Je bent hier: Home > Column > Marije over belangrijkste levensles van haar oma: ‘Er kwam een moment waarop ze de knop omzette’

Marije over belangrijkste levensles van haar oma: ‘Er kwam een moment waarop ze de knop omzette’

Column
Marije over belangrijkste levensles van haar oma: ‘Er kwam een moment waarop ze de knop omzette’

Yay, de nieuwe Flair ligt weer in het tijdschriftenschap! En dat betekent óók weer een kersverse editorial van hoofdredacteur Marije Veerman (36), die met Franklin (36), zoon Kyano (10) en dochter Liv (7) in Purmerend woont.

Liefde

“Hoe belangrijk de liefde is, zag ik als kind al bij mijn oma. Toen mijn opa overleed, was ze nog maar in de vijftig. Lang heeft ze zich nogal verloren gevoeld, in haar eentje in dat huis. Mijn moeder, die aan de overkant woonde, was haar houvast. Op dinsdag samen naar de markt. Op donderdag samen boodschappen doen. En ook de overige dagen zat ze vaak bij ons. Pas later vertelde mijn moeder hoe verdrietig mijn oma echt was en hoe moeilijk ze het had met het feit dat ze zo jong alleen was komen te staan.

Toch kwam er een moment waarop ze de knop omzette. Dat ze moet hebben gedacht: misschien word ik wel tachtig. Ga ik die laatste dertig jaar van mijn leven zo door? Ze meldde zich aan voor een groepsreis naar Tunesië. Doodeng vond ze het, maar ze ging. Ik kan me de commotie thuis nog herinneren toen bleek dat ze, na de reis, ’s avonds vanaf Schiphol was thuisgebracht met de auto en die auto er de volgende morgen nog stond. Niet veel later zaten ze bij ons op de bank. Op haar gezicht de stralende blos van een verliefde tiener. Haar hand stevig in de zijne. Bert heette hij. Bert had al twee keer door ziekte zijn vrouw verloren, toch durfden ze allebei de liefde weer aan.

Lees meer
Marije: ‘Jarenlang hoorde ik niets van Jimmy, tot er tussen de post van Flair een brief zat’

Ze bloeide op, eigenlijk meteen. Met mijn opa had ze rituelen gehad, maar met Bert maakte ze nieuwe. Zo gaven ze elkaar elke keer voordat ze gingen eten een kus. ‘Smakelijk eten’ zeiden ze dan, en dat hielden ze vol tot het einde. Ik zag het altijd als een soort dankbaarheid voor het feit dat ze de liefde weer hadden gevonden.

Mijn oma hield haar huis aan en hij het zijne. Gewoon omdat ze allebei ook hun eigen leven hadden opgebouwd en dat niet wilden opgeven. Geen van twee verlangde meer. Om de week tufte mijn oma op donderdag met haar autootje naar Hillegom. Om dan op maandag weer terug te keren. En twee dagen later deed hij hetzelfde, maar dan omgekeerd.

Uiteindelijk was er natuurlijk niet zoiets als een happy end. Mijn oma overleed acht jaar geleden als eerste en Bert moest daardoor zijn derde liefde begraven. Maar één belangrijke les leerde ik van mijn oma: als je de liefde vindt, wees niet bang. Loop niet te hard van stapel, maar koester het wel.”

Deze editorial van Marije komt uit Flair 7. Dit nummer ligt nu in de winkel. Liever thuis laten bezorgen? Bestellen kan hier.

Shoppen is altijd een goed idee