Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Miljuschka : ‘Al zo veel jaren probeer ik wanhopig alle ballen in de lucht te houden’

Miljuschka : ‘Al zo veel jaren probeer ik wanhopig alle ballen in de lucht te houden’

Miljuschka : ‘Al zo veel jaren probeer ik wanhopig alle ballen in de lucht te houden’

Miljuschka Witzenhausen (35) is tv-kok, presentator en culinair blogger. Ze is samen met Philip en heeft twee kinderen, Rembrandt (10) en Felina (8). O, én een gloednieuw, té cute gezinslid, zo deelde ze deze week op Instagram. Elke week schrijft ze in Flair over haar rollercoasterleven. Deze week blikt ze terug op haar 35e verjaardag, afgelopen 10 juli.

Goed genoeg

“Vorige maand werd ik 35. Een leeftijd waarop de plannen, ideeën en dromen over hoe mijn leven eruit zou moeten zien, inmiddels behoorlijk vorm hebben gekregen. Net als ik hebben de meeste midden-dertigers al dan niet een relatie, de baan waar ze van droomden of genoegen mee wilden nemen, hebben ze kinderen of hebben ze die (bewust) niet. En hebben ze de plek bereikt waar ze zichzelf de komende tientallen jaren zien wonen. Al die facetten van het leven vereisen inspanning.”

‘Al die facetten van het leven vereisen inspanning’

Spitsuur

“Daarom noemt professor Tanja van der Lippe van de Universiteit Utrecht de jaren rond je 35ste: ‘Het spitsuur van je leven’. In een artikel van Hanneke Mijnster vertelt ze: ‘Met jonge kinderen, een hypotheek op je Vinex-huis en een baan die ook veel aandacht van je vraagt, heb je nooit genoeg tijd om het op alle vlakken goed te doen. Je wurmt je elke dag door de spits, geen wonder dat je druk voelt.’ Die ‘spits’ waar ze het over heeft, ken ik al jaren. De druk die die spits geeft, en alles wat dat met je doet, ook. Al zo veel jaren probeer ik wanhopig alle ballen in de lucht te houden, tot er een op de grond valt. Soms vallen er twee en zelfs weleens drie. En bij elke bal die valt – ook al stond er windkracht tien tijdens het jongleren – heb ik het gevoel dat ik tekort ben geschoten.”

‘Ik ben niet 24/7 de gezellige, geduldige, eeuwig opgewekte moeder’

“Ik weet dat dat gevoel onvermijdelijk is. Want ik ben niet 24/7 de gezellige, geduldige, eeuwig opgewekte moeder. Ik ben ook weleens narrig en heb niet altijd zin om een spelletje kaarten met ze te spelen als zij zich net hebben losgerukt van een beeldscherm en hebben besloten dat ze daaraan toe zijn. Ik ben weleens te laat met het inleveren van mijn column voor Flair, omdat ik net ongesteld ben geworden. Of ik laat een taart aanbranden die ik al honderd keer heb gebakken. En het lukt me met regelmaat niet om de liefhebbende partner te zijn, gewoon omdat men in het algemeen nou eenmaal ‘neckt was man liebt‘.”

Lees ook
Miljuschka is klaar voor ‘gezinsuitbreiding’: ‘Dit willen we al zo lang’

Perfect doen

“Maar nu ben ik 35 en ik heb me erbij neergelegd dat het onmogelijk is om het altijd op elk vlak perfect te doen. De schuldgevoelens, de twijfel, de onzekerheden, ze zijn allemaal al zo vaak langs- gekomen dat ze geen onbekenden meer zijn. Ik heb ze in de loop der jaren leren kennen en weet dat ze voornamelijk een product zijn van mijn eigen – vaak op hol geslagen – gedachten. Het is ‘ik’ die bedenkt dat ‘ik’ niet voldoe aan de maatstaven die – ook ‘ik’ weer – zelf heb bedacht. Voor mij zijn de jaren rond mijn 35ste zeker ook ‘het spitsuur van mijn leven’, maar ik weet inmiddels in wat voor auto ik rijd, wanneer ik gas terug moet nemen en gas bij moet geven. En ik doe het niet altijd goed: ik rijd weleens tegen een paaltje aan, maak weleens botsing of krijg een lekke band. Maar ik doe wat ik kan en dat is, zo op mijn 35ste, goed genoeg.”

Deze column van Miljuschka komt uit Flair 33. Deze editie ligt vanaf 12 augustus in de winkels. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen kan hier.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Enjoy the sun today? #welsmerenhè #vrouwmagazine #heethè

Een bericht gedeeld door Miljuschka (@miljuschka) op

Beeld: Bart Honingh