Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Marije Veerman > Marije: ‘De contradictie tussen helpen en afstand nemen; het klopt niet’

Marije: ‘De contradictie tussen helpen en afstand nemen; het klopt niet’

Marije: ‘De contradictie tussen helpen en afstand nemen; het klopt niet’

Yay, de nieuwe Flair ligt weer in het tijdschriftenschap! En dat betekent óók weer een kersverse editorial van hoofdredacteur Marije Veerman (37), die met Franklin (37), zoon Kyano (11) en dochter Liv (8) in Purmerend woont.

Paasliefde

“Is dit het nieuwe normaal? Ik vraag me dat ineens af terwijl ik in de supermarkt sta om boodschappen te doen. Overal zijn strepen op de vloer geplakt, om aan te geven hoeveel afstand je moet houden van je medemens. Als ik een mevrouw passeer, maken we als vanzelf een ombuiging. Een winkelbediende staat voor de winkel om de karren aan te pakken van de mensen die klaar zijn, om ze te desinfecteren.”

“Voor me staat een meneer met een verstandelijke beperking die worstelt met zijn muntje. Hij krijgt het niet uit zijn kar en weigert hem af te geven. ‘Laat de kar maar los, meneer’, zegt ze. ‘En ga achteruit. Dan kom ik u helpen.’ Ik zie wat hij ziet. De contradictie tussen helpen en afstand nemen; het klopt niet. De totale verwarring op zijn gezicht raakt me. Misschien wel meer dan anders. Ik moet mezelf inhouden om niet naar hem toe te lopen, een hand op zijn hand te leggen om hem te laten weten dat het oké is. Dat het goed komt, maar ik doe het niet. Voor hem niet, voor mij niet.”

‘Het enige wat gewoon niet went, wat nooit went, is het gebrek aan contact. Even die hand op iemands schouder leggen, een hand op jouw hand, die knuffel. Dat is hetgeen ons mens maakt’

“Dit is waar ik misschien wel de meeste moeite mee heb. Na weken van quarantaine ontwikkel je langzaam een nieuw  ‘normaal’. Aan de keukentafel Flair maken, een team aansturen, de kinderen helpen met hun schoolwerk. Samen lunchen, pauzes waarin Uno wordt gespeeld. Het enige wat gewoon niet went, wat nooit went, is het gebrek aan contact. Even die hand op iemands schouder leggen, een hand op jouw hand, die knuffel. Dat is hetgeen ons mens maakt.”

Lees meer
Marije: ‘Het lijkt of iemand op een grote onzichtbare stopknop heeft gedrukt’

“Het is bijna Pasen en om dat gebrek aan contact toch een beetje te verzachten, staan in deze Flair maar liefst acht pagina’s met zelfmaakideeën. Een gevlochten paasmand bijvoorbeeld, of een mooie bloemenkrans. Dus maak de tafel leeg, roep de kinderen erbij en sla aan het knutselen. Om je eigen huis net even wat gezelliger te maken, maar ook zodat je iedereen die je eigenlijk zou willen omhelzen, nu toch wat paasliefde kunt schenken. Fijne Pasen!”

Deze editorial van Marije komt uit Flair 15. Dit nummer ligt nu in de winkel. Liever thuis laten bezorgen? Bestellen kan hier.