Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Miljuschka Witzenhausen: ‘Waar wantrouwen is, is geen plaats voor liefde’

Miljuschka Witzenhausen: ‘Waar wantrouwen is, is geen plaats voor liefde’

Miljuschka Witzenhausen: ‘Waar wantrouwen is, is geen plaats voor liefde’

Miljuschka Witzenhausen (34) is tv-kok, presentator en culinair blogger. Ze is samen met Philip en heeft twee kinderen, Rembrandt (10) en Felina (8). Elke week schrijft ze in Flair over haar rollercoasterleven.

Beloofd is beloofd

“Mogen we bij jou slapen vannacht, mam?”, vraagt Rembrandt als we die middag aan de thee zitten.
“Jaaah mam, mag het? Please?”, roept Felina enthousiast.
“We hebben morgen geen school. Dus we kunnen laat opblijven.”
“Geen school, nee,” valt Felina hem bij. Ze gaat voor me staan, doet haar twee vuistjes onder haar kin en slaat haar ogen omhoog. Twee donkerbruine kijkers smeken me toe te stemmen. Het is haar ultieme wapen op de momenten dat ik twijfel. Ze weet dat ik niet tegen die blik kan.

‘Ze zijn groot en zwaar genoeg om ervoor te zorgen dat ik de hele nacht geen oog dichtdoe en morgen gebroken ben’

Ik sta al weer op het punt toe te geven, maar ik weet ook dat als ik dat doe, ik vannacht geplet zal worden tussen mijn twee schatten van kinderen. Ze zijn geen twee en vier meer. Of zes en acht. Nee, ze zijn al acht en tien. Groot en zwaar genoeg om ervoor te zorgen dat ik de hele nacht geen oog dichtdoe en morgen gebroken ben.

“Nou, mam?” vraagt Rembrandt.
“Vooruit dan maar,” zeg ik.

Zachtgekookt ei

Ik ben ook zo’n zachtgekookt ei. Ze hoeven maar even druk te zetten en ik zwicht al weer. Niet in de laatste plaats omdat ik het zelf ook zo heerlijk vind om gezellig met ze te keuvelen. Dus bestellen we pizza en nemen die, zodra die bezorgd is, mee naar mijn slaapkamer, want ‘bij mama slapen’ is ook eten in bed en de hele avond televisiekijken.

Niets mooiers

Na het kijken van de laatste aflevering van Boss baby draaien ze zich voldaan naar me toe, leggen hun hoofd op mijn borst en zuchten tevreden: “Ik hou van je, mama.” Ontspannen glijden ze weg in een diepe slaap. Heerlijk. Er is werkelijk niets mooiers dan dit. Intens gelukkig tussen mijn snurkende kleintjes doezel ik weg.

Lees ook
Marieke Elsinga onthult net als Miljuschka haar gewicht: ‘Snap niet waarom het zo’n ding is’

Beloofd is beloofd

Tot ik rond één uur ’s nachts wakker word. Mijn lichaam zit volledig knel. Heel langzaam word ik richting Rembrandt geduwd. En Rembrandt kan niet anders dan verschuiven richting de rand van het bed. In nog geen uur tijd heeft Felina het voor elkaar. Voordat Rembrandt uit bed dreigt te vallen, wurm ik me tussen hen uit. Ik til hem op en leg hem aan de andere kant van het bed.

‘Waar geen vertrouwen is, is wantrouwen’

Ik wist dat dit ging gebeuren. Natuurlijk zou ik in een ander bed kunnen gaan liggen. Maar ‘bij mama slapen’ is bij mama slapen en dan kan mama niet halverwege de nacht weg sneaken. Beloofd is beloofd. En mijn beloftes kom ik na. Daar ben ik altijd heel strikt in, omdat het mijn kinderen leert dat ze vertrouwen kunnen hebben in anderen. Vertrouwen is essentieel in het leven. Want waar geen vertrouwen is, is wantrouwen. En waar wantrouwen is, is geen plaats voor liefde. En ik wil graag dat mijn kinderen zich kunnen omringen met liefde. Dus kom ik mijn belofte na. Ook al betekent dat dat Rembrandt en ik deze nacht nog zeker drie keer uit bed zullen worden geduwd en ik de rest van de dag gesloopt ben.

Deze column van Miljuschka komt uit Flair 25. Deze editie ligt vanaf 17 juni in de winkels. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen kan hier.