Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Marije Veerman > Marije: ‘Als je man denkt dat penetratie dé manier is om jou een orgasme te bezorgen, gaat er iets mis’

Marije: ‘Als je man denkt dat penetratie dé manier is om jou een orgasme te bezorgen, gaat er iets mis’

Marije: ‘Als je man denkt dat penetratie dé manier is om jou een orgasme te bezorgen, gaat er iets mis’
Marije Veerman (38) woont samen met Franklin (38), zoon Kyano (13) en dochter Liv (9) in Purmerend.

Kloof

Laatst was ik met vriendinnen aan het eten toen het onderwerp ineens ter sprake kwam. Ik weet niet eens meer wat de aanleiding was, want sinds we de dertig zijn gepasseerd gaan de meeste gesprekken over hoe druk het leven is geworden, maar ineens lag het onderwerp seks op tafel en het vrouwelijk orgasme in het bijzonder. “Eis jij je orgasme dan niet op?” Aan het woord was vriendin X. Ik moet eerlijk bekennen: ik schoot in de lach. Dat je orgasme iets is wat je nu ook al moet opeisen.Ik had er nog nooit op die manier over nagedacht, maar ze was serieus. “Hij verlaat de kamer niet voordat ik mijn orgasme heb gekregen, hoor,” zei ze verontwaardigd. “No way. Al moet ik de deur op slot doen.” Haar reactie zette me aan het denken. Ik ben hartstikke tevreden over mijn seksleven en krijg al stressvlekken in mijn nek bij het idee dat het krijgen van een orgasme een soort doel op zich zou worden. Wéér iets wat moet, ik betwijfel of dat bevorderlijk werkt voor mijn seksleven. Je hebt nu eenmaal van die momenten dat je iets minder tijd hebt voor elkaar. Dat seks iets is van even vlug tussen de bedrijven door. Voordat de bezorger van Albert Heijn voor de deur staat, of de kinderen elk moment binnen kunnen komen. Dan dwalen je gedachten nou eenmaal weleens af naar de was die ook nog in de wasmachine moet. Romantisch? Nee, natuurlijk niet. Maar als je genoeg momenten hebt waarop je wel de tijd neemt voor elkaar, is het gewoon wat het is: het leven van ouders.

Lees ook
Marije: ‘Binnen een paar uur was zijn hele leven uitgewist, alsof hij nooit had bestaan’

Maar ik snapte haar punt natuurlijk wel. Het is een feit dat bij heterostellen de seks voornamelijk draait om het mannelijk orgasme. Als dat is bereikt, is het klaar, omrollen, wc-papier en over tot de orde van de dag. Niet zo gek, dat je dat terugziet in de cijfers: ruim 95% van de mannen komt klaar tijdens de seks, tegen 35% van de vrouwen. Er is zelfs een naam voor: de orgasmekloof. De grote vraag is hoe erg dat is. Als je als vrouw zelden tot een orgasme komt en je een partner hebt die denkt dat penetratie dé manier is om dat doel te bereiken, gaat er natuurlijk wel iets mis.

Laatst tweette de Amerikaanse comédienne Rachel Bloom nog: ‘Als ik nog één keer een film of serie zie waarin de vrouw klaarkomt door penetratie, weet ik niet wat ik ga doen.’ Dat is helemaal waar. Het is niet voor niets dat het percentage van vrouwen dat klaarkomt omhoogschiet naar 86% als het om lesbische stellen gaat. Dat geeft te denken. Ik weet nog dat een vriendin mij ooit vertelde over een date die het maar niet lukte om klaar te komen. Waarschijnlijk had hij te veel gedronken. In plaats van zich over haar te ontfermen, begon hij zich af te trekken. Een uur lang, zonder succes. Hij gaf haar de schuld: ze had hem niet genoeg opgewonden. Ze heeft nog steeds spijt dat ze niet is weggelopen. Dus misschien een schrale troost: de heersende norm dat een vrijpartij pas is afgelopen wanneer hij is klaargekomen, gaat niet altijd op.

Alle columns van Marije lees je op onze website. Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Fotografie: Esmée Franken | Styling: Ashley Veraart