Je bent hier: Home > Column > Marjolijn: ‘Ik heb sinds ik moeder ben een ongezonde angst ontwikkeld voor de dood’

Marjolijn: ‘Ik heb sinds ik moeder ben een ongezonde angst ontwikkeld voor de dood’

Column
Marjolijn: ‘Ik heb sinds ik moeder ben een ongezonde angst ontwikkeld voor de dood’

Marjolijn: “Om maar met de deur in huis te vallen… sinds ik kinderen heb, heb ik een ongezonde angst ontwikkeld voor de dood. Ja, dat is een zware opening van een blog terwijl het vakantie is voor vele medemoeders, haha. Ik ben daar zó mee bezig, merk ik. In meerdere opzichten: je maakt je continu zorgen om je kinderen. Als het allemaal maar goed gaat, laat je weer per ongeluk iets slingeren wat min of meer gewoon een wapen is voor kinderen.

Van je iPhone-snoer nog in het stopcontact zonder toestel, tot een mes waarmee je net het brood van de oudste hebt gesmeerd. Je moet echt ogen in je achterhoofd hebben want voor je het weet zit je baby met het uiteinde van de oplader in zijn mond. Nou ja, in zijn geval komen dan wellicht wel zijn haren ineens spontaan rechtop uit zijn hoofd geschoten… hele onbenullige nalatigheden kunnen bij die kleintjes vergaande gevolgen hebben. En in mijn hoofd is dat dan nooit een schaafplek of een snee in hun vinger. Nee, in mijn hoofd ben ik altijd direct bang voor de dood. Hebben jullie dat nou ook? Ben ik hier een vreemde in? Please, zeg me dat jij het ook hebt?!

En dan is dát nog maar het deel over de kínderen en dood. Maar ook voor mezelf denk ik meerdere malen per week: ‘Wat als ik morgen niet meer wakker word?’ Ja, dan ben ik bang dat de kinderen urenlang in huis liggen huilen omdat niemand nog doorheeft dat ik serieus slaap aan het inhalen ben, om het maar iets minder zwaar te benaderen. Dan breekt mijn hart.

‘Zorgen over doodgaan? De meest zinloze tijdbesteding die er is’

Dit soort gedachten is ook werkelijk zo nutteloos, zo zonde van je tijd. Want als iets dom is, is het verdrietig zijn om iets wat helemaal niet ter zake doet. Het komt vast ook doordat ik voor het slapengaan programma’s kijk als Over Mijn Lijk. Dan zit ik brullend voor de tv. En ga ik zo vreselijk verdrietig naar bed. Zulke sterke jongen vrouwen. Moeders net als jij en ik. Of nog jonger, niet eens het moederschap mogen ervaren. Dat is zo oneerlijk en zet je in zoveel opzichten aan het denken.

Het zet je aan het denken dat je niet zo moet zeuren of klagen over kleine dingen, maar moet koesteren wat voor moois je allemaal hebt om je heen. Het zet je aan het denken dat je gezondheid iets is dat je nooit voor lief moet nemen. Het zet je aan het denken dat je alles uit het leven moet halen. En dan word ik weer wakker. Met datzelfde gevoel. Wat als ik straks op de snelweg in een groot ongeluk beland?

Lees ook
Blog Marjolijn: ‘Soms kun je beter gehuil of gegil hebben, dan weet je in elk geval dat er iets stouts gebeurt’

En dan is de ontnuchterende werking van het televisieprogramma alweer uitgewerkt. Of toch niet? Want terwijl ik dit opschrijf, knuffel ik mijn oudste zoon en denk ik: ‘Wat een rijkdom en wat ben ik trots op mijn dierbaarste bezittingen!’ Af en toe goed om zo’n spiegel voorgehouden te krijgen. Alles is helemaal niet zo slecht. En zorgen over doodgaan? De meest zinloze tijdbesteding die er is. Pluk de dag, geniet intens!”

Over Marjolijn

Marjolijn (39) is moeder van Mick, dochter M. en baby W. In 2015 besloot ze haar leven drastisch om te gooien en niet langer te wachten op de prins op het witte paard: ze koos voor het single moederschap. Voor Flaironline.nl blogt ze over haar avonturen als single moeder en de uitdagingen die zich aandienen. In het dagelijks leven is ze fulltime communicatieadviseur en blogt ze voor haar eigen website The Single Mama, voor (aanstaande) mama’s zonder of mét man.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Shoppen is altijd een goed idee