Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Marije > Marije over baarmoederhalskanker: ‘Help deze vreselijke ziekte de wereld uit’

Marije over baarmoederhalskanker: ‘Help deze vreselijke ziekte de wereld uit’

Marije
Marije over baarmoederhalskanker: ‘Help deze vreselijke ziekte de wereld uit’

Yay, de nieuwe Flair ligt weer in het tijdschriftenschap! En dat betekent óók weer een kersverse editorial van hoofdredacteur Marije Veerman (37), die met Franklin (37), zoon Kyano (11) en dochter  Liv (8) in Purmerend woont.

Actie

Ze zit tegenover me. Een vrolijke blonde verschijning, een paar jaar jonger dan ik. 2 jaar geleden kreeg ze te horen dat ze baarmoederhalskanker had. Bij toeval.  Ze was een tijdje single geweest, toen ze weer verliefd werd. Maar na de eerste keer seks, bloedde ze. Het bleek fout nieuws. Maanden van operaties, chemo’s en bestralingen volgden. De kanker was al uitgezaaid naar haar lymfeklieren. Nog steeds vindt ze het moeilijk om te denken aan wat er was gebeurd als ze haar date toen niet had ontmoet.

Baarmoederhalskanker, die per jaar 700 van de Nederlandse vrouwen treft, heeft de extra nare eigenschap jaren te sluimeren zonder klachten te geven. Dat is waarom Dorine haar verhaal vertelt: om vrouwen te waarschuwen.  “Laat alsjeblieft elke 5 jaar een uitstrijkje maken. Het kan je leven redden.”

Lees meer
Marije: ‘Ik wilde allang stoppen, maar mijn kraamverzorgster bleef hameren op borstvoeding’

Uitstrijkjes overgeslagen

Als we na een uur afscheid nemen, is het eerste telefoontje dat ik pleeg er een naar mijn huisarts. Ik moet met het schaamrood op mijn kaken bekennen dat ik mijn uitstrijkjes heb overgeslagen. Waarom? Ik heb geen idee. Heb ik de uitnodiging bewust in een la gestopt, omdat ik dacht: dat komt wel? Heb ik hem weggegooid omdat ik niet stond te springen om met mijn benen wijd bij een huisarts te liggen? Ik kan het me niet herinneren.

En dat vind ik misschien nog wel erger dan het niet gaan op zich. Dat ik mijn gezondheid niet belangrijk genoeg vond om me bewust te zijn van het belang van een uitstrijkje. Ik ben verdorie journalist, dan zou je toch beter moeten weten.
De assistent van mijn huisarts wist het trouwens ook niet. Die vertelde, toen ik belde voor een afspraak, doodleuk dat ik beter kon wachten tot mijn 40ste. Dan kreeg ik de uitnodiging opnieuw in de bus en was het uitstrijkje gratis. Dat had ze vast niet gezegd als ze net naar het verhaal van Dorine had geluisterd.

Inenten tegen baarmoederhalskanker

Er is nog meer wat veel mensen niet weten. En het belangrijkste is toch wel dat baarmoederhalskanker de enige kanker is die we kunnen uitroeien. Als we onze dochters en straks ook onze zonen maar laten inenten. Ik wist dat dus niet. Samen met Flairs Miljuschka roepen we in deze Flair dan ook iedereen op om samen in actie te komen tegen baarmoederhalskanker. Zorg dat je goed geïnformeerd bent, laat dat uitstrijkje maken en je kinderen vaccineren en help deze vreselijke ziekte de wereld uit. #MetElkaarTegenBMHK

Deze editorial van Marije komt uit Flair 10. Dit nummer ligt nu in de winkel. Liever thuis laten bezorgen? Bestellen kan hier.

 

Shoppen is altijd een goed idee