Ik hoef het voor haar niet te doen. Ik moet het voor mezelf doen. Wij moeten het voor onszelf doen.”

Deze column van Miljuschka komt uit Flair 14. Deze editie ligt vanaf 8 april in de winkels. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen kan hier.