Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Marije Veerman > Marije: ‘Ik ben een echte dat-zien-we-dan-wel-weer-moeder, maar spijt komt een dag later’

Marije: ‘Ik ben een echte dat-zien-we-dan-wel-weer-moeder, maar spijt komt een dag later’

Marije: ‘Ik ben een echte dat-zien-we-dan-wel-weer-moeder, maar spijt komt een dag later’

Yay, de nieuwe Flair ligt weer in het tijdschriftenschap! En dat betekent óók weer een kersverse editorial van hoofdredacteur Marije Veerman (37), die met Franklin (37), zoon Kyano (12) en dochter Liv (8) in Purmerend woont.

Ratrace

“Ik weet dat er moeders zijn die staan te springen als de kinderen weer naar school gaan. Blij dat ze even verlost zijn van het dagelijkse entertainen, van het ‘mama, mama, mama’-geroep de hele dag, maar ik zie er altijd als een blok tegenop. Niet alleen omdat dit het eind van de zomer betekent, maar ook omdat de ratrace weer begint. Het ’s ochtends vroeg opstaan en er elke ochtend weer achter komen dat het toch niet vroeg genoeg was. Het haasten, ‘eet nou door’, ‘nee, je kan niet op je slippers gymmen’, ‘nee, we gaan nu geen TikTok kijken.’ Van het bijhouden wanneer er vroeg gegeten moet worden en wie er wanneer naar welk clubje gereden wordt.”

Knagend schuldgevoel

“De chaos is vaak zo groot in mijn hoofd, dat het herhaaldelijk voorkomt dat ik een gymtas vergeet mee te geven, en – oké – ook weleens een kind vergeet op te halen. En dat je dan vervolgens weer dagenlang rondloopt met zo’n knagend schuldgevoel. Zo’n gevoel dat je tekortschiet, ook al vertel je jezelf elke dag weer dat dat onzin is. Dat als je je kinderen maar vaak genoeg knuffelt, ze je die gymtas heus wel vergeven. Vaak kijk ik naar andere moeders en vraag ik me af hoe zij het doen. Hoe het komt dat zij wel al tien minuten voordat de schooldeur opengaat staan te wachten. Dat zij niet op datzelfde schoolplein staan te kijken naar al die kinderen met cadeautjes voor de nieuwe juf en zichzelf afvragen hoe het komt dat ze die memo hebben gemist.”

‘Vaak kijk ik naar andere moeders en vraag ik me af hoe zij het doen’

“Eigenlijk heb ik, met uitzondering van de zomervakantie, de rest van het jaar constant het gevoel alsof ik achter een wagen aanhol, maar nooit hard genoeg ren om erop te springen. Als ik eerlijk ben, weet ik ook heus wel hoe het komt. Ik ben gewoon niet het allergrootste organisatietalent. Als ik eens een middag vrij ben en het is mooi weer, haal ik de kinderen op van school en rijd rechtstreeks naar het strand. Ook als ik weet dat ik eigenlijk wassen moet draaien omdat ik anders de rest van de week misgrijp.”

Lees meer
 Marije komt op voor haar zoon, maar moet daarna beschaamd terugbellen: ‘Duizendmaal excuses

Acceptatie

“Een duidelijke dat-zien-we-dan-wel-weer-moeder. Op dat moment wil ik gewoon plezier maken, lol hebben, maar de spijt komt een dag later, wanneer ik erachter kom dat niemand meer een schone onderbroek in de kast heeft. Ik probeer dat stukje van mezelf nog steeds te accepteren. Dit jaar heb ik mezelf voorgenomen om die eerste schooldag maar niet te kijken naar de moeders die het allemaal op orde hebben, maar juist te zoeken naar een moeder met net zo’n help!-uitdrukking in haar ogen als in de mijne. Ze zal er ongetwijfeld zijn.”

Deze editorial van Marije komt uit Flair 36. Dit nummer ligt nu in de winkel. Liever thuis laten bezorgen? Bestellen kan hier.