Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Miljuschka: ‘Ik was vergeten hoe het voelde om als zombie door het leven te gaan’

Miljuschka: ‘Ik was vergeten hoe het voelde om als zombie door het leven te gaan’

Miljuschka: ‘Ik was vergeten hoe het voelde om als zombie door het leven te gaan’

Miljuschka Witzenhausen (35) is tv-kok, presentator en culinair blogger. Ze is samen met Philip en heeft twee kinderen, Rembrandt (10) en Felina (8). Elke week schrijft ze in Flair over haar rollercoasterleven.

Ongerustheid

“Zwanger van mijn eerste kon ik zo tegen het einde van mijn zwangerschap regelmatig in paniek raken bij de gedachte aan de bevalling. Hoe ging ik dat doen? Zo’n – in mijn beleving – kolossaal kind, via die relatief kleine opening naar buiten werken? Natuurlijk wist ik dat vrouwen het al duizenden jaren voor elkaar krijgen, maar dat maakte mijn ongerustheid er niet minder om. Meetkundig gezien klopte het gewoon niet: kind zo groot en opening zo klein.”

Horrorverhalen

“Uiteraard werd mij verteld door de vroedvrouw dat ik vanzelf zou oprekken, maar daartegenover stonden grote aantallen vrouwen die mij bij de aanblik van mijn dikke buik spontaan kwamen vertellen hoe ver ze waren uitgescheurd. Het zweet brak me uit bij die horrorverhalen en ze waren niet eens vervelend bedoeld. Onzeker door al die ellende die over me werd uitgestort, deed ik wat iedere dochter doet. Ik vroeg mijn moeder of het niet vreselijk pijnlijk was, wat mij – onvermijdelijk, er was geen weg meer terug – te wachten stond. Ze gaf me het antwoord ‘dat haar moeder haar had gegeven’. En daarmee zei ze genoeg. Ze wilde niet tegen me liegen en dus loog ze in commissie. ‘Het valt wel mee. Als je je kindje in je armen neemt, ben je het alweer vergeten.'”

Slaaptekort

“Het werd dus pijn lijden. Maar mijn oma en moeder kregen wel gelijk. Ik was het onmiddellijk weer vergeten. Het afzien tijdens de bevalling, maar ook het afzien tijdens die eerste maanden, als een voortdurend slaaptekort een aanslag op je gestel pleegt. Ik kon me er nog nauwelijks iets bij voorstellen als vriendinnen die er middenin zaten volledig gesloopt aan tafel schoven en geluk hadden als ze niet voor het toetje in slaap waren gevallen. Ik was volstrekt vergeten hoe het voelde om als een zombie, totaal wezenloos, door het leven te gaan. Dat gevoel dat de realiteit zich een aantal meter van je verwijderd afspeelt, omdat de behoefte aan slaap er een waas over legt. Slaaptekort. Daar valt niet mee te spotten. Ik was het vergeten.”

‘Ik zat weer midden in de babytijd van mijn kinderen’

“Totdat Bo kwam en Flip en ik naast haar op de bank in de woonkamer gingen liggen. Om de twee uur werden we wakker om haar een plasje te laten doen. Eerst samen. Later om de beurt, zodat gebrek aan slaap zijn tol bij een van ons, en niet bij allebei eiste.”

Lees ook
Miljuschka: ‘Dikke tranen biggelen over mijn wangen als ik denk aan het kindje dat haar moeder straks kwijt is’

Regelmaat

“De ene nacht piepte ze. De volgende nacht blafte ze. Dan weer wilde ze de hele nacht spelen. Elke nacht plaatste ze ons opnieuw voor verrassingen. Ik zat weer midden in de babytijd van mijn kinderen. Totdat heel langzaam de regelmaat erin kwam en ze een eerste nacht doorsliep. En een volgende. En dan weer een nacht niet. We zijn op de goede weg. Ik heb kringen onder mijn ogen, ik voel me gesloopt en moet mijn best doen om tijdens besprekingen wakker te blijven. Maar ik weet: straks is ze zindelijk en slaapt ze door en dan ben ik het afzien – net als bij mijn andere kinderen – meteen weer vergeten.”

Deze column van Miljuschka komt uit Flair 41. Deze editie ligt vanaf 7 oktober in de winkels. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen kan hier.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Fijne dierendag! Op veler verzoek heeft onze Bo sinds vandaag een eigen pagina @bo_de_beuker #eetgeendierendag

Een bericht gedeeld door Miljuschka (@miljuschka) op

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Hondsgelukkig met deze twee? #hondenweer #weslapenweerdenachtendoor ?by @simoneskitchen

Een bericht gedeeld door Miljuschka (@miljuschka) op

Beeld: Bart Honingh, Instagram