Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Miljuschka: ‘Het is een gesprekje van weinig woorden, maar het doet me goed dat ik niet de enige ben’

Miljuschka: ‘Het is een gesprekje van weinig woorden, maar het doet me goed dat ik niet de enige ben’

Miljuschka: ‘Het is een gesprekje van weinig woorden, maar het doet me goed dat ik niet de enige ben’

Miljuschka Witzenhausen (35) is tv-kok, presentator en culinair blogger. Ze is samen met Philip en heeft twee kinderen, Rembrandt (10) en Felina (8). Elke week schrijft ze in Flair over haar rollercoasterleven.

Nieuw schooljaar

“Een nieuw schooljaar. Het is niet alleen praktisch gezien even wennen, maar ook altijd weer spannend voor de kinderen. Er zijn kinderen weggegaan voor wie nieuwe in de plaats komen. En Rembrandt krijgt ook nog een nieuwe juf. Veranderingen waarvan het altijd maar weer afwachten is hoe ze uitpakken.”

Spannend

“Ik ben net zo gespannen als zij als ik voor school sta om ze op te halen. Een andere ouder spreekt me – keurig op een afstand van anderhalve meter – aan. ‘Het is altijd weer wat, hè? Zo’n begin van het schooljaar’, zegt ze. ‘Kun je het aan me zien?’, vraag ik. ‘Het is meer dat ik het herken. De bezorgdheid of er geen pestkop in hun klas zit. Het medelijden als hun beste vriendje naar een andere school is gegaan. De hoop dat ze een juf of meester hebben die goed bij ze past. Het is altijd weer een zorg.’ ‘Zeg dat wel’, antwoord ik met een diepe zucht. Het is een gesprekje van weinig woorden, maar het doet me goed dat ik niet de enige ben op het schoolplein die zo in spanning zit over haar kinderen.”

Juffie

“Dan zie ik ze de deur uit komen. Ontspannen lopen ze naar me toe. Dat is alvast een goed teken. ‘Hoi mam!’, klinken ze allebei blij terwijl ze me omhelzen. Ook dat is een goed teken. Maar het wordt nog beter als we in de auto zitten. Zonder dat ik een vraag hoef te stellen, buitelen hun verhalen over elkaar heen. Ze vertellen hoe leuk hun dag is geweest. Dat er heel aardige kinderen in de klas bij zijn gekomen. Dat Felina het zo fijn vond om haar ‘ouwe’ juffie weer te zien. En dat Rembrandt blij is met zijn nieuwe juf.”

‘Met een mengeling van trots en respect zegt hij dat ze ‘echt streng’ kan zijn’

“Hij kent haar al sinds hij daar op school zit en heeft vaker bij haar in de klas gezeten als zijn eigen juf ziek was. Dus hij wist het al: deze juf laat niet met zich sollen. Met een mengeling van trots en respect zegt hij dat ze ‘echt streng kan zijn’. En dat ‘iedereen in de klas naar haar luistert’. Hij glimlacht van oor tot oor als hij het vertelt. Hij geniet van de rust die haar natuurlijke overwicht in de klas creëert.”

Helemaal op hun plek

“Hij zal met haar de laatste twee jaren van de basisschool doorbrengen. Een belangrijke periode die hem ook zal voorbereiden op de overgang naar de middelbare school. Ik kan het bijna niet geloven. In mijn spiegel zie ik de blonde krullen die tot ver over zijn ogen reiken. Over twee jaar gaat hij al. Wat zijn ze groot.”

Lees ook
Nieuwe ‘rol’ voor Miljuschka: presentatrice krijgt haar eigen, ‘eerlijke’ serie over body positivity

Blije mama

“Met mijn kids zo keuvelend in de auto is al mijn spanning van zojuist als sneeuw voor de zon verdwenen. Natuurlijk zullen er wel weer wat hobbeltjes volgen, maar in de basis zit het goed. Ze hebben een leuke school en ook dit jaar weer een leuke klas. Mijn kinderen zijn weer helemaal op hun plek. Dus mama is gelukkig.”

Deze column van Miljuschka komt uit Flair 39. Deze editie ligt vanaf 23 september in de winkels. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen kan hier.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Gossiepossie kind wat word je groot? Staat ze daar opeens als een onbedoeld model #hekeromheen #zonognietbewustvanhaarschoonheid

Een bericht gedeeld door Miljuschka (@miljuschka) op

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Moederdag is het iedere dag vanaf het moment dat je moeder bent geworden. Het heeft me het mooiste gegeven in het leven. Want als je kids hebt kan je het nooit meer niet doen. Vier dat gegeven vandaag moeders! Je kan niet denken vandaag kom ik niet mijn bed uit. Ze geven je onmetelijke kracht en doorzettingsvermogen. Ze leren je opnieuw kijken met verwondering naar alles waardoor je de wereld opnieuw opengaat. Ze dwingen een verlangzaming van het leven af die ik magisch vind. Vandaag ben ik helaas niet met ze samen. Want ook dat hoort bij modern moederschap. Ze zijn bij hun vader. Maar in hun en mijn hart zijn we altijd samen. Dit jaar hebben veel mensen door de quarantaine ervaren hoe het is om niet naar je moeder te kunnen. Helaas zitten mijn moeder en ik al jaren in deze situatie. Maar ook daar geld we zitten in elkaars hart. Mama je hebt me alles geleerd. Ik hou van je. Ben nog steeds bang iedere dag je plotseling kwijt te raken door de keuze die we hebben moeten maken. Maar boven alles ben ik trots op je en dankbaar voor de momenten die we delen.

Een bericht gedeeld door Miljuschka (@miljuschka) op