Je bent hier: Home > Column > Miljuschka open over zware tijd: ‘Ik was volledig van de wereld en kon even niets meer’

Miljuschka open over zware tijd: ‘Ik was volledig van de wereld en kon even niets meer’

Column
Miljuschka open over zware tijd: ‘Ik was volledig van de wereld en kon even niets meer’

Miljuschka Witzenhausen (34) is tv-kok, presentatrice en culinair blogger. Ze is samen met Philip en heeft twee kinderen, Rembrandt (10) en Felina (7). Elke week schrijft ze in Flair over haar rollercoasterleven.

Door de rug gegaan

“Ik mopper wel graag op Philip, maar ik weet ook dat dat niet altijd terecht is. Want even realistisch: wat kan hij er aan doen dat hij tegelijk met mij door zijn rug gaat? Niets natuurlijk, al kwam het mij totaal verkeerd uit. Het was een mooi tafereel dat volgde, de lamme hielp de blinde. Of beter gezegd: de ene kreupele hielp de andere kreupele. Gelukkig kwamen er snel meer hulptroepen en konden we overeind krabbelen. Al met al was het een louterende ervaring. Zo een die je je even laat realiseren dat het in een leven ook heel anders kan lopen.

Miljuschka emotioneel op

Halverwege vorig jaar was alles me even te veel. Geestelijk en emotioneel zat ik erdoorheen. Daarna kreeg ik ook nog griep en zweefde ik dagenlang op koorts door niemandsland. Ik was volledig van de wereld en kon even niets meer. Althans, dat ervoer ik toen zo. Dat ‘niets meer kunnen’ kreeg een heel andere betekenis toen ik door mijn rug ging. Geestelijk en emotioneel ging het prima met me, lichamelijk voelde ik me ook goed, tot op het moment dat ik door mijn rug ging. Ik ervoer wat ik nog nooit had ervaren: ik kon mijn sokken en mijn schoenen niet meer zelf aantrekken, ik kon mijn bed niet in- of uitkomen, eten en drinken moesten bij me gebracht worden en mijn zoon moest mijn benen de auto in hijsen toen ik naar de dokter ging. ‘Je lijkt omie Stien wel’, had hij terecht opgemerkt.

‘Het missen van je zelfstandigheid is vreselijk’

Het bewegingsapparaat van mijn oma is al jaren stuk. Daardoor heeft zij constante zorg nodig. Ze is nog helemaal bij de pinken en heeft het denkvermogen van een jonge meid, maar haar benen willen niet meer. Vaak heb ik haar horen zeggen hoe moeilijk ze het vindt om afhankelijk te zijn van anderen. Afhankelijk van anderen voor de boodschappen, het schoonmaken van haar huis, naar buiten gaan. Ik kon niet begrijpen dat het haar moeite kostte mij of andere familieleden te vragen die klusjes voor haar te doen. Maar nu ik zelf niets meer kon, begreep ik haar. Die afhankelijkheid is vreselijk. Of, ik moet het eigenlijk anders zeggen: het missen van je zelfstandigheid is vreselijk. Nu was ik maar even immobiel, maar hoeveel mensen zijn er niet die dat een leven lang, of een lang deel van hun leven zijn? Philip is af en toe ook immobiel en ook al mopper ik dan vaak op hem, ik ben er wel voor hem. Ik zorg voor hem als hij dat nodig heeft. Zoals hij dat voor mij doet als ik dat nodig heb. Ik hoop dat later, als ik oud en versleten ben, wij nog steeds voor elkaar kunnen zorgen. En mocht dat niet zo zijn, dat er dan anderen zijn die zich om mij bekommeren. Vroeger namen mensen daar kinderen voor. Als je zorgde voor nageslacht, was je als oudje van zorg verzekerd. Maar dat is tegenwoordig niet meer zo vanzelfsprekend.

Lees meer
Miljuschka vraagt aandacht voor baarmoederhalskanker: ‘Als door een mokerslag werd ik ermee geconfronteerd’

‘Ik blijf altijd bij je wonen’, zeggen je kinderen als ze klein zijn. ‘Ik zal altijd voor je zorgen’, zeggen ze als ze wat groter zijn. Maar is dat wel zo? Willen ze dat wel? Zijn ze er wel toe in staat? En belangrijker: wil ik dat wel? Wil ik later wel dat mijn kinderen hun kostbare tijd aan mij opofferen? Het is een situatie die voor mij hopelijk nog ver weg ligt, maar voor veel mensen niet. Bij hen wil ik graag even stilstaan. Maar erbij stilstaan is niet genoeg. Dus ga ik morgen koken voor mijn oma.”

Deze column van Miljuschka komt uit Flair 11. Deze editie ligt vanaf 11 maart in de winkels. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen kan hier.

Shoppen is altijd een goed idee