Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Miljuschka over pittige ‘kraamtijd’: ‘Als ik net op het punt sta om weer toe te geven, belt ze aan…’

Miljuschka over pittige ‘kraamtijd’: ‘Als ik net op het punt sta om weer toe te geven, belt ze aan…’

Miljuschka over pittige ‘kraamtijd’: ‘Als ik net op het punt sta om weer toe te geven, belt ze aan…’

Miljuschka Witzenhausen (35) is tv-kok, presentator en culinair blogger. Ze is samen met Philip en heeft twee kinderen, Rembrandt (10) en Felina (8). Elke week schrijft ze in Flair over haar rollercoasterleven.

Puppy Miljuschka

“Het is midden in de nacht. Ik weet het: ik moet het niet doen. Ik moet haar gewoon laten blaffen, want anders leert ze dat als ze blaft, ik naar haar toe kom. Ik weet het, ik doe het helemaal verkeerd. Maar soms gaat het verdriet in haar blaf me door merg en been. Ze wil gewoon even bij mama (mij dus) zijn. Of beter gezegd: soms heb ik gewoon de kracht niet om streng te zijn. En dat breekt me uiteraard de volgende ochtend op, als ik gesloopt aan de keukentafel zit, omdat ik zittend naast Bo in slaap ben gevallen.”

Hulptroepen

“Ik kan me dit gevoel zo goed herinneren van de babytijd van mijn kinderen. Wat vond ik het heerlijk als mijn hulptroepen dan kwamen om me even te ontlasten. Mijn moeder die de boodschappen bracht, mijn tante die even een dweil door mijn huis haalde en vooral mijn oma, die mijn baby uit mijn handen nam, op haar borst legde en het huilen onmiddellijk stopte. Zij heeft die gave, als oermoeder van onze familie. ‘Geef maar even aan mij’, zei ze altijd als een van mijn kinderen huilde. En het werd stil.”

‘Wat vond ik het heerlijk als mijn hulptroepen dan kwamen om me even te ontlasten’

“Het zal haar rust door haar jarenlange ervaring zijn die baby’s goed aanvoelen. Ze kon vanwege haar gebrek aan mobiliteit maar weinig actiefs doen. Maar dat hoefde ook helemaal niet; ze hoefde er alleen maar te zijn. De warmte die ze uitstraalt is genoeg. Nu ook nog. Als ze er maar is, zijn mijn kinderen tevreden. Bo heeft inmiddels ook zo’n oma: Jet. De hondentrainer die ons helpt bij het begrijpen en spreken van de hondentaal. Bo wordt helemaal chill als ze Jet ziet. Jet is net als mijn oma voor mijn kinderen: een begripvol, rustgevend familielid. Ze is onderdeel van Bo’s familie. En net zoals ik mijn kinderen dat familiegevoel zo gunde, gun ik het Bo ook. Hoe meer mensen oprecht van haar houden, hoe fijner ik dat vind.”

Tweestrijd

“Bo is wakker en dus moet ze onmiddellijk naar buiten om te plassen. Maar voordat ik met haar bij de voordeur ben, heeft ze de keukenvloer al bewaterd. Ik was net te laat. Opschieten en naar buiten, voordat de grote boodschap ook op de keukenvloer belandt. Dat lukt gelukkig net op tijd. Dan lekker wandelen, rennen en spelen. Bo krijgt er geen genoeg van. We hebben het zo gezellig samen. Maar als het tijd is om te gaan slapen, denkt Bo daar duidelijk anders over. Ze piept heel zielig.”

Lees ook
Miljuschka en vriendin over pesterijen én armoede: ‘Op schoolkamp wordt duidelijk hoe oneerlijk het verdeeld is’

Tevreden

“Ze wil nog steeds wandelen, rennen en spelen. Maar ze heeft ook rust nodig. Weer dat zielige piepje. En weer die tweestrijd in mezelf. Als ik net op het punt sta om weer toe te geven, belt Jet aan. Ze loopt de kamer binnen en het is alsof ik mijn oma hoor zeggen: ‘Geef haar maar even aan mij’. Bo is onmiddellijk stil. Tevreden met de aanwezigheid van haar ‘oma’. Bo tevreden, ik tevreden, want nu kan ik even rustig gaan douchen.”

Deze column van Miljuschka komt uit Flair 43. Deze editie ligt vanaf 21 oktober in de winkels. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen kan hier.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Fijne dierendag! Op veler verzoek heeft onze Bo sinds vandaag een eigen pagina @bo_de_beuker #eetgeendierendag

Een bericht gedeeld door Miljuschka (@miljuschka) op

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Hondsgelukkig met deze twee? #hondenweer #weslapenweerdenachtendoor ?by @simoneskitchen

Een bericht gedeeld door Miljuschka (@miljuschka) op

Beeld: Bart Honingh voor Flair, Instagram