Je bent hier: Home > Marije > Marije: ‘De onvrede om de taakverdeling in huis had een bom onder de relatie gelegd’

Marije: ‘De onvrede om de taakverdeling in huis had een bom onder de relatie gelegd’

Marije
Marije: ‘De onvrede om de taakverdeling in huis had een bom onder de relatie gelegd’

Yay, de nieuwe Flair ligt weer in het tijdschriftenschap! En dat betekent óók weer een kersverse editorial van hoofdredacteur Marije Veerman (37), die met Franklin (37), zoon Kyano (11) en dochter Liv (8) in Purmerend woont. 

Taakverdeling

“Laatst zat ik op een woensdagavond bij een vriendin op de bank wat bij te kletsen, toen haar man thuiskwam. Het liep al tegen achten. “O, daar is ie eindelijk hoor,” zei ze net hard genoeg, zodat hij het kon horen. In haar stem een zweem van hoon. ‘De kinderen hebben al gegeten en gedoucht, mocht je je dat afvragen. Je eten staat in de koelkast.’ Tegen mij: ‘Moet je opletten: die pakt straks gewoon zijn tas voor de sportschool en vertrekt. Hij wel.’

‘Als een zaadje groeide de jaloezie uit tot een jungle van verbitterdheid’

Toen ik naar huis reed, bleef ik er maar aan denken. Dit was een stel dat, voordat ze kinderen kregen, zo lief voor elkaar was. En nu, vijf jaar later, had de onvrede om de taakverdeling in huis als het ware een bom onder hun relatie gelegd. En ze zijn niet de enigen. De Amerikaanse Eve Rodsky schreef er onlangs in de Amerikaanse Harper’s Bazaar een groot opiniestuk over. Voor haar boek Fair play interviewde ze 500 stellen en kwam ze tot de ontdekking dat vrouwen nog steeds drie keer zo veel huishoudelijk werk op zich nemen als mannen. En dat dat niet zonder consequenties blijft, zag ze alleen al in haar eigen huwelijk. ‘Ik stopte met koken, omdat ik me ook zo onbekommerd wilde voelen als mijn man. Gewoon binnen komen wandelen met de verwachting dat sommige dingen (lees: alles) voor hem waren gedaan. Ik wilde me bevrijd voelen van de zoektocht naar aanbiedingen, het rollen van deeg en de zorgen over etenstijden en boodschappen. Ik wilde rust. Eigenlijk wilde ik hetzelfde zijn als hij en gewoon kunnen gaan zitten om met de kinderen te spelen.’

Lees ook
Marije in Marrakesh: ‘Tijdens het rijden zoek ik op mijn telefoon paniekerig naar informatie’

Het was een soort wrok, die haar uiteindelijk bijna haar huwelijk kostte. Want als een zaadje groeide de jaloezie uit tot een jungle van verbitterdheid, waarbij ze hem op een gegeven moment zelfs een borrel met vrienden misgunde. ‘Hoezo ga jij wat drinken, heb je de wasmand gezien?’ Ook journalist Floor Bakhuys Roozeboom ziet zichzelf, sinds ze drie  jaar geleden moeder werd, worstelen met een scheve taakverdeling. Ze schreef er een reportage over, die je deze week in Flair vindt. Haar belangrijkste advies: keer het tij voordat het te laat is.”

Deze editorial van Marije komt uit Flair 13. Dit nummer ligt nu in de winkel. Liever thuis laten bezorgen? Bestellen kan hier.

Shoppen is altijd een goed idee