Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Marije Veerman > Marije: ‘Een doorgestuurd bericht van een vriendin van een verpleegster is geen sterke bron’

Marije: ‘Een doorgestuurd bericht van een vriendin van een verpleegster is geen sterke bron’

Marije: ‘Een doorgestuurd bericht van een vriendin van een verpleegster is geen sterke bron’

Marije Veerman (38) woont met Franklin (38), zoon Kyano (13) en dochter Liv (9) in Purmerend.

Olievlek

Laatst kwam ik op Instagram in een discussie terecht. Iemand met heel veel volgers had een bericht door-gestuurd met de tekst: ‘Mijn vriendin is verpleegkundige en zij vertelde dat het aantal miskramen sinds de start van het vaccineren op haar afdeling sterk is gestegen.’ Ik las het tijdens een uurtje bankhangen. Dat moment van de dag nadat de afwasmachine is gevuld en voordat er weer een kind naar bed moet.

Ik ging al swipend langs de levens van vrienden, BN’ers, influencers en collega’s, tot ik dus stuitte op dat bericht. Het was een bewering die feitelijk gezien natuurlijk een beetje in de lucht bleef zweven, waarin niets stelligs werd gezegd. Maar de insinuatie was al genoeg om een haast automatische angstreactie bij mij teweeg te brengen. Als een ingebouwde radar: wat als dit waar is?

Toen ik het bericht met meer aandacht las, zag ik behoorlijk wat scheurtjes. Een doorgestuurd bericht van een vriendin van een verpleegkundige is nou niet direct een heel sterke bron. Bovendien, mocht het bericht wél authentiek zijn, dan berustte het simpelweg op een waarneming en daar kan natuurlijk nooit een conclusie aan worden verbonden. Ik bedoel, sinds ik All Stars gekocht heb, zie ik ineens overal om me heen mensen met All Stars. Dat betekent natuurlijk niet dat er ook echt meer mensen All Stars hebben gekocht. Laat staan dat ze dat hebben gedaan omdat ik ze heb gekocht.

Toch ging deze inhoud naar al haar 231.000 volgers en verspreidde die zich als een olievlek. Toen ik haar vroeg of ze daarover had nagedacht bij het plaatsen ervan, kreeg ik al snel een reactie. Dit wás waarheidsvinding volgens haar. De media weigert deze berichten te plaatsen omdat die niet stroken met het beleid van de overheid en dus zag ze het als háár taak om vrouwen te waarschuwen.

Juist dat aspect vind ik dus doodeng. De stelligheid waarmee tegenwoordig iedereen beweringen, insinuaties en meningen de wereld in kan slingeren alsof het vaststaande feiten zijn. Alsof door al die informatie die we tegenwoordig met een paar swipes, fimpjes of podcasts tot onze beschikking hebben, iedereen zijn eigen waarheid kan creëren om vervolgens die waarheid met hand en tand te verdedigen.

Niet op verjaardagen, familiefeestjes of andere gelegenheden, maar meteen met 231.000 volgers, want iedereen heeft tegenwoordig een podium. Hoe is het zover gekomen dat er aan een bewering van een individu meer waarde wordt gehecht dan aan die van een instituut als de wetenschap of de journalistiek? En waar waren zij toen zich dit voltrok? Waar was de overheid? We hebben vorig jaar in Amerika allemaal de gevolgen gezien. Toen een uit-zinnige menigte van mensen met hun eigen waarheid het Capitool bestormde omdat ze niet geloofden in de verkiezingsuitslag. Wanneer gaan wij daar iets van leren? Dat is waar ik ’s nachts van wakker lig.

Alle columns van Marije lees je op onze website. Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.