Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Gescheiden vriendin lucht hart bij Miljuschka: ‘Wat jullie met elkaar en de kinderen hebben, heeft zij niet’

Gescheiden vriendin lucht hart bij Miljuschka: ‘Wat jullie met elkaar en de kinderen hebben, heeft zij niet’

Gescheiden vriendin lucht hart bij Miljuschka: ‘Wat jullie met elkaar en de kinderen hebben, heeft zij niet’

Miljuschka Witzenhausen (34) is tv-kok, presentator en culinair blogger. Ze is samen met Philip en heeft twee kinderen, Rembrandt (10) en Felina (7). Elke week schrijft ze in Flair over haar rollercoasterleven.

Emma

“Die vrouw drijft me tot wanhoop!” briest Emma, zittend aan mijn keukentafel. “Nu vindt ze weer dat Jordi en ik te vaak bellen. Ik vind de spanning die die verwijten bij de kinderen oproept zo vervelend.”

Emma heeft twee zoontjes van vijf en zeven en een dochter van tien met Tom. Tom heeft ook nog twee grote dochters. Drie jaar geleden zijn Emma en Tom gescheiden. Emma heeft inmiddels een nieuwe vriend en Tom een nieuwe vriendin.

Telefoontje

“Bel je Jordi zo vaak dan?” vraag ik.

“Welnee, ik bel hem niet eens. Hij belt mij. Hij heeft net zijn eerste telefoon en hij vindt het schitterend om die te gebruiken. Daar voelt hij zich heel zelfstandig door. Maar die nieuwigheid gaat er vast snel vanaf, hoor. En dan hoor ik hem echt niet meer vijf keer per dag als hij bij zijn vader is.”

Opvoeding

“Kennelijk heeft Toms vriendin het gevoel dat je nog te aanwezig bent in hun relatie.”

“Maar dat zal ik via de kinderen helaas altijd blijven. Tom en ik zijn nu eenmaal voor het leven via de kinderen aan elkaar verbonden.”

“En dat is natuurlijk best moeilijk. Wat jullie met elkaar en de kinderen hebben, heeft zij niet.”

“Dat vind ik niet. Voor mij maakt zij daar nu volledig deel van uit. Maar zij ziet het als een strijd met mij. Maar opvoeden is geen wedstrijd.”

‘En dan krijg ik een kanonnade van ellenlange onsympathieke apps, waarin ze me de les leest over hoe zij vindt dat ik me moet gedragen’

“Je begrijpt toch wel dat ze het op haar eigen manier wil doen? Op haar eigen manier met Tom een gezin wil vormen.”

“Dat begrijp ik heel goed. Ik ben ook stiefmoeder geweest van Toms kinderen. Ik weet precies hoe het voelt. Daarom leg ik haar juist geen strobreed in de weg. Maar ze ontdekt elke keer wel iets waarvan ze vindt dat ik het verkeerd doe. En dan krijg ik een kanonnade van ellenlange onsympathieke apps, waarin ze me de les leest over hoe zij vindt dat ik me moet gedragen. En ik slik het elke keer om de lieve vrede te bewaren. Zodat, als de kinderen daar zijn, ze geen spanning voelen. Maar ik begin er zo langzamerhand wel een beetje genoeg van te krijgen.”

Lees meer
Miljuschka over nieuwe aankoop: ‘O jee, dit kon weleens op een fikse ruzie uitdraaien’

Co-ouderschap

“Dat begrijp ik. Maar het is nogal wat, binnenkomen in een gezin dat zich al gevormd heeft.”

“Ben ik helemaal met je eens. Maar dat is ook een keuze. Ik ben gewoon te soft geweest. Ik had het net zo moeten doen als mijn moeder met mij. Die was heel duidelijk tegen mijn vader: de kinderen zijn van mij en neem jij de honden maar. Niks geen co-ouderschap. Dat was vroeger heel normaal. De kinderen hoorden bij de moeder.”

‘Ik bijt wel weer door de zure appel heen’

“Hmm, maar jij ziet je vader niet meer. Is dat wat je wilt voor jouw kinderen?”

“Nee, natuurlijk niet.”

“Dus?” vraag ik, en ik zet een XL-stuk brownie voor haar neus neer. Geërgerd zet Emma haar tanden in de chocomassa. “Ja, ja. Ik begrijp je boodschap. Ik bijt wel weer door de zure appel heen.”

Deze column van Miljuschka komt uit Flair 22. Deze editie ligt vanaf 27 mei in de winkels. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen kan hier.