Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Marije Veerman > Marije: ‘Tussen al het donkere was er ook licht, liefde, geluk en waren er juichmomenten’

Marije: ‘Tussen al het donkere was er ook licht, liefde, geluk en waren er juichmomenten’

Marije: ‘Tussen al het donkere was er ook licht, liefde, geluk en waren er juichmomenten’
Zo tegen het einde van het jaar komt altijd dat moment van terugkijken. Zo’n tijd waarin we mijmeren over het afgelopen jaar, de balans opmaken. Het zijn van die dagen waarop ik meestal begin met piekeren. Is het me gelukt om die ballen beter in de lucht te houden? Heb ik voldoende tijd genomen om te genieten? Maar dit jaar voelt het anders. Het is het tweede jaar op rij waarop corona een enorm stempel heeft gedrukt. Een gat heeft geslagen in zo veel levens.

De balans opmaken

Mensen die relaties zagen stranden, niet langer zorgeloos waren of geliefden verloren. Elke dag weer bereiken ons nieuwe verhalen. Van mensen die wéér noodgedwongen moeten thuiswerken, terwijl ze juist dat contact met collega’s zo hard nodig hebben. Of kinderen die in quarantaine moesten terwijl ze zo graag Sinterklaas wilden vieren op school. Coronapatiënten die niet eens zo heel ziek waren, maar bij wie het wel maanden duurde voordat ze weer een trap op konden lopen. Of al die mensen die een zaak startten en nu ’s avonds nagelbijtend thuiszitten, want nietgoed weten of de zaak er volgend jaar nog wel is. Maar het zou verkeerd zijn om alleen stil te staan bij deze verhalen. Want tussen al het donkere was er ook licht. Was er liefde, geluk en waren er juichmomenten. Er ontstonden nieuwe liefdes, baby’s werden geboren, huwelijken konden dit jaar eindelijk weer doorgaan mét feestgangers, er kwam een vaccin waardoor de kwetsbaren de straat weer op durfden.

Lees ook:
Marije: ‘Als er één ding is wat dat rotvirus ons heeft geleerd, is het dat alleen het kleine er echt toe doet’

Restaurants gingen weer open, vakanties konden in lange tijd weer doorgaan. En wat dacht je van al die sociale initiatieven die ontstonden? Zoals een netwerk van mensen die boodschappen doen voor een ander, of het inzamelen van speelgoed. Wist je dat er nog nooit zo veel crowdfundingacties voor een ander zijn gestart als in 2021? Laten we dus vooral stilstaan bij het kleine. Dat hebben we toch maar mooi gedaan met z’n allen. Proost!

Marije Veerman (38) woont met Franklin (38), zoon Kyano (13) en dochter Liv (9) in Purmerend. Alle columns van Marije lees je op onze website. Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

fotografie Dorian Jurne