Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Miljuschka over onvergetelijke vakanties: ‘Eenmaal beleefd, zit het in mijn geheugen gegrift’

Miljuschka over onvergetelijke vakanties: ‘Eenmaal beleefd, zit het in mijn geheugen gegrift’

Miljuschka over onvergetelijke vakanties: ‘Eenmaal beleefd, zit het in mijn geheugen gegrift’

Miljuschka Witzenhausen (35) is tv-kok, presentator en culinair blogger. Ze is samen met Philip en heeft twee kinderen, Rembrandt (10) en Felina (8). Elke week schrijft ze in Flair over haar rollercoasterleven.

Smaak

“Zodra ik als kind op vakantie in Frankrijk mijn ogen opendeed, stond mijn moeder al in de startblokken. Hup, in de auto en naar de plaatselijke bakker voor warm, traditioneel gebakken Frans stokbrood, oftewel baguettes. We waren de winkel nog niet uit of het brood moest er al aan geloven. Dat knapperige kontje kon niet wachten, dat moest onderweg naar de auto al gegeten worden. Eenmaal in de auto moest het chocoladecroissantje voorgeproefd worden. Het was nu nog warm. Zonde als dat lekkere warme broodje afkoelt. Laten we het maar helemaal opeten. Koud is het toch net iets minder lekker.”

‘Het water loopt me nog in de mond als ik eraan terugdenk’

“In het vakantiehuis of de luxe tent op de camping lag de Franse kaas al op ons te wachten. Uit de ijskast, uiteraard, zodat ie op kamertemperatuur kon komen. Franse kaas; een verzamelbegrip voor een overvloed aan verschillende smaken. En we wilden ze allemaal proeven. Dus braken we het stokbrood in kleine stukjes en bedolven die onder hompen kaas. Het was bij ons geen stokbrood met kaas maar kaas met stokbrood.”

Tijd voor zoet

“Onze buiken gevuld met hartig, was het tijd voor zoet. Al het gebak dat we nog nooit eerder hadden gezien zat al in de tas voordat we aan het bestellen van het Franse stokbrood toe kwamen. Elk gebakje werd uitgeprobeerd. Van alles wilden we weten hoe het smaakte. Met als vaste waarde: de eclairs. Dat heerlijke Franse gebak van soezendeeg gevuld met room en afgetopt met mokka of chocolade, bleef het hoogtepunt van elke vakantiedag. Het water loopt me nog in de mond als ik eraan terugdenk. Voor vertrek naar Nederland maakten we altijd nog een rondje langs de bakker en de kaasboer. Voor onderweg en voor als we in Nederland waren. Maar eenmaal thuis, aan tafel met de mooiste kazen uit Frankrijk, viel dat altijd tegen.”

Lees meer
Miljuschka kijkt ogen uit op vakantie: ‘Iemand is er met mijn droom vandoor gegaan’

Smaakbeleving

“De kaas smaakte niet zoals hij op vakantie smaakte. En dat was niet omdat de kaas onderweg anders van smaak was geworden. Maar de ontbijttafel buiten in het gras van de camping was er niet meer. Het uitzicht over de landerijen ontbrak. De zinderende hitte die al zo vroeg in de morgen begon, was weg, het geluid van krekels verdwenen. Het was allemaal weg. In plaats daarvan was er het aan het hekwerk van ons balkon opgehangen klaptafeltje van nog geen meter breed. Op driehoog achter in Amsterdam. Met uitzicht over de tuinen van de buren en de huizen aan de overkant. Met het gemauw van buitenkatten en typisch Hollands weer.”

‘Die smaakbeleving kan ik thuis nooit evenaren’

“En dus smaakte de kaas niet zoals die in Frankrijk smaakte, want eten is niet alleen smaak. Het is ook de beleving. Van de cultuur, historie en identiteit van een land. En die smaakbeleving kan ik thuis nooit evenaren. Maar dat hoeft ook niet. Want eenmaal beleefd, zit die in mijn geheugen gegrift. Hoef ik maar te denken aan die eclairs die ik 25 jaar geleden in Zuid-Frankrijk at en ik proef ze weer. Morgen mag ik op mijn volgende bestemming nieuwe herinneringen maken. Restaurant Due Amici in Puglia ligt al op me te wachten.”

Deze column van Miljuschka komt uit Flair 35. Deze editie ligt vanaf 26 augustus in de winkels. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen kan hier.