Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Miljuschka: ‘Ik ben voorbereid op een huilbui, zoals ik die eerder kreeg na dit choquerende nieuws’

Miljuschka: ‘Ik ben voorbereid op een huilbui, zoals ik die eerder kreeg na dit choquerende nieuws’

Miljuschka: ‘Ik ben voorbereid op een huilbui, zoals ik die eerder kreeg na dit choquerende nieuws’

Miljuschka Witzenhausen (35) is tv-kok, presentator en culinair blogger. Ze is samen met Philip en heeft twee kinderen, Rembrandt (10) en Felina (8). Elke week schrijft ze in Flair over haar rollercoasterleven.

Sinterklaas

“Jaar in, jaar uit hoorde ik vroeg in de ochtend haar getrippel naar haar schoentje voor de kachel. Steevast gevolgd door een enthousiast ‘Jaaaaahh!’ als de Sint die nacht wat voor haar had achtergelaten. Rembrandt komt er al jaren zo vroeg zijn bed niet meer voor uit, en het rennen naar de kachel is ook allang voorbij. Alsof met het verdwijnen van het geloof in zijn bestaan, de schoencadeautjes al hun waarde hebben verloren.”

Verdwijnen van de magie

“Pepernoten zijn plotseling kleine ronde koekjes geworden, suikergoed smaakt ineens naar wat het is: hard geworden suiker. Cadeautjes komen niet meer via die ingewikkelde en eigenlijk altijd al onbegrijpelijke route via de schoorsteen, maar gewoon uit de winkel. Komen niet meer zomaar van een oude, goedgeefse, aardige man, maar van je ouders. Met het verdwijnen van de magie is de beleving zo anders.”

Ongeloof

“Ik herken het gevoel. Ik ben er ook doorheen gegaan. De twijfel zet in als het begint op te vallen dat mama ineens nog even weg moet (vergeten een chocoladeletter te halen). Dat er pakpapier boven op de kast ligt, wat doet dat daar? Er is twijfel maar ja, die cadeautjes zijn er toch echt, dus het zal toch wel? Of toch niet? Want die baard van Sinterklaas zit wel heel vreemd. En dan is er het moment waarop de wankeling omslaat in ongeloof.”

‘Enigszins weemoedig kijk ik naar de schoorsteen waar hij nooit meer doorheen zal komen’

“Maar niet bij Felina. Zij geloofde nog heilig. Tot nu. ‘Hij bestaat niet, mama’, zegt ze ernstig vanaf de achterbank in de auto. Ik vrees een verwijt: ‘Waarom hebben jullie mij dat niet eerder verteld?’ Of erger: ‘Waarom hebben jullie al die jaren tegen me gelogen?’ Ik ben voorbereid op een huilbui, zoals ik die vroeger had gekregen na dit choquerende nieuws. En even vraag ik me af waarom ik jaren heb meegewerkt aan het in stand houden van dit onware verhaal. Maar ik weet precies waarom ik me daaraan schuldig heb gemaakt: omdat het zo fijn was de kinderen met een grote glimlach geknield te zien zitten bij hun schoen.”

Blijdschap

“Met een cadeautje in de hand dat ze trillend van opwinding openmaakten. De blijdschap op hun gezicht als die oude man hen wist te verrassen met precies dat wat ze graag wilden hebben. Maar aan alles komt een eind. Zo ook aan ons sinterklaasverhaal. En dat is ook prima. De tijd is er rijp voor. De kids worden groot. Dus zal er dit jaar geen hard gebonk meer op de deur zijn. Zullen er geen pepernoten zijn die op mysterieuze wijze door de kamer vliegen en op de vloer belanden. Geen zachte paardenvoetjes die over het dak lopen.”

Lees ook
Miljuschka geniet van kostbare me-time, maar ondervindt óók nadelen: ‘Daar zit ik dan te zitten’

Sinterklaasfeest 2.0

“Enigszins weemoedig kijk ik naar de schoorsteen waar hij nooit meer doorheen zal komen. Totdat mijn kinderen stralend voor me staan, met ieder in hun uitgestrekte handen een pakje verpakt in sinterklaaspapier. Voorzichtig pak ik de pakjes uit. In het ene zit een bordje en in het andere een suikerpotje van klei. ‘Dat heeft Sinterklaas voor jou gemaakt’, lachen ze, en ze geven me een vette knipoog. Het is duidelijk: sinterklaasavond zal nooit meer hetzelfde zijn, maar ook dit jaar wordt het een onvergetelijk sinterklaasfeest.”

Deze column van Miljuschka komt uit Flair 49. Deze editie ligt vanaf 2 december in de winkels. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen kan hier.

Beeld: Bart Honingh