Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Marije Veerman > Marije: ‘Mijn bevalling was kort gezegd een ramp’

Marije: ‘Mijn bevalling was kort gezegd een ramp’

Marije: ‘Mijn bevalling was kort gezegd een ramp’

Wat was ik zorgeloos tijdens mijn eerste zwangerschap. Thuis bevallen versus in het ziekenhuis, wel of geen pijnbestrijding: ik maakte me er allemaal niet druk om.

Het credo van mijn verloskundige was dat ‘je tijdens de weeën het beste weet wat je wilt’. Dus bij één van mijn eerste controles, zei ze dat ik me vooral niet moest vastpinnen en op het moment zelf de beslissing moest maken. Dat vond ik wel een goed advies. Dus besteedde ik mijn vrije uurtjes aan het leegkopen van babywinkels en liet brochures over verschillende soorten pijnbestrijding links liggen. Ik vertrouwde volledig op de kundigheid van de mensen die er verstand van hadden.

Dat mij tijdens die weeën uiteindelijk, door diezelfde mensen met kundigheid, nooit ook maar één vraag is gesteld, had ik dan weer niet verwacht. Mijn bevalling was kort gezegd een ramp. Na drie dagen weeën, een infuus, een weeënstorm van twaalf uur, een morfinepompje dat niet hielp en uiteindelijk een keizersnee werd mijn zoon geboren. Een ervaring die eigenlijk nog steeds een nare bijsmaak heeft. Niet eens zozeer omdat het zo zwaar was, maar meer omdat ik het gevoel had dat het me is overkomen. Als een lam op de slachtbank, letterlijk want een echt bed kreeg ik niet. Omdat het ziekenhuis overvol was, lag ik urenlang op een behandeltafel.

Een verloskundige heb ik nauwelijks gezien en de gynaecoloog kwam zo nu en dan binnenstormen, zuchtte dat het niet opschoot, zette het infuus een standje hoger en vertrok weer. Aan mij werd niets gevraagd, of zelfs maar uitgelegd. Ik weet nog dat ze inwendig een hartslagmeter op het hoofdje van Kyano probeerden aan te brengen. Zonder uitleg of waarschuwing vooraf. De paniek die ik voelde, de angst mijn kind kwijt te raken iedere keer dat de hartslagmonitor begon te piepen.., ik heb er nog maanden last van gehad.

Ik nam het vooral mijzelf kwalijk. Ik was immers zo naïef geweest om mij niet in te lezen. Om niet van tevoren een plan uit te stippelen omdat het blijkbaar op moment suprême geen mogelijkheid meer voor was. Toen ik drie jaar later zwanger was van Liv, besloot ik het dan ook helemaal anders te doen. Dit keer zou ik het er niet op aan laten komen. Ik koos een andere gynaecoloog uit en besprak mijn zorgen. Samen stelden we een bevalplan op met mijn eis een ruggenprik te krijgen als de ontsluiting weer niet zou vorderen. Ik voelde me tien kilo lichter. Maar uiteindelijk mocht ook dat niet baten. Toen ik om een ruggenprik vroeg, riep de dienstdoende verloskundige verontwaardigd uit: “O nee hoor, je krijgt geen ruggenprik. Je bent nog niet eens begonnen.”

Lees ook:
Marije: ‘Een doorgestuurd bericht van een vriendin van een verpleegster is geen sterke bron’

Ik stotterde nog iets over een bevalplan en noemde tussen de weeën door de naam van de gynaecoloog, maar die bleek een vrije dag te hebben. Ik kan de paniek nog voelen. Het is op zijn minst wrang om te horen dat nu, negen jaar later er nog weinig is veranderd. Voor 1 op de vijf vrouwen is hun bevalling niet iets waar ze met trots en zelfvertrouwen op terug kijken. Vrouwen worden nog te vaak gezien als een soort omhulsel van het kind dat er levend uit moet. Het kind het doel, de vrouw slechts het middel, terwijl de primaire taak van verloskundigen en gynaecologen het informeren en bijstaan zou moeten zijn. Zelfs in een noodsituatie is er nog altijd tijd om in een paar zinnen uit te leggen waarom een bepaalde behandeling toch moet plaatsvinden.

Wordt het niet eens tijd dat verloskundigen en gynaecologen leren dat vrouwen in een bevalbed ook een stem hebben? Dat het besef komt dat vrouwen in één van de meest kwetsbare periode in hun leven, niets anders willen dan gezien worden? Want een stem die heb je. Het is alleen zaak dat er ook iemand betrokken genoeg gaat zijn, om er naar te luisteren.

Alle columns van Marije lees je op onze website. Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.