Je bent hier: Home > Miljuschka > Miljuschka heeft een verrassende verzameling: ‘Mama en ik delen dezelfde passie’

Miljuschka heeft een verrassende verzameling: ‘Mama en ik delen dezelfde passie’

Miljuschka
Miljuschka heeft een verrassende verzameling: ‘Mama en ik delen dezelfde passie’

Miljuschka Witzenhausen (34) is tv-kok, presentatrice en culinair blogger. Ze woont samen met Philip en heeft twee kinderen, Rembrandt (8) en Felina (6), uit haar huwelijk met kunstenaar Tycho Veldhoen. Elke week schrijft ze in Flair over haar rollercoasterleven.

Scharrelaars

“Mama stuurt me een foto. Een stoeltje op krantenpapier, eromheen een blikje verf en een verfkwast in een glazen pot. ‘Vlooienmarkt of vuilnisbak?’ app ik terug. ‘Kringloop’, antwoordt ze. Het is een elegant antiek stoeltje, het houtwerk is verfraaid met kronkelige takken waaraan bladeren en druiventrosjes hangen. Ze heeft het roomwit geschilderd en de wijnranken goud. ‘Een likkie verf en het is weer nieuw’, appt ze. Het is een oude gewoonte. Mijn moeder heeft het van haar vader en ik heb het weer van haar. Als iets kan worden hergebruikt, laat ze het niet staan. Dat is zonde. Zo kwam ze, toen mijn kinderen nog heel klein waren, aanzetten met een terrarium van ruim een meter bij een halve meter. Het gevaarte lag bij de vuilnisbak maar ‘was nog helemaal intact’. ‘Zonde om te laten staan.’ En ze had gelijk. Nog geen week later woonde er onze Pipi Slangemans in. Een klein formaat wurgslang. ‘Ik heb ook nog wat voor jou’, appt ze en stuurt me een foto van Mickey Mouse, rechtop gehouden door een stukje ijzerdraad op een plastic voetje. Het is duidelijk een oudje. ‘O, wat goed! Waar heb je die gevonden?’ ‘Op de vlooienmarkt.'”

‘Mama en ik deelden dezelfde passie’

“De vlooienmarkt. Dat ligt in het verlengde van de tweedekans spullen vinden, maar dan niet langs de rand van de weg. Ik kocht er mijn eerste tweedehands Mickey Mouse-poppetje, de start van mijn Disney-verzameling. De zoektocht naar Mickey, Minnie en aanverwanten werd de reden voor het afstruinen van vlooienmarkten in de omgeving en later in de rest van het land. Mama en ik deelden dezelfde passie. Dat heerlijke gevoel als je blik, tussen meters en meters troep van een ander, op dat minuscuul kleine rode jasje van Mickey viel. Of het roze rokje van Minnie. De adrenaline die door onze aderen raasde als we ons haastten er zo snel mogelijk te komen, voordat een andere hongerige verzamelaar het kostbare kleinood voor onze neus wegkaapte! De euforie als het lukte! Trots als een pauw waren we als we een weer een uniek en vast uiterst zeldzaam exemplaar aan de collectie konden toevoegen.”

Lees meer
Miljuschka over trip naar Parijs: ‘Wat heb ik toch een fantastisch beroep’

Verzameling naar Wibi

“Zo heb ik tussen mijn negende en twaalfde zo’n twintig verhuisdozen gevuld met Disney-spullen. En ik heb ze nog steeds. Twintig dozen die al sinds mijn tienerjaren met mij mee verhuizen. Eens, toen in de twintig was, heb ik geprobeerd ervan af te komen. Dat was toen ik een interview zag met Wibi Soerjadi, de pianovirtuoos. Hij verzamelde ook Disney-spullen en woonde in een kast van een huis. Hij leek me de ideale adoptieouder voor mijn verzameling. Hij had in ieder geval meer dan genoeg ruimte om mijn speelgoedvriendjes een dak boven het hoofd te geven. Dus stuurde ik hem een mailtje waarin ik hem mijn collectie aanbood. Ik heb nooit een reactie gekregen. Ik heb de twintig dozen dus nog steeds en zal ze de rest van mijn leven wel houden. Want bij de vuilnisbak zetten is zonde.”

Deze column van Miljuschka komt uit Flair 3. Deze editie ligt vanaf 15 januari in de winkels. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen kan hier.

Beeld: Bart Honingh voor Flair

Shoppen is altijd een goed idee