Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Miljuschka’s briljante ingeving: ‘’s Nachts word ik wakker met dé oplossing, het lag zo voor de hand’

Miljuschka’s briljante ingeving: ‘’s Nachts word ik wakker met dé oplossing, het lag zo voor de hand’

Miljuschka’s briljante ingeving: ‘’s Nachts word ik wakker met dé oplossing, het lag zo voor de hand’

Miljuschka Witzenhausen (35) is tv-kok, presentator en culinair blogger. Ze is samen met Philip en heeft twee kinderen, Rembrandt (10) en Felina (8). Elke week schrijft ze in Flair over haar rollercoasterleven.

Kerst op afstand

“Dit jaar staan er met kerst geen oversized kalkoenen in de oven en ik klop ook geen slagroom voor zes schuimtaarten. Dit jaar wordt het één knapperige kip met kastanjes, spek en spruitjes en één eenzame schuimtaart. Want dit jaar kook ik niet voor een groot gezelschap, maar alleen voor mijn eigen gezin. Door corona ben ik voorzichtig. Ik wil geen risico nemen en dus houden we de kerstviering klein. ‘Klein maar fijn’, zegt mijn oma als ik me tegenover haar verontschuldig dat ze dit jaar niet bij ons kan zijn. ‘Maak je om mij geen zorgen. Ik was toch niet gekomen. Als ik per ongeluk besmet raak, ben ik zo kassiewijle. Nee hoor, ik blijf lekker alleen en dan vieren we het volgend jaar weer samen’, antwoordt ze krachtig.”

Eigen draai

“Mijn oma is ondanks alles nog altijd opgewekt. Ze klaagt niet, want ‘het kan altijd erger’. Voor haar is het glas altijd halfvol, want ‘wat heb je eraan te kniezen?’ Ze neemt het leven zoals het komt. En daar kan ik haar helemaal in volgen, al probeer ik er altijd nog wel een eigen draai aan te geven. Ik vraag mezelf dan ook af: hoe kan ik met mijn oma en zo veel mogelijk familieleden en vrienden samen zijn, zonder in elkaars directe aanwezigheid te vertoeven?”

Vijfgangenmenu

“’s Nachts – zoals meestal als ik met een vraag ga slapen – word ik wakker met de oplossing. Het lag zo voor de hand. Het is altijd mijn oplossing voor alles. Ik zet de wekker op halfzes en val tevreden weer in slaap. Zodra de wekker gaat, begin ik enthousiast aan mijn missie. Ik klap de laptop open en begin met het opstellen van een vijfgangenmenu. Aan de hand daarvan maak ik een lijst van ingrediënten en voordat ik om halftien op mijn eerste werkafspraak moet zijn, ren ik de groothandel binnen en sla alle benodigde boodschappen in. Na mijn eerste afspraak sjees ik naar huis om alle ingeslagen etenswaar in de ijskast op te bergen. Nu mijn levensmiddelen koud staan, kan ik met een gerust hart naar mijn volgende afspraken.”

Zoom-diner

“Nadat mijn afspraken erop zitten, begint voor mij de dag pas goed. Kerst kan beginnen. Zorgvuldig stel ik twintig dozen samen en laat die bezorgen bij de twintig mensen die ik tijdens kerst zo graag aan tafel heb. Op eerste kerstdag om twee uur in de middag mogen zij de dozen openmaken. In de doos vinden ze de ingrediënten voor het vijfgangenmenu dat ik heb samengesteld. We gaan samen koken. Met z’n allen tegelijk. Via Zoom kunnen we met elkaar kletsen en elkaar helpen met de recepten, want niet iedereen is een keukenprins. Zo wordt kerst toch samen zijn, samen koken en samen eten.”

Lees ook
Miljuschka zoekt naar een speld in de hooiberg: ‘Terwijl ik sta te wachten, tikken de kostbare minuten weg’

Vrolijk kerstfeest

“Behalve voor één iemand: mijn oma. Uitgebreid koken kan ze allang niet meer. Bovendien doe ik haar geen plezier met ‘al die liflaffies’. Dus maak ik op kerstochtend voor haar andijviestamppot met een bal gehakt en jus en zet die zoals altijd voor haar deur. Ik leg mijn hand tegen het raam. Zij legt haar hand tegen de mijne. ‘Vrolijk kerstfeest, lieverd.’ ‘Vrolijk kerstfeest, oma.’”

Deze column van Miljuschka komt uit Flair 51/52. Deze editie ligt vanaf 16 december in de winkels. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen kan hier.

Beeld: Bart Honingh